Att skydda miljön och samhället: en inblick i miljöinspektörernas värld

Miljöinspektörens yrkesroll är mångsidig och utmanande. Med ett kritiskt uppdrag att bevaka vår omgivning mot skadliga kemikalier och produkter utför de inspektioner och ser till att lagar och regler följs för att förhindra skadliga utsläpp i naturen. Genom intervjuer med Camilla Westlund och Björn Jonsson, båda erfarna inspektörer vid Kemikalieinspektionen, får vi en djupare förståelse för yrket, dess utmaningar och belöningar.

Camilla Westlund, som har 12 års erfarenhet, är driven av en livslång passion för frågor relaterade till djur och miljö. Hennes historia belyser hur personliga intressen kan sammanflätas med yrkeslivet och leda till betydelsefulla karriärval. Hon reflekterar över sin karriär: 

- Att jobba på Kemikalieinspektionen var en dröm redan när jag studerade, men att det blev som inspektör var nog främst för det var vad som eftersöktes när jag sökte mig till myndigheten.

Camilla Westlund. Foto: Privat

Björn Jonsson, med en bakgrund av 16 år i området, framhåller hur hans intresse för miljön, särskilt ur ett vetenskapligt perspektiv som tog fart i gymnasiet, formade hans yrkesväg. Möjligheten att arbeta inom denna sektor uppenbarade sig tidigt för honom.

En varierande arbetsdag

En dynamisk arbetsdag är en del av yrkets natur, enligt Camilla Westlund. Hon beskriver hur en typisk dag kan inkludera en mix av tillsynsarbete, möten och förberedelser för kommande inspektioner, vilket tyder på yrkets mångsidighet:

- Jag kommer till kontoret och letar upp en arbetsplats för dagen… Efter lunch är det dags för verksamhetsmöte där vi diskuterar tolkningar av lagstiftningen, problematiska tillsynsproblem och övriga frågor… Runt 17 stänger jag av datorn och åker hem för att packa resväskan; imorgon är det en inspektion i Göteborg inbokad!

Camilla Westlund på jobbet. Foto: Privat

Björn Jonsson betonar också variationen i arbetsuppgifter och ansvar. En typisk arbetsdag för honom innebär att besvara mejl, granska material från tillsynsobjekt och avsluta med arbetsgruppsmöten. Han är även involverad i utveckling av vägledningsmaterial och samverkansprojekt, vilket är särskilt givande.

Utmaningar och samhällspåverkan

Utmaningarna i arbetet är ständigt närvarande, särskilt när det gäller att säkerställa att produkter uppfyller lagkraven. Trots dessa utmaningar påpekar både Camilla Westlund och Björn Jonsson det meningsfulla i att deras arbete bidrar till att skydda både miljön och samhället. 

Björn Jonsson. Foto:Privat

- Vi är en statlig myndighet som kontrollerar att företag följer reglerna för kemiska produkter, bekämpningsmedel och kemikalier i varor. Genom att arbeta som inspektör säkerställer jag att varor som innehåller förbjudna ämnen försvinner från marknaden. På så sätt skyddar jag miljön och samhället samtidigt som jag genomför Kemikalieinspektionens uppdrag, menar Camilla Westlund.

Björn Jonsson på jobbet. Foto: Privat

Vikten av kommunikation och samarbete framhävs i deras yrkesutövning. Camilla Westlund påpekar att många företag inte är medvetna om kemikaliereglerna, vilket kräver tydlig förklaring under inspektioner. Björn Jonsson betonar samarbetets värde med andra myndigheter och internationella partners för att effektivisera tillsynsarbetet:

-Det finns möjlighet att vara med i samverkan med andra EU-länder. Majoriteten av den lagstiftning Kemikalieinspektionen bedriver tillsyn på är just EU-gemensam. Det dyker också upp möjligheter att vara med och komma med synpunkter och ge förslag på ny lagstiftning. Det är ett väldigt spännande arbete.

Karriärvägar och framtidsutsikter

Yrket erbjuder ljusa framtidsutsikter och möjligheter för professionell utveckling. Camilla Westlund och Björn Jonsson delar en positiv syn på yrkets framtid och dess bidrag till samhället, och uppmanar blivande studenter att överväga denna karriärväg.

- Sök! Ni kommer inte att ångra er. Min erfarenhet är att möjligheten till jobb efter avslutad utbildning ser god ut, säger Björn Jonsson.

Arbetsmarknaden för dessa inspektörer är just nu mycket lovande, vilket reflekteras i behovet av kompetent personal inom området. Magnus Danielsson, avdelningschef för tillsyn och statistik vid Kemikalieinspektionen, delar med sig av sin insikt om branschen: 

- Kemikalieinspektionen har under de senaste åren utökat sin tillsynsverksamhet och därmed också rekryterat många nya inspektörer. Vi står inför utmaningen att rekrytera relevant kompetens och befinner oss i konkurrens med både kommuner och andra myndigheter. Det är verkligen en fördelaktig arbetsmarknad för miljö- och hälsoskyddsinspektörer just nu, och jag skulle starkt rekommendera utbildning inom miljö- och hälsoskydd vid Stockholms universitet för de som söker ett intressant, omväxlande och meningsfullt arbete med goda framtidsutsikter.

Sammanfattningsvis spelar miljöinspektörer en kritisk roll i strävan efter en hållbar framtid. Genom att kombinera vetenskap, juridik och kommunikation är de en nyckel till att göra en verklig skillnad. För de som önskar göra ett meningsfullt avtryck erbjuder yrket som miljö- och hälsoskyddsinspektör en spännande och givande karriärväg.

Läs mer om Kemikalieinspektionen
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer bland de 43 yrken med mycket stora möjligheter till arbete år 2026 (DN undersökning)

Vill du bli miljö- och hälsoskyddsinspektör?

På Stockholms universitet erbjuder vi dels ett ettårigt kurspaket och ett tvåårigt mastersprogram för dig som vill utbilda dig in om miljö och hälsoskydd. Under våra utbildningar träffar du tidigt på inspektörer och andra yrkesutövare inom området miljö- och hälsa, och under din praktik för du möjlighet att själv prova på yrket.

Läs mer och sök till höstterminen 2024 (ansökningsperioden är öppen 15 mars – 15 april)