Frantzeska Papadopoulou utses till expert i utredning om upphovsrätt

Regeringen har förordnat Frantzeska Papadopoulou, professor i immaterialrätt, att ingå som expert i översynen av vissa frågor om upphovsrätt. Utredningens syfte är att är att åstadkomma ett tydligare och modernare regelverk.

Händer som håller upp skylt med copyright-tecken på
Det engelska ordet för upphovsrätt är copyright. Upphovsrätt skyddar musik, film, litteratur och annat skapande, såsom skulpturer, möbler, lampor och byggnadskonst. Foto: Bulat Silvia / Mostphotos

"Upphovsrätten är en grundförutsättning för att författare, tonsättare, musiker, skådespelare och andra kulturskapare ska kunna leva på sitt skapande och för ett rikt kulturliv. Men upphovsrätten måste samtidigt balanseras mot andra viktiga intressen och det har gått lång tid sedan regleringen sågs över, därför behöver den moderniseras", sa justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i juli då regeringen presenterade uppdraget att se över upphovsrättslagens bestämmelser om inskränkningar. Som särskild utredare utsågs Anders Dereborg, lagman vid Attunda tingsrätt. 

För att vara behjälpliga i utredningen har två sakkunniga och 13 experter tillsatts på förordnande. En av dessa är Frantzeska Papadopoulou, professor i civilrätt med särskild inriktning mot immaterialrätt vid Stockholms universitet. 

Lång erfarenhet av immaterialrätt och regulatoriska rättigheter

Porträtt
Professor Frantzeska Papadopoulou. Foto: Privat

Frantzeska Papadopoulou har mångårig erfarenhet av undervisning i juridik vid olika lärosäten i Sverige och är en av de programansvariga för magisterprogrammet European Intellectual Property Rights som ges vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Inom ramen för sin forskning har hon bland annat ägnat sig åt patenträttens utveckling på internationell nivå och regulatoriska krav för läkemedelsprodukter. Till sin senare forskning hör även ett tvärvetenskapligt projekt om kvinnors representation i filmindistrin.

Förordnandet som expert i "En översyn av vissa frågor om upphovsrätt" (Dir. 2022:125) gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna inom utredningen är slutförda. Uppdraget ska redovisas senast den 25 november 2023.

Läs mer om utredningen

Läs mer om Frantzeska Papadopoulou
 

Om Statens offentliga utredningar

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Till utredningen kan experter och/eller sakkunniga förordnas för att bistå med expertis på området.

De statliga utredningarna är en del av den svenska lagstiftningsprocessen. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.