
Representanter från Kemi, Fysik, Biologi, Geologi och Matte berättade om vilka utbildningar som finns inom det naturvetenskapliga området, varför man ska läsa naturvetenskapliga utbildningar vid SU och framförallt vilka karriärvägar som öppnar sig.
Naturvetare blir framförallt experter på att sammanfatta stora mängder data och driva faktabaserade resonemang som snabbt sätts till handling. I många utbildningar lär man sig även det hantverk som ofta förknippas med ämnet. Som verksam kemist, molekylärbiolog eller nutritionist så måste du inte bara kunna ditt ämne, du måste även kunna planera och utföra riktiga experiment på labb.
Alla våra naturvetenskapliga utbildningar är forsknings- och yrkesförberedande. Vill du bli forskare så ska du absolut läsa vid Stockholms Universitet.
Men majoriteten av våra studenter blir inte forskare utan många skaffar sig ”vanliga” och ibland lite otippade arbeten efter en examen. Kanske vill du bli finansmarknadsminister, produktutvecklare inom mode och kosmetika, analytiker på Nasdaq, kommunikatör eller skribent, projektkoordinator för utveckling av nya biologiska läkemedel eller skogsbrandsövervakare?
Det som vi framförallt ville framhäva är att en akademisk titel inte ska förväxlas med en yrkestitel. Vad du väljer att arbeta som är helt upp till dig själv!
I vår unika uppföljningsstudie Efter Studierna som nu är på sin sjunde upplaga så undersöker vi vad våra studenter gör efter avslutade studier. 97% av våra studenter har sysselsättning. 90% anser sig ha studerat något med relevans för arbetet och lika många var nöjda med sin utbildning. Lönemässigt leder ämneslärare och matematiska statistiker.