Skogsbryn levererar andra ekosystemtjänster och biologisk mångfald jämfört med skogens inre

För första gången har en grupp forskare studerat hur ekosystemtjänster och biologisk mångfald skiljer sig från skogens bryn till i skogens inre och resultaten visar på tydliga skillnader. Landskap där det finns både små och stora skogsområden är troligen bäst lämpade för att vi ska få varierade ekosystemtjänster, en kunskap som är viktig att ta hänsyn till vid skötsel av skogsmarker.

Jordprovtagning
Sara Cousins tar jordprover vid en av mätpunkterna i skogens inre. Foto: Jan Plue.

Forskarna har studerat växters biologiska mångfald och ekosystemtjänster genom att analysera 225 provytor, från lövskogens bryn till skogens inre i 45 olika skogsområden i Europa.

När skogen fragmenteras och delas upp, blir andelen skogsbryn fler. Det påverkar i sin tur den biologiska mångfalden och de ekosystemtjänster vi får ut från skogen, säger Sara Cousins, professor i naturgeografi vid Stockholms universitet och medförfattare till studien.

Skogens biologiska mångfald och ekosystemtjänster (som till exempel att ge oss träråvaror och att luften renas) brukar vanligtvis undersökas inne i skogarna, långt ifrån det omgivande landskapets påverkan, men skogsbryn utgör en betydande del av skogsområden globalt sett och i den här studien jämförs områdena med varandra.

Resultaten visar att det finns tydliga skillnader mellan skogsbryn och områden längre in i skogen. Vissa saker, som evolutionärt släktskap, andel arter som är skogsspecialister, hur näringsämnen rör sig i skogen och hur väl skogen klarar av värmeböljor ökar längre in i skogen. Medan artrikedom, andel blommande växter, trädstammars biomassa och trädens föryngring ökar vid skogsbrynet. Inlagring av organiskt kol i marken var den samma i skogsbrynet som längre in i skogen.

Mätdata samlas in
Nerladdning av temperatur och jordfuktighetsdata från ett av mätpunkterna i ett skogsbryn i Sörmland. Foto: Sara Cousins.

Landskap med stora sammanhängande skogar bidrar delvis till andra ekosystemtjänster jämfört med landskap med många skogsbryn där olika delar av skogen kan komplimentera varandra. Lokala markägare kan genom att bibehålla eller öka variationen i skogbrynen, genom att öka luckigheten bland träden, öka arters möjlighet att samexistera och förstärka flera ekosystemtjänster.  De här resultaten är viktiga för skogsförvaltare och beslutsfattare.

Vi föreslår att framtida beslut och planer för skogsförvaltning, inklusive de som görs inom EU:s strategier för biodiversitet och skogar, också bör ta hänsyn till skogsbryn för att bevara och främja mångfald och de olika ekosystemtjänster som skogen ger samtidigt som stora sammanhängande skogar också måste bevaras, säger Sara Cousins.

Läs mer i den vetenskapliga artikeln

Thomas Vanneste, Leen Depauw, Emiel De Lombaerde, Camille Meeussen, Sanne Govaert, Karen De Pauw, Pieter Sanczuk, Kurt Bollmann, Jörg Brunet, Kim Calders, Sara A. O. Cousins, Martin Diekmann, Cristina Gasperini, Bente J. Graae, Per-Ola Hedwall, Giovanni Iacopetti, Jonathan Lenoir, Sigrid Lindmo, Anna Orczewska, Quentin Ponette, Jan Plue, Federico Selvi, Fabien Spicher, Hans Verbeeck, Florian Zellweger, Kris Verheyen, Pieter Vangansbeke, Pieter De Frenne. Trade-offs in biodiversity and ecosystem services between edges and interiors in European forests. Nat Ecol Evol (2024). https://doi.org/10.1038/s41559-024-02335-6

Kontakt

Sara Cousins
E-post: sara.cousins@natgeo.su.se
Läs mer om Saras forskning:
https://www.su.se/english/profiles/scous-1.185811