Erik Sinander - Ny docent

Juridiska institutionen gratulerar Erik Sinander som den 12:e december 2023 utnämndes till docent i internationell privaträtt. Vi ställde några frågor för att få veta mer om hans forskning.

Erik Sinander, docent och universitetslektor i internationell privaträtt vid Stockholms universitet. Foto: Privat

Hallå där...

Erik, du disputerade i oktober 2017 vid Stockholms universitet. Vad handlade din avhandling om?

Min avhandling "Internationell kollektivavtalsreglering" var en studie i internationell privaträtt av den svenska modellen för reglering av anställningsvillkor. Den övergripande slutsatsen i avhandlingen var att den internationella privaträtten bygger på ett slags individualism medan den svenska modellen bygger på kollektivism. Ur denna grundläggande motsättning uppstår flera juridiska problem som jag behandlade i avhandlingen. 

Vad har du forskat kring de senaste åren?

Efter avhandlingen har jag fördjupat mig ytterligare i frågor som jag behandlade mer ytligt i min avhandling. Till exempel har flera av mina senaste artiklar behandlat olika aspekter av skiljeförfaranden. Så sent som i höstas har jag fått forskningsmedel för att arbeta med ett projekt som jag kallar Gränsöverskridande ansvarsgenombrott och som syftar till att jämföra hur gränsöverskridande ansvarsgenombrott hanteras i EU och USA.

Vad är det som gör att du har fått upp ögonen för just detta ämne?

Att aktiebolag har begränsat ansvar för företrädarna är en grundläggande associationsrättslig princip som ibland sägs vara helt avgörande för västvärldens stora framgångar under de senaste seklen. Under vissa förutsättningar kan dock det begränsade ansvaret genombrytas och företrädarna för bolaget kan bli personligen ansvariga. Var den gränsen går varierar i olika länders rättsordningar. Det är därför intressant att undersöka vilka internationellt privaträttsliga regler som gäller i sådana situationer i både EU och USA. Förhoppningsvis kan jämförelsen resultera i insikter om hur den internationella privaträtten påverkar gränsöverskridande bolagsrätt. 

Vad gör du vid juridiska institutionen då du inte forskar?

Framför allt så undervisar jag i internationell privaträtt. Jag är kursföreståndare för fördjupningskursen Internationell förmögenhetsrätt, men jag är också med som lärare på flera andra kurser på juristprogrammet. Jag är också ledamot i Institutet för social civilrätt och i Sjörättsinstitutet. 

Läs mer om Erik Sinander
 

Vad innebär titeln docent?

Docent är en akademisk titel som markerar en högre vetenskaplig kompetens än enbart doktorsexamen. I Sverige motsvaras titeln av ungefär fyra års heltidsforskning efter avlagd doktorsexamen samt att forskaren genom olika publikationer och dylikt har visat att den avsevärt har breddat och fördjupat sin forskning i jämförelse med doktorsavhandlingen. 

Docent är inte ett yrke utan vid statliga lärosäten blir man antagen som som "oavlönad docent". Anställningsformen är vanligen universitetslektor.