Stockholms universitet

Öppna föreläsningar – Vetenskap för vetgiriga

Öppna föreläsningar är en podd med aktuell forskning från Stockholms universitet. Avsnitten spelas in live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm.

Öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar är sedan Stockholms högskola grundades 1878 ett sätt att föra ut forskning. Alltid gratis och öppna för alla.

Lyssna här eller där poddar finns:
Spotify


Vår poddleverantör Acast lägger in en kaka i din webbläsare så att du kan lyssna på podden på den här sidan. Du kan ta bort kakan i din webbläsare.

 

Avsnitt 13: Hur funkar tonårshjärnan?

Känslostormar, risktagande och gemenskap med varandra. Övergången från barn till vuxen är en avgörande fas för hjärnans utveckling. Vilka är tonårshjärnans styrkor och svagheter? Varför fungerar tonårshjärnan som den gör? Ett samtal med Armita Golkar, forskare i psykologi och klinisk neurovetenskap. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 11 april 2024.

Läs mer om föreläsningen

Utskriven version av podden Öppna föreläsningar avsnitt 13: Hur funkar tonårshjärnan?

 

Avsnitt 12: Jakten på utdöda mammutar och andra forntida arter

Vad finns det för förklaringar till att mammutarna dog ut? Varför är det viktigt att kartlägga arter som dog ut för 20 000 år sedan? Och hur går det till när man kartlägger arter med hjälp av en miljon år gammalt DNA? Ett samtal om forskningen om historiskt DNA med biologen och evolutionsgenomikern Love Dalén. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 21 mars 2024.

Läs mer om föreläsningen

Utskriven version av podden Öppna föreläsningar avsnitt 12: Jakten på utdöda mammutar

 

Avsnitt 11: Spelvärldens berättande och AI i speldesign

Vad är det som gör spelvärldens berättelser så lockande? Vad händer med berättelserna när många människor i realtid tillsammans skapar en historia? Och vad betyder AI för utvecklingen? Ett samtal med spelutvecklarna och spelforskarna Mirjam Palosaari Eladhari och Tobias Falk. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 7 mars 2024.

Läs mer om föreläsningen

Utskrift av podden Öppna föreläsningar nr 11: Spelvärldens berättande och AI i speldesign

 

Avsnitt 10: Lagarnas historia och våra mänskliga behov

Hur har lagarna uppkommit? Vilka tidlösa mänskliga behov fyller de? Och kan man bortom kulturella och sociala skillnader i olika länder hitta något som är gemensamt för mänskligheten? Ett samtal om lagarnas historia och våra värderingar med historikern Arne Jarrick, aktiv i Kungliga Vetenskapsakademin, Wenner-Grenstiftelsernas vetenskapliga råd och Kungliga Vitterhetsakademien. . Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 22 februari 2024.

Läs mer om föreläsningen

Utskriven version av podden Öppna föreläsningar avsnitt 10: Lagarnas historia och våra mänskliga behov

 

Avsnitt 9: Empati och synen på funktionsnedsättningar

Hur har varierande uppfattningar om funktionsnedsättningar påverkat människors tillvaro i historisk tid? Skiljer sig empati i samhället mellan olika tider? Och hur kan man forska om människors känslor då och nu? Ett samtal om mänsklig samvaro i historien med historikern Mari Eyice. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 8 februari 2024.

Läs mer om föreläsningen

Utskriven version av podden Öppna föreläsningar avsnitt 9: Empati och synen på funktionsnedsättningar

 

Poddavsnitt från 2023

 

Avsnitt 8: Jakten på utomjordiskt liv

Finns det liv i rymden och vad menar vi med liv?

Vad gör forskningen i jakten på information om utomjordiskt liv i rymden? Och vad menar vi egentligen med liv? Ett samtal med astronomen Beatriz Villarroel som leder forskningsprojektet VASCO och biogeokemisten Anna Nuebeck. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 23 november 2023.

Läs mer om föreläsningen

 

Avsnitt 7: AI och den kulturella evolutionen

Vad händer med den mänskliga kulturen när AI tar allt större plats? Liknande förändringar som drastiskt påverkat framtiden har skett flera gånger under livets utveckling på jorden och i människans historia. Ett samtal med biologen Magnus Enquist om evolutionära perspektiv på AI och om hur AI skulle kunna förändra maskiner till elektroniska livsformer. Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 9 november 2023.

Läs mer om föreläsingen

Utskriven version av podden Öppna föreläsningar avsnitt 7: AI och den kulturella evolutionen

 

Avsnitt 6: Havets betydelse för livet på jorden

Havet är helt avgörande för människans liv på jorden, det ger oss syre, mat och energi. Men hur väl nyttjar vi egentligen havets potential? Och vilka är de största utmaningarna om vi vill göra det på rätt sätt? Vi möter marinekologen Michael Tedengren vars forskargrupp just nu undersöker hur fiskodlingar i Vietnam skapar så omfattande antibiotikaresistens att människorna runt odlingarna dör av vanliga lunginflammationer. Samtalsledare: Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 19 oktober 2023.

Läs mer om föreläsningen

 

Avsnitt 5: Att vara eller inte vara en Nobelprisförfattare

Vad krävs för att få Nobelpriset i litteratur och vem bestämmer egentligen vad som är bra? Kan en författare som Stephen King få priset? Litteraturforskarna Carin Franzén och Bo G Ekelund pratar om högt och lågt i litteraturprisens värld, i väntan på pristagaren 2023. Lyckades de pricka rätt inför årets pris? Programledare är Karin Gyllenklev, journalist och verksam på Sverige Radio.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 4 september 2023.

Läs mer om föreläsningen

 

Avsnitt 4: Historia för alla – om populariseringens dilemma

Vi översvämmas av populärhistoria - ständigt kommer nya historiska böcker, poddar, tidskrifter och tv-serier. Men varför är vi så intresserade av historia idag och vad är det för historia vi får oss serverad? Radiojournalisten och hedersdoktorn vid Stockholms universitet Tobias Svanelid samtalar med historikern Charlotta Forss och författaren och historikern Bo Eriksson om vikten av populärvetenskaplig historia, dess ställning inom akademin och vad den gör med vår syn på vårt förflutna.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 25 maj 2023.

Läs mer om föreläsningen

 

Avsnitt 3: Vad ligger bakom våldsvågen bland unga?

Skjutningar med dödlig utgång som en del av uppgörelser inom den kriminella världen har blivit en del av vardagen. Skyttarna är ofta unga personer som riskerar att fortsätta en lång kriminell karriär, motivet är ofta strategiskt. Men vad ligger egentligen bakom vågen av väpnat våld? Och vad krävs egentligen för att vända utvecklingen? En öppen föreläsning med Sven Granath, gästforskare i kriminologi vid Stockholms universitet och som gjort kartläggningar inom området ungdomskriminalitet, vapenvåld och skjutningar åt både Brå och Polismyndigheten.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 27 april 2023.

Läs mer om föreläsningen

 

Avsnitt 2: På spaning efter trädgårdens hemligheter

Intresset för odling och gröna rum är stort, men vilken roll spelar trädgården inom forskningen? Vad kan till exempel utgrävningen av en medeltida trädgård avslöja om människors livsvillkor? Och hur har trädgårdens roll inom konst och litteratur skiftat genom tiderna? En öppen föreläsning i samtalsformat om trädgården som föreställning och praktik med Anna Andreasson Sjögren, doktorand med fokus på trädgårdens historia och Catharina Nolin, professor i konstvetenskap. Samtalsledare: Gabriella Ahlström, författare och journalist.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 9 mars 2023.

Läs mer om föreläsningen

 

Avsnitt 1: Det smältande Arktis och hoten mot planeten

Om 30 år kan Arktis vara isfritt. Vilka är de kortsiktiga och långsiktiga konsekvenserna? I maj 2023 startade en stor forskningsexpedition till Arktis, ArtofMELT (Atmospheric rivers and the onset of sea ice melt) som med utgångspunkt i meterologisk forskning studerar hur det står till med klimatet. Expeditionen leds av Michael Tjernström, professor i gränsskiktsmeteorologivid Stockholms universitet. Här i en öppen föreläsning i samtalsformat ledd av journalisten och författaren Gabriella Ahlström.

Inspelat live på Tranströmerbiblioteket i Stockholm den 24 januari 2023.

Läs mer om föreläsningen

Läs mer om forskningsprojektet vid Stockholms universitet om klimatdynamik och klimatförändringar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På denna sida