Mark Klamberg blir ny Senior Fellow vid Atlantic Council

Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, har utnämnts till Nonresident Senior Fellow vid Atlantic Council’s Strategic Litigation Project, vars syfte är att bidra med nytänkande kring hur regeringar och praktiker kan använda juridiska verktyg för att främja mänskliga rättigheter och ansvarsskyldighet runt om i världen.

Professor Mark Klamberg. Foto: Sören Andersson

Atlantic Council är en partipolitiskt obunden organisation med 16 regionala center och program som - med utgångspunkt i Atlantgemenskapens centrala roll för att möta globala utmaningar - samlar statschefer, militära ledare och internationella ledare från båda sidor av Atlanten. Genom att utbilda och befästa detta unikt inflytelserika nätverk är Atlantic Council med och påverkar viktiga policyval och strategier, med mål om att skapa en värld som är mer fri, säker och ekonomiskt välmående. 

Atlantic Council’s Strategic Litigation Project är en av flera initiativ inom Rafik Hariri Center & Middle East programs, vilket samlar ihop expertis beträffande juridiska verktyg och metoder för att hantera globala utmaningar. Att bli fellow här innebär en möjlighet att bidra till internationella frågor av stor vikt i kampen om att förebygga brott mot mänskliga rättigheter, terrorism och korruption runt om i världen.

En profil inom folkrätt

Mark Klamberg är professor och ämnesföreståndare i folkrätt vid juridiska institutionen, Stockholms universitet, och forskar inom ämnena folkrätt, reglering av AI och nationell säkerhetslagstiftning. Som en del av US Agency for International Development’s Justice for All Activity i Ukraina är han sedan i juni 2023 kopplad som expert till Ukrainas Nationella Domarakademi, där han ger råd om genomförandet av rättegångar för krigsbrott.

Utöver sitt arbete vid Juridicum är Mark även kopplad till American University’s School of International Service och Carter School for Peace and Conflict Resolution vid George Mason University i Washington, DC. Dessutom sitter han som styrelsemedlem vid Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law vid Lunds universitet och har tidigare varit docent vid Uppsala universitet. Han har även haft en postdoktorsanställning vid University of Oxford.

Läs mer om Mark Klamberg

Läs mer om Strategic Litigation Project 

Vad innebär titeln Nonresident Senior Fellow?

Att vara Nonresident Senior Fellow innebär vanligtvis att en individ, ofta med expertis inom ett specifikt område, har en koppling eller association med en organisation för att bidra med sina kunskaper och insikter till dess verksamhet.

Titeln "Nonresident" antyder att personen inte är fast bosatt eller aktivt verksam på plats i organisationens huvudsakliga eller fysiska verksamhetsplats. Istället kan de vara baserade på en annan plats eller institution med vilken de har ett etablerat samarbete. Titeln "Senior Fellow" antyder ofta en nivå av expertis och erkännande inom sitt område.