Kemi för ett hållbart samhälle
Hållbar kemi
Eller så kallad Grön kemi. Området där kemister fokuserar på att arbeta fram nya processer, material och läkemedel på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Hur ska vi på ett hållbart sätt ta fram framtidens energikällor, material och läkemedel?
Analytisk kemi
Konsten att mäta! Från 10 000 liter slagg-vatten till en superkoncentrerad lösning av alla kemiska substanser. Hur kan man separera och mäta miljöföroreningar, läkemedel och droger i allt ifrån jordprover, blodprover till avloppsvatten?
Organisk kemi
Kolvätenas kemi, metan, etan, propan…..! Det område där man arbetar med hur man på syntetisk väg framställer organiska föreningar i som kan användas i allt från läkemedel till miljövänliga och hållbara bioprocesser. Hur kan man optimera och driva reaktioner förbi jämvikt och hur kan man få ovanliga reaktioner att ske i provröret? Områden i organisk kemi som är av speciellt intresse är organisk syntes, metallorganisk kemi och katalys, strukturbestämning och teoretisk organisk kemi.
Materialkemi
Går ofta hand i hand med den oorganiska kemin men fokuserar på hur man kan framställa och studera material med unika egenskaper som kan vara viktiga för energiframställning, miljö och hälsa. Hur kan material skräddarsys, bli hållbara göras slitstarka och värmetåliga?
Fysikalisk kemi
Den kemi som står precis på gränsen mellan kemi och fysik. Precis som för allt i universum så styrs vi av fysikaliska lagar. Hur styr dessa lagar kemiska reaktioner, hur påverkar atomer och deras elektroner varandra? Vad spelar entropi, entalpi och energier för roll när det kommer till kemiska bindningar?
Oorganisk kemi
I grund och botten grundämnenas kemi där den viktigaste symbolen är det periodiska systemet! Vad har ett grundämne för kemiska egenskaper som avgör om det är en syra, bas, oxiderande eller reducerande? Hur får man grundämnen att reagera med varandra, hur kan man skapa och studera nya kemiska föreningar som sen kan användas för att förbättra världen?
Livets kemi
Biokemi
Livets kemi som börjar med DNA och slutar med cellen och de gigantiska makromolekyler som styr allt. Hur kan vi studera och kontrollera en cell och få den att arbeta åt oss i alltifrån grundforskning till läkemedelsutveckling.
Neurokemi
Hjärnans kemiska uppbyggnad och den spännande nervcellen. Hur studerar man neurologiska sjukdomar, hur studerar man en hjärna och dess celler och hur botar man sjukdomar i hjärnan?
Proteinkemi
Vilken kemi styr proteiner, allt ifrån små peptider till insulin och antikroppar till gigantiska RNA-Protein komplex i form av ribosomer - vad har dessa för kemiska egenskaper? Proteiner ska dels hållas ihop av kemiska bindningar och dels interagera med andra makromolekyler i cellen för att får cellen att överleva. Hur kan proteiner användas för att dels uppfinna och förbättra läkemedel och hur kan de själva användas i form av biologiska läkemedel?
Biofysik
När du behöver besvara biologiska eller medicinska frågeställningar med fysikaliska metoder. Hur kan man mäta fysikaliska förändringar av cellens makromolekyler, var går gränsen för våra mätmetoder och hur kan vi förbättra dem?
Bioinformatik
All information som en organism behöver ligger dold i dess linjära genetiska kod. Hur kan man med datorers hjälp avkoda långa gensekvenser och börja dra slutsatser om evolution, reglering, signalering och även driva läkemedelsutveckling?
Om du är intresserad - kontakta oss på kemi@su.se i god tid så ska vi försöka att hjälpa dig!