Stort anslag från Ragnar Söderbergs stiftelse till forskning om hållbar viltförvaltning

Docent Elisabeth Ahlinder och dr. Åsa Örnberg, universitetslektorer vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet, har tilldelats ett fyraårigt forskningsanslag om 4 815 000 kr av Ragnar Söderbergs stiftelse för projektet ”Managing Conflicts within the Wild Ungulate Legal Framework”.

Åsa Örnberg och Elisabeth Ahlinder. Foto: Tobias Björkgren

Viltförvaltningen i Sverige står inför utmaningar där konflikter ökar i takt med att skadorna av klövvilt blir allt mer omfattande. Dessa skador leder inte bara till betydande samhällsekonomiska kostnader utan påverkar även biologisk mångfald, skogarnas koldioxidupptagningsförmåga, mat- och skogsproduktion samt ökar risken för trafikolyckor. Konflikter mellan olika intressenter försvårar dessutom arbetet med att hitta hållbara lösningar.

Det beviljade projektanslaget från Ragnar Söderbergs stiftelse ger forskarna Elisabeth Ahlinder och Åsa Örnberg möjlighet att undersöka hur den svenska lagstiftningen kan bidra till att förebygga och minska konflikter inom viltförvaltningen. Forskningsprojektet kommer även att analysera potentiella konflikter mellan regler och lagar på nationell och EU-nivå.

Målet är att öka förståelsen för hur ramverk för klövviltförvaltning bör utformas för att främja samarbete och stödja konflikthantering. Forskarna kommer att utvärdera det nuvarande lagstiftningens förutsättningar att förebygga och minska konflikter samt bedöma behovet av förändringar och hur sådana mekanismer framgångsrikt kan implementeras. Syftet är att hitta juridiskt hållbara lösningar som kan främja en mer balanserad och hållbar förvaltning av vilda klövdjur i Sverige.

Ett nytt tvärvetenskapligt forskningsfält

Anslaget ger Elisabeth Ahlinder och Åsa Örnberg möjlighet att ta sig an ett samhällsviktigt och angeläget forskningsområde, och dessutom introducera ett helt nytt tvärvetenskapligt forskningsfält inom svensk juridik – viltförvaltning.

Resultaten av denna forskning ser vi är av stor vikt eftersom det finns tydliga kunskapsluckor när det gäller den lagliga regleringen och ansvaret för viltförvaltningen i Sverige. Dessutom kommer forskningen kunna bidra till studier om praktisk och hållbar viltförvaltning inom andra vetenskapliga områden, och därigenom erbjuda lämpliga lösningar på en angelägen samhällsfråga som existerar på flera plan.

Anslagsmedel om sammantaget 4 815 000 kronor har beviljats för fyra år, och projektet ska avslutas den 31 juli 2028. Under hela projektperioden kommer det att omfatta 50 % för båda forskarna. 

Läs mer om Elisabeth Ahlinder

Läs mer om Åsa Örnberg

Om Ragnar Söderbergs stiftelse

Ragnar Söderbergs stiftelse är en svensk forskningsstiftelse grundad 1960 av affärsmannen Ragnar Söderberg. Stiftelsen stödjer vetenskaplig forskning och undervisning - främst inom de ekonomiska, medicinska och rättsvetenskapliga områdena.

Sedan starten har stiftelsen delat ut över en miljard kronor för att främja svensk forskning. Anslag till akademiskt yngre forskare är stiftelsens huvudfokus men i vissa fall finansieras även andra aktiviteter som ligger i linje med stiftelsens vision.

soderbergs.se/

Text: Natalie Oliwsson