Stockholms universitet

Spelvärldens berättande och AI-baserad speldesign

Digitala spel tar allt större plats i medieutbudet och förändrar förutsättningarna för det vi kallar berättande. Men vad händer med berättelserna när många människor i realtid tillsammans skapar en historia? Och vad betyder AI för utvecklingen? En öppen föreläsning med spelutvecklarna och spelforskarna Mirjam Palosaari Eladhari och Tobias Falk. Moderator för föreläsningen är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.

Föreläsningen spelades in live på Tranströmerbiblioteket den 7 mars 2024.

 

Om deltagarna

Mirjam Palosaari Eladhari är spelforskare vid Institutionen för data och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Hon är också spelutvecklare och speldesigner. Hennes specialområde är så kallad AI-baserad speldesign.

Läs mer om Mirjam Palosaari Eladharis forskning

Så blir spelandet utvecklande och kreativt

Tobias Falk är universitetslektor vid Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Han är också film- och spelregissör och har bland annat regisserat "Battlefield: Bad Company 1&2", filmen "Agent Hamilton But Not If It Concerns Your Daughter" och tv-serier för barn, till exempel SVT-produktionen Barnen på Luna.

Se exempel på forskningsprojekt Tobias Falk deltagit i, här kopplad till utvecklingen av XR (extended reality) i ett samarbete mellan Ericsson, Dramaten och Stockholms universitet

Han har också utvecklat ett Virtual Production-systemet, i samarbete med Epic och Panasonic

 

Om Karin Gyllenklev

Moderator för samtalen är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.

Läs mer om Karin Gyllenklev på SR

Vetenskapsfestivalen: Karin Gyllenklev möter 100 forskare

Öppna föreläsningar
 

Öppna föreläsningar i poddformat

Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga är en ny podd från Stockholms universitet. Lyssna på tidigare öppna föreläsningar från Tranströmerbiblioteket om bland annat klimatforskning i Arktis, ungdomsskjutningar, trädgårdshistoria och populärvetenskap.

Hitta podden Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Läs mer om Tranströmerbiblioteket

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet