Claes Lernestedt utses till expert i utredning om hedersrelaterat våld och förtryck

Regeringen har förordnat Claes Lernestedt, professor i straffrätt, att ingå som expert i den utredning som har i uppdrag att se över ett antal straff- och civilrättsliga frågor i syfte att skärpa synen på hedersrelaterat våld och förtryck.

Siluett av kvinna som står i ett fönster och tittar ut
Hedersrelaterat våld och förtryck bygger på föreställningen att en familjs heder och sociala status är beroende av familjemedlemmarnas beteenden och livsval. Foto: John Wennerberg/Mostphotos

"Att flickor och kvinnor, men också pojkar och män, får sina liv och sin frihet begränsade av hedersnormer är något som vi vet förekommer i Sverige. Det är också något som vi aldrig kommer att acceptera. Med den här utredningen lägger vi grunden för att skärpa synen på hedersrelaterat våld och förtryck", sa justitie­minister Gunnar Strömmer i januari då regeringen presenterade den utredning som ska analysera och ta ställning bland annat till om straffskalorna för vissa hedersrelaterade brott bör skärpas. Som särskild utredare utsågs Viveca Lång, hovrättsråd i Svea hovrätt.

För att vara behjälpliga i utredningen har två sakkunniga och tio experter tillsatts på förordnande. En av dessa är Claes Lernestedt, professor i straffrätt vid Stockholms universitet.

Värnar om likabehandling och rättvisa

Claes Lernestedt. Foto: Privat

Claes Lernestedt utsågs till professor 2011 och har lång erfarenhet av att forska och undervisa i straffrätt. Till hans forskningsintressen kan nämnas bland annat frågor om rättfärdigande och ursäktande omständigheter, sexualbrott, fridskränkningsbrott och övergripande frågor om likhet, likabehandling, rättvisa m.m. inom straffrätt och andra rättsområden. Han har vid flera tillfällen blivit utsedd till expert i olika statliga utredningar om brott och straff - senast i utredningen om barns skydd mot sexuella kränkningar samt vissa frågor om brott mot kvinnor och äldre (Ju 2022:01). 

Förordnandet som expert i "Utredningen om förstärkta åtgärder mot hedersrelaterat våld och förtryck" (Ju 2024:01) gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna inom utredningen är slutförda. Uppdraget ska redovisas senast den 18:e april 2025.

Läs mer om utredningen

Läs mer om Claes Lernestedt
 

Om Statens offentliga utredningar

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Till utredningen kan experter och/eller sakkunniga förordnas för att bistå med expertis på området.

De statliga utredningarna är en del av den svenska lagstiftningsprocessen. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.