Stockholms universitet

Forskningsprojekt Gawarbati: Dokumentation av ett hotat språk i Hindukush

I projektet dokumenteras gawarbati, ett språk som talas i gränsområdet mellan Pakistan och Afghanistan. Målet är att sammanställa en annoterad korpus genom video- och ljudupptagningar samt att bygga en lexikal databas.

Gawarbati är ett hotat och knapphändigt dokumenterat språk som talas i de höga Hindukushbergen, just där Pakistan och Afghanistan möts. Det saknas en mer omfattande studie av dess grammatik och lexikon, och det finns heller ingen tillgänglig korpus som återspeglar denna grupps unika språkbruk och sätt att se på världen. Gawarbati hör till ett kluster av i många avseenden mycket ålderdomliga indoeuropeiska språk. En bättre förståelse för språket och den muntliga traditionen kommer att kunna besvara många centrala frågor om klassifikation, befolkningshistoria och kontaktmönster i denna mångspråkiga region. De kvarvarande talarna bor i några få byar på båda sidor om den internationella gränsen där det regionalt dominerande språket Pashto länge har brett ut sig på gawarbatis bekostnad. Projektet är därför brådskande och går ut på att samla in, annotera och analysera språkdata. Arbetet utförs i nära samverkan med talargruppen och ett regionalt språkresurscentrum. 

Projektbeskrivning

Talarna av gawarbati finns i ett känsligt gränsområde, i det närmaste stängt för traditionellt fältarbete utfört av utomstående forskare. Den huvudsakliga insamlingen av data och grundläggande annotation utförs av ett Pakistanbaserat team som består av Fazal Hadi, den lokale teamkoordinatorn, samt tre modersmålskonsulter, Abdullah Soan, Nasirullah Nasir och Fazal Akbar. Dessa tränade medlemmar av den lokala språkkommuniteten gör video- och ljudinspelningar och registrerar lexikala uppslag och metadata. Språkkonsulterna gör också en första transkription och översättning av det inspelade materialet. Det regionala språkcentret Forum for Language Initiatives, som är baserat i Islamabad, spelar en nyckelroll i detta kollaborativa projekt. Förutom de viktiga digitala och öppet tillgängliga databaser som projektet kommer att utmynna i kommer det också att vara till stor nytta för pågående skriftspråksutveckling och andra lokala initiativ som går ut på att stärka språkets lokala användning i media och skolundervisning.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Henrik Liljegren

Professor

Institutionen för lingvistik
Henrik Liljegren

Medlemmar

Anastasiia Panova

Doktorand

Institutionen för lingvistik
Nastja

Nyheter