Michael Hellner blir ordförande i arbetsgrupp om internationella surrogatarrangemang

Michael Hellner, professor i internationell privat- och processrätt vid Stockholms universitet, har utsetts till ordförande för Haagkonferensens för internationell privaträtt, HCCH, ”Working Group on Parentage and International Surrogacy Arrangements”.

gravid kvinna i förgrunden och ett par som sitter i en soffa i bakgrunden, tittandes på den gravida
Ett internationellt surrogatarrangemang avser en situation där en person bär och föder ett barn åt en annan person eller par. Det internationella inslaget i sammanhanget innebär att arrangemanget äger rum i ett annat land än det där de avsedda föräldrarna eller surrogatmodern bor. Foto: Andrey Popov / Mostphotos

Haagkonferensen i internationell privaträtt (engelska: Hague Conference on Private International Law, HCCH) är en mellanstatlig organisation som fokuserar på att skapa och främja internationella överenskommelser och konventioner inom området internationell privaträtt. Konferensen etablerades 1893 och har sitt säte i Haag, Nederländerna.

HCCH strävar efter att standardisera regler och förfaranden som rör internationell privaträtt för att underlätta internationellt rättsligt samarbete. I mars 2023 gav rådet för allmänna frågor och politik vid HCCH mandat att inrätta en IP-rättslig arbetsgrupp för frågor som rör juridiskt föräldraskap. Arbetsgruppen består av ett 50 tal medlemmar från 30 olika medlemsstater och har till uppgift att närmare undersöka möjligheten till en internationell konvention om föräldraskap, inklusive sådana föräldraskap som uppkommit genom ett internationellt surrogatarrangemang.

Arbetsgruppen kommer under 2023/24 att hålla två veckolånga möten och dess mandat kan förlängas. 

Innehar långtgående expertis i ämnet

Michael Hellner har en gedigen erfarenhet av att representera Sverige i EU-förhandlingar och Haagkonferensen för internationell privaträtt. Han har särskilt varit engagerad i förhandlingarna om Rom I- och Rom II-förordningarna, som berör avtalsförpliktelser och andra privaträttsliga förpliktelser, samt i familjerättsliga förhandlingar rörande arv och underhåll.

Michael Hellner. Foto: Staffan Westerlund

Hellner har varit medlem i Haagkonferensens expertgrupp om föräldraskap och internationellt surrogatmödraskap sedan 2016. Detta var en föregångare till den arbetsgrupp som nu har satts samman av rådet från och med 2023. Utöver detta besitter Hellner omfattande och djupgående kunskaper inom ämnet och har agerat som expert i flera statliga offentliga utredningar som rör föräldrarätt och adoptionsfrågor. 

Bland hans uppdrag finns som exempel hans medverkan i utredningen om utökade möjligheter att göra utländska föräldraskap gällande i Sverige, som avslutades i juni 2021. Dessutom är han involverad i den pågående utredningen "Sveriges internationella adoptionsverksamhet – lärdomar och vägen framåt".

Läs mer om HCCH's The parentage/surrogacy project

Läs mer om Michael Hellner