"Utbildningen ger många karriärmöjligheter"

Möt vår student Thea Hansson och hör om hennes unika erfarenheter och insikter från juristutbildningen vid Stockholms universitet. Här berättar hon om sin passion för juridik, möjligheterna till personlig utveckling och de spännande karriärvägar som programmet har öppnat upp för henne.

Thea Hansson påbörjade juristprogrammet hösten 2021. Vid sidan av sina studier arbetar hon deltid som kvällsassistent på Baker & McKenzie Advokatbyrå och är vittnesstöd vid Stockholms Tingsrätt under Brottsofferjouren. Foto: Privat

Hallå där...

Thea, vad är din bakgrund och varför läser du juridik vid Stockholms universitet?

– Jag har under större delen av mitt liv varit väldigt intresserad av juridik i olika tappningar, och det var under högstadiet som jag, genom ett slags hopkok av de saker jag fann mest intressant, fick för mig att det var jurist som jag ville utbilda mig till.

Det som gjorde att jag sökte mig till just Stockholms universitet var möjligheten till att göra lite allt möjligt under studietiden då Stockholm är en storstad. Det finns såväl möjlighet till studentliv genom att engagera sig i juridiska föreningen, som det finns möjlighet att arbeta extra och kanske få en liten inblick i juristernas värld. Därav kände jag att jag kunde “skräddarsy” min upplevelse och göra vad jag var intresserad av utöver min utbildning.

Vad är det bästa, respektive det sämsta, med att vara juriststudent?

– Det bästa med att vara juriststudent är att programmet i sig är otroligt allmänbildande och berör en stor variation av rättsområden. Självklart kan det vara delvis utmanande och tidskrävande men det tycker jag istället gör det lite extra kul - då vi hela tiden får sporra oss själva. Stockholms universitet ägnar sig till stor del att utbilda oss juriststudenter utifrån ett kritiskt tänkande, vilket gjort att jag idag ser juridiken som ett verktyg för att kunna lösa problem, snarare än att det är en vetenskap. I och med att vi studerar den juridiska metodläran och inte endast “memorerar lagboken utantill” ger utbildningen också många karriärmöjligheter i framtiden.

Man behöver mycket disciplin för att orka hålla i.

– Man får ta det onda med det goda och vad som är det sämsta med att vara juriststudent kanske är något motsägelsefullt då det går lite hand i hand med vad jag tycker är det bästa, men att vara en juriststudent kräver otroligt mycket från en som människa. Den upplagda strukturen för programmet är intensivt och under de fyra och ett halvt åren som man studerar kommer det toppar och dalar i motivationen och situationer där man måste göra avvägningar kring vad man vill prioritera och fritiden får ibland stå tillbaka. Därav är det ett program där man behöver mycket disciplin för att orka hålla i alla år.

Vad har du för planer och förhoppningar inför framtiden?

– Från början så gick jag in med inställningen att jag skulle bli brottmålsadvokat, men desto längre in jag har kommit på programmet desto mer har jag ändrat mig om vad jag vill göra med min utbildning i framtiden. Därav har jag idag något mer öppna ögon om vad jag kan tänkas vilja arbeta med.

Förhoppningen inför framtiden är att jag ska bli antagen som ledamot av Sveriges Advokatsamfund innan jag är 30 år gammal, och skulle jag behöva välja yrke i dagsläget hade jag velat arbeta på en advokatbyrå inom affärsjuridik och framförallt inom en transaktionsgrupp. Men med det sagt finns det en oändlig bredd av yrken som jag skulle kunna arbeta med i framtiden och jag hinner säkert ändra mig en, två eller tre gånger till innan jag tar examen.

Vill du läsa juridik?

Läs mer om utbildningen, se antagningsstatistik och upptäck allt annat kul som väntar på dig som juriststudent vid Stockholms universitet på vår programsida.

Välkommen till Juristprogrammet