Juristprogrammet
Juristprogrammet vid Juridiska institutionen i Stockholm omfattar 270 högskolepoäng, vilket motsvarar 4,5 års heltidsstudier. Utbildningen leder fram till en juristexamen som ger behörighet till många juridiska yrken som till exempel domare, åklagare, advokat och kronofogde.
Som jurist har du en bred arbetsmarknad att välja på då juristutbildningen ger en god grund för arbete inom en rad olika områden inom såväl den offentliga som den privata sektorn. I den offentliga sektorn finns jurister främst inom rättsväsendet samt i statlig och kommunal förvaltning. Vanliga arbetsplatser inom den privata sektorn är advokatbyråer, banker, försäkringsbolag och större företag.
Juristprogrammet är nio terminer och består av ett antal obligatoriska kurser som studeras enligt en given studieordning, samt specialkurser (45 hp) och examensarbete (30 hp). Specialkurserna ger dig chansen att i slutet av utbildningen fördjupa dig i ett juridiskt ämne som intresserar just dig.
Vår utbildning är i hög grad internationellt inriktad och det finns goda möjligheter att läsa kurser utomlands. Dessa kurser är anpassade så att studierna skall kunna tillgodoräknas som specialkurser inom juristprogrammet, för att sedan eventuellt kunna väljas in i examen.
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - program
Här hittar du som är nyantagen till juristprogrammet vid Stockholms universitet våren 2025 viktig information om obligatorisk webbregistrering och terminsstarten. Mer information skickas via e-post efter urval 2. Klicka på pilen nedan.
Registrering
Obligatorisk webbregistrering görs 7 - 12 januari 2025.
För att behålla och ta din plats på juristprogrammet i anspråk måste du webbregistrera dig mellan 7 och 12 januari 2025 på kurserna som ingår i termin 1:
Juridisk introduktionskurs, Europarätt och Statsrätt.
Detta gör du genom att först aktivera ditt SU-konto och sedan webbregistrera dig på de ovannämnda kurserna i Ladok för studenter. Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig via ”Inloggning via ditt lärosäte”.
Om du av någon anledning inte kan webbregistrera dig kontakta studievägledare Jenny Nyman Hök senast den 12 januari. Annars stryks du efter den 12 januari och din plats på programmet går till en reserv.
Om du ska tillgodoräkna dig tidigare lästa juridiska kurser var god läs informationen om tillgodoräknanden för nyantagna studenter.
Om du redan nu vet om att du behöver lämna återbud till utbildningen kan du själv göra det via ditt konto i Antagning.se.
Första kursen inom ditt program
Första kursen på juristprogrammet är Juridisk introduktionskurs (10,5 hp). Du hittar schema och information på kurshemsidan ungefär 1 månad innan kursstart här (observera att välja aktuell termin, dvs. våren 2025, i menyn).
Lärplattform
Juridiska institutionen använder sig av lärplattformen Athena, som du når via kurshemsidorna. Vänligen läs mer om lärplattformen på kursens hemsida eller på informationssidan om Athena.
Introduktionsdagar
Juridisk introduktionskurs inleds med en introduktionsdag. För mer information var god se kursens hemsida.
Stockholms universitet har samlat information som kan vara av intresse för nya studenter här och har även särskilda informationspass och introduktionskurs för nyantagna studenter med funktionsnedsättning.
Undervisning under våren 2025
Vårterminen startar 20 januari 2025 och slutar 9 juni 2025.
Du som har en varaktig funktionsnedsättning och är i behov av särskilt stöd under dina studier hittar information om detta här.
Villkor för antagning
För att behålla och ta din plats på juristprogrammet i anspråk måste du webbregistrera dig mellan 7 - 12 januari 2025 enligt informationen ovan.
Observera: Om du inte webbregistrerar dig inom angiven tid kommer din plats på programmet att tilldelas en reservplacerad student.
Reservantagning
Om det efter avslutad registrering finns lediga platser erbjuds dessa i strikt turordning till de reserver som står i tur i aktuell urvalsgrupp. Kontakten sker via e-postadressen som finns registrerad på Antagning.se. Glöm inte att även kontrollera din skräppostkorg!
Eventuell reservantagning startar tidigast 13 januari. Vi kontaktar enbart de reserver som vi kan erbjuda en ledig plats och det krävs att du tackar ja till den erbjudna platsen via e-post inom en viss angiven tid.
Observera: Om du inte tackar ja till den erbjudna platsen under den period som anges i e-postmeddelandet, kommer platsen att erbjudas nästa reserv som står på tur.
Länk till mer information och kontakt på institutionens webbplats
Mer information för nyantagna studenter på Juridiska institutionen VT2025 hittar du här.
Juridiska institutionens hemsida hittar du här och under fliken "Under utbildningen" finns all information som du som student hos oss bör känna till.
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Som jurist har du en bred arbetsmarknad att välja på då juristutbildningen ger en god grund för arbete inom en rad olika områden inom såväl den offentliga som den privata sektorn. I den offentliga sektorn finns jurister främst inom rättsväsendet samt i statlig och kommunal förvaltning. Vanliga arbetsplatser inom den privata sektorn är advokatbyråer, banker, försäkringsbolag och större företag.
Juristprogrammet är nio terminer och består av ett antal obligatoriska kurser som studeras enligt en given studieordning, samt specialkurser (45 hp) och examensarbete (30 hp). Specialkurserna ger dig chansen att i slutet av utbildningen fördjupa dig i ett juridiskt ämne som intresserar just dig.
Vår utbildning är i hög grad internationellt inriktad och det finns goda möjligheter att läsa kurser utomlands. Dessa kurser är anpassade så att studierna skall kunna tillgodoräknas som specialkurser inom juristprogrammet, för att sedan eventuellt kunna väljas in i examen.
-
Programöversikt
Se nedan i vilken ordning du läser kurserna på juristprogrammet. Genom att klicka på kursens namn länkas du till kursens hemsida vid institutionen där du hittar bl.a. schema och kursinformation som gäller för respektive kurs.
Observera att sidorna fungerar bäst i Chrome. För närvarande är det problem att visa dem korrekt i webbläsarna Edge och Explorer.
År 1
Termin 1
Juridisk introduktionskurs 10,5 hp
Europarätt 7,5 hp
Statsrätt 12 hp
Termin 2Civilrätt A 22,5 hp
Civilrätt B 7,5 hpÅr 2
Termin 3
Civilrätt C 10,5 hp
Civilrätt D 12 hp
Associationsrätt 7,5 hp
Termin 4Skatterätt 15 hp
Straffrätt 15 hpÅr 3
Termin 5
Processrätt 18 hp
Folkrätt 6 hp
Internationell privaträtt 6 hp
Termin 6Rättshistoria 9 hp
Förvaltningsrätt med förvaltningsprocessrätt 21 hpÅr 4
Termin 7
Rättsinformatik 6 hp
Allmän rättslära 9 hp
Specialkurs 15 hp
Termin 8År 5
Termin 9
-
Så ansöker du
Juristprogrammet ges två gånger per år, det vill säga både på vårterminen och på höstterminen.
Viktiga datum för anmälan:
- senast 15 oktober inför vårterminen
- senast 15 april inför höstterminen
Ansökan sker via antagning.se, dit du även kommer om du klickar på knappen "Anmäl dig" på denna sida (denna syns endast då anmälan är öppen). Observera att det är viktigt att inte glömma att tacka ja till din plats på antagning.se när du har fått det första antagningsbeskedet.
-
Mer information
Juristprogrammet vid Stockholms universitet har under ett stort antal år varit Sveriges mest sökta grundutbildning. Sedan år 1998 har vår utbildning rankats av flera internationella undersökningsinstitut som en av de bästa i Europa och är allmänt betraktad som framstående.
Antagen till juristprogrammet
På Juridiska institutionens hemsida finner du mer information som riktar sig särskilt till dig som är antagen till juristprogrammet. Här finns till exempel:
- Förkunskapskrav för juristprogrammets kurser
- Information om anmälan till kurser
- Information om tillgodoräknande
Statistik
Antagningsstatistik
Se de senaste terminernas antagningsstatistik
Mångfaldsprojektet
Mångfaldsprojektet ska ge realistisk information om studier på juristprogrammet och vilka arbetsmöjligheter som finns efter fullgjord utbildning.
-
Möt oss
Möt våra studenter
Är du nyfiken på hur det är att vara student hos oss och vart vår juristutbildning kan leda dig? Här delar några av våra nuvarande studenter med sig av sina personliga erfarenheter och ger sina bästa tips för dig som funderar på att studera juridik.
Livet som student på Juristprogrammet
Panelsamtal med Max och Hanna som läser Juristprogrammet vid Stockholms universitet.
Möt våra alumner
Plugga juridik – jobba där du vill! Jurister är inte bara advokater och domare utan möjligheterna på arbetsmarknaden är många. Se vad några av våra alumner säger om sig själva och sin karriär efter examen.
Vad tycker våra utexaminerade studenter?
En uppföljning av våra utexaminerade studenter (alumner) från juristprogrammet görs regelbundet. I enkäten finns lite bakgrundsinformation, hur de upplevde utbildningen och hur det har gått för dem på arbetsmarknaden. Läs de senaste undersökningarna här:
Enkätundersökning: Utexaminerade 2020 (514 Kb) (från år 2023)
Enkätundersökning: Utexaminerade 2018 (487 Kb) (från år 2020)
Enkätundersökning: Utexaminerade 2016 (1600 Kb) (från år 2018)
-
Arbetsmarknad och karriär
En jurist arbetar med att lösa juridiska problem samt tolkar lagar och avtal. Jurister ger expertutlåtande och kan representera företag, organisationer, grupper eller privatpersoner inom juridiska frågor.
Arbetsuppgifterna kan se olika ut beroende på vilket juridiskt område och bransch du arbetar inom, men vanliga uppgifter kan vara att föra processer, att utreda, förhandla samt granska eller upprätta avtal och andra rättsliga handlingar. Jurister löser juridiska problem genom att samla in, bearbeta, tolka och tillämpa juridiskt material så som lagtexter, förordningar, avtal och vägledande beslut.
Exempel på branscher där du kan arbeta som jurist:
- inom rättsväsendet
- bank och finans
- försäkringsbolag
- fastighetsförvaltning
- vård och omsorg
- utbildning
- forskning
- industri och handel
- media och IT
- internationella organisationer
Exempel på juridiska områden att arbeta inom:
- processrätt
- europarätt
- affärsrätt
- skatterätt
- folkrätt
- arbetsrätt
- försäkringsrätt
- immaterialrätt
- sjörätt
- miljörätt etc.
Jurister kan med andra ord vara anställda på allt ifrån mindre advokatbyråer till stora företag och organisationer inom den privata sektorn eller inom landsting, stat och kommun. Ungefär 40% av alla yrkesverksamma jurister arbetar som domare, åklagare, advokater, företags-, förvaltnings- eller organisationsjurister.
Läs mer om juristyrket och arbetsmarknaden på följande länkar:
Arbetsförmedlingens yrkeskompass
Akavia - läget på arbetsmarknaden
Olika karriärvägar efter en juristexamen
Läs mer om var några av våra föredetta studenter arbetar idag på vår karriärhemsida.
Gör en svensk juristexamen att du är begränsad till att arbeta i Sverige?
Kimiya Shams är jurist med examen från Stockholms universitet. I en intervju berättar hon om sin resa från Stockholm till Paris och New York, där hon är verksam idag. Genom det ger hon svar på om en svensk juristexamen verkligen begränsar dig till Sverige – och vad du kan göra för att komma utomlands.
-
Kontakt
Studievägledare- Besöksadress
Campus Frescati Södra husen:
Hus C, rum C951
- Huvudansvar
Antagning till juristprogrammet och de obligatoriska kurserna samt antagning till specialkurserna inom juristprogrammet och kursen Juridik & praktik. Studieavbrott och studieuppehåll.
- Mottagningstider
Tisdag och onsdag kl. 09-10.
- Telefontider
Måndag och tisdag kl. 10-11 samt kl. 12.30-14.
- Avvikande mottagningstider
Julstängt 23/12 - 6/1.
Utbildningshandläggare/Studievägledare- Besöksadress
Campus Frescati Södra husen:
Hus C, rum C946
- Huvudansvar
Antagning till fristående kurser och kompletteringsutbildningen för utländska jurister. Kursplaner. Dispens för examensarbete. Ansvarig för publicering av platsannonser.
- Mottagningstider
Onsdag och torsdag kl. 09-10.
- Telefontider
Onsdag och torsdag kl. 10-11 samt kl. 12.30-14.
- Avvikande mottagningstider
Julstängt 23/12 - 6/1.
Biträdande studierektor/studievägledare- Besöksadress
Campus Frescati Södra husen:
Hus C, rum C952
- Huvudansvar
Tillgodoräknande av svenska meriter inom juristprogrammet. Studieplanering för studenter med tillgodoräknanden. Antagning till filosofie kandidat programmet i rättsvetenskap.
- Mottagningstider
Tisdag kl.09-10
- Telefontider
Tisdag kl. 10-11 samt kl. 12.30-14.
- Avvikande mottagningstider
Julstängt 23/12 - 6/1.
Inställda telefon- och mottagningstider 7/1.
StudierektorViktoria PetterssonAdministrativ studierektor för grundutbildningen och kanslichef för Utbildningskansliet
- Besöksadress
Campus Frescati Södra husen:
Hus C, rum C948
- Ansvarar för:
Studievägledning för examensarbete. Resursstudenter, m.m. Tillgodoräknande av alla svenska fristående kurser (förutom fristående kurser som ska tillgodoräknas inom juristprogrammet).
- Mottagningstider
Onsdag kl. 09-10.
- Telefontider
Måndag kl. 10-11 samt kl. 12.30-14.
- Avvikande mottagningstider
Julstängt 23/12 - 6/1.