Som doktorand får du djupdyka i ett rättsligt problem

Tim Holappa började sina doktorandstudier vid juridiska institutionen, Stockholms universitet, hösten 2018. Hans tips till den som är intresserad av att doktorera är att i god tid sätta sig in i hur man skriver en ansökan.

Hand som håller ett förstoringsglas och tittar på ett paragraftecken med
Foto: Andrey Popov / Mostphotos

Hallå där...

Tim, varför bestämde du dig för att doktorera?

Det var framför allt möjligheten att få djupdyka i ett rättsligt problem som lockade mig till forskarutbildningen.

Vad forskar du om?

Jag forskar i ämnet offentlig rätt. Mitt avhandlingsprojekt handlar om rätten till bostad, primärt frågor om vilket ansvar stat och kommun har att förverkliga rätten till bostad för de som inte kan skaffa en bostad själva. 

porträttbild
Tim Holappa.

Vad gör du som doktorand?

Huvuddelen av min tid ägnar jag åt att forska, dvs. samla in och bearbeta mitt forskningsmaterial samt att skriva på min avhandling. Jag undervisar också på motsvarande 20% av heltid, framför allt på juristprogrammet. Därutöver deltar jag i olika aktiviteter som seminarier och konferenser där jag träffar och pratar med andra forskare i Sverige och utomlands. I forskarutbildningen ingår även att läsa ett antal doktorandkurser.

Vad är det bästa med att vara doktorand?

Det bästa med att vara doktorand är att jag får möjlighet att fördjupa mig i mina forskningsfrågor på ett förhållandevis fritt sätt.

Vad är det mest utmanande med att vara doktorand?

Det mest utmanande med att vara doktorand har för mig varit att hålla ihop projektet och att sakta men säkert ta det framåt (och att själv se framstegen). Ett doktorandprojekt är stort och komplicerat och det tar normalt sett fyra-fem år att genomföra.

Vad skulle du ge för tips till någon som är intresserad av att doktorera?

Läs på om vad det innebär att vara doktorand och fundera om du tror att det är för dig. Om det känns lockande är nästa steg att formulera en forskningsidé. När du har en idé du tror på är det bra att noga läsa igenom instruktionerna för ansökan till forskarutbildningen. Därefter behöver själva ansökan skrivas. Av egen erfarenhet vet jag att det kan ta längre tid än vad man kanske tror att skriva en bra projektbeskrivning, så ett tips är att försöka ägna så mycket tid som möjligt åt din ansökan.

Vad vill du göra när du har tagit doktorsexamen?

Fortsätta forska!

Läs mer om Tim och hans avhandlingsprojekt, "Det allmännas ansvar att förverkliga rätten till bostad i Sverige".