Immaterialrättsprofessor bistår centrum för precisionsmedicin

Frantzeska Papadopoulou, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, har utsetts till affilierad professor vid Precisionsmedicinskt centrum Karolinska – ett samarbete mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet.

Illustration över en vågskål med DNA-sträng i mitten som pelaren
Några av de rättsliga hinder som uppstår vid användningen av precisionsmedicin i klinisk praxis inkluderar bland annat frågor om dataskydd och privatliv, ansvar och etik, samt patent- och immateriella rättigheter. Illustration: Lumination / Mostphotos

Precisionsmedicin har på senare år förändrat landskapet inom medicin genom att erbjuda skräddarsydda behandlingsmetoder baserade på individers genetiska och molekylära profiler. Detta banar väg för effektivare och mer individanpassad vård, vilket inte bara gynnar patienterna utan även samhällsekonomin. Samtidigt väcker framstegen med denna medicinska teknik också många juridiska frågor som kräver noggrann reglering och juridiska avvägningar.

Centrum för Precisionsmedicin (PMCK) är en plattform som fokuserar på att på olika plan främja utvecklingen av precisionsmedicin i Stockholmsregionen, Sverige och internationellt. Den 15 september 2023 tillträdde Frantzeska Papadopoulou som affilierad professor vid centret. Hennes uppdrag blir att kartlägga de kortsiktiga och långsiktiga juridiska utmaningar som uppstår i samband med implementeringen av precisionsmedicin inom den kliniska vården, särskilt med fokus på gränssnittet mellan akademi och hälso- och sjukvård.

Kommer ansvara för en övergripande kartläggning

Porträtt
Professor Frantzeska Papadopoulou.

Professor Papadopoulou kommer att rikta sin expertis mot immaterialrättsliga frågor och användningen av medicinsk data, vilket är ett forskningsområde som hon har tidigare erfarenheter av i olika projekt. Hennes arbete kommer också att inkludera en övergripande kartläggning av de övriga rättsliga aspekterna inom precisionsmedicin. Detta uppdrag är inte bara spännande för henne personligen utan också av värde för allmänheten i stort, då det kan bidra till att främja precisionsmedicinens framsteg i Sverige och globalt.

– Centrum för Precisionsmedicin är framtiden inom vården och medicinsk forskning. Jag ser verkligen fram emot detta uppdrag och möjligheten att hantera de juridiska utmaningarna som omger en sådan banbrytande utveckling inom medicinen som precisionsmedicin innebär, säger Papadopoulou.

Läs mer om Centrum för Precisionsmedicin
Läs mer om Frantzeska Papadopoulou

Vad innebär titeln affilerad professor?

Affiliering är inte en anställningsform, utan snarare en form av samarbete mellan en professor eller forskare och ett universitet eller högskola. För att kunna antas som affilierad professor krävs att personen är anställd som professor vid ett annat lärosäte.

Målet med affiliering är att knyta externa experter, både professorer och forskare, till ett ett universitet eller högskola med avsikten att vidga universitetets/högskolans och den affilierades nätverk. Detta är ett ömsesidigt partnerskap som syftar till att främja både akademisk forskning och kunskapsutbyte med samhället i stort.

Text: Natalie Oliwsson