
Som ämneslärare så ska du inte bara vara expert inom dina ämnen, du ska även vara en skicklig didaktiker. Därför behöver du läsa lika mycket kärnämne som en vanlig naturvetare OCH även en ämnesdidaktisk och pedagogiskt utbildning.
Vägen går via kandidatprogrammet i kemi
För att bli behörig ämneslärare på gymnasiet så måste du ha 120 högskolepoäng i kemi och 90 högskolepoäng i matematik och vägen till det är via kandidatprogrammet i kemi. Du som student kommer vara en helt vanlig kemistudent, men kommer fördela din tid mellan kemiska sektionen och matematiska institutionen.
Går du kandidatprogrammet i kemi (180 högskolepoäng) så kommer du ha en studiegång som liknar den nedan och som avslutas med ett självständigt arbete i kemi.
Termin 1
- Grundläggande kemi 15 hp (Kemiska sektionen)
- Organisk kemi 1 7,5 hp (Kemiska sektionen)
- Biokemi 1 7,5 hp (Kemiska sektionen)
Termin 2
- Organisk kemi II 7,5 hp (Kemiska sektionen)
- Biokemi II 7,5 hp (Kemiska sektionen)
- Analytisk kemi 10 hp (Kemiska sektionen)
- Experimentella kemiska metoder 5 hp (Kemiska sektionen)
Termin 3
- Matematik I 30 hp (Matematiska institutionen)
Termin 4
- Matematik II - Analys, del A 7,5 hp (Matematiska institutionen)
- Matematik II – Linjär algebra 7,5 hp (Matematiska institutionen)
- Matematik II – Analys Del B 7,5 hp eller Programmeringsteknik för matematiker, 7,5 hp (Matematiska institutionen)
- Matematik II - Algebra och kombinatorik 7,5 hp (Matematiska institutionen)
Termin 5
- Kemisk dataanalys 7,5 hp (Kemiska sektionen)
- Fysikalisk kemi 15 hp (Kemiska sektionen)
- Kemisk bindning 5 hp (Kemiska sektionen)
- Etik och Hållbarhet 2,5 hp (Kemiska sektionen)
Termin 6
- Neurokemi 6 hp (Kemiska sektionen)
- Oorganisk kemi 9 hp (Kemiska sektionen)
- Självständigt arbete 15 hp (Kemiska sektionen)
Men det är ju ämneslärare jag vill bli?
Efter avslutat kandidatprogram så kan du ansöka om en kandidatexamen i kemi. Du har då 120 hp kemi samt 60 hp matte och kommer vara behörig att ansöka till den nya ämneslärarutbildningen med KPU som ges av Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND). I den nya ämneslärararutbildningen så finns möjligheten till en kompletteringstermin om 30 hp. Det är denna termin som du fokuserat läser på matematiska institutionen och på så sätt kommer du upp i 90 hp matematik vilket gör dig ämnesbehörig även i detta ämne.
Sök kandidatprogrammet i kemi och bli antagen till 3 spännande och utmanande år som ger dig inte bara möjligheten att arbeta och bli en verksam kemist utan gör dig direkt behörig att söka den nya ämneslärarutbildningen med KPU!
Vanliga frågor:
Jag har sökt kandidatprogrammet i kemi för jag vill läsa till ämneslärare, sen då?
Toppen! Informera Kemiska sektionens kansli & Studentexpedition om du vill följa den speciella studiegången för ämneslärare. Vi noterar det och ungefär vid slutet av första terminen så kommer vi kontakta dig för att bekräfta valet.
Jag vill inte bli kemi och mattelärare, utan kemi och biologilärare, hur gör jag då?
För att bli tvåämneslärare med biologi och kemi så ska du söka kandidatprogrammet i biologi och följa deras studieinriktning för att bli ämnesbehörig i biologi och kemi.
Jag vill bli ämneslärare på högstadiet, inte gymnasiet, hur mycket måste jag då läsa?
Du måste fortfarande läsa kandidatprogrammet i kemi, men dina 60 hp i matematik räcker för att göra dig ämnesbehörig för högstadiet. Du behöver fortfarande gå den nya ämneslärarutbildningen med KPU men du behöver inte utnyttja kompletteringsterminen för att läsa mer matematik. Läs mer här om hur många poäng i varje ämne som du behöver för att bli ämnesbehörig>> Denna utbildning ges av Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)>>
Kommer jag bli behörig till att undervisa på högstadiet och gymnasiet när jag gått kandidatprgorammet i kemi och läst matte samt det nya ämneslärarprogrammet med KPU?
Ja - det kommer du bli! Läs mer här om hur många poäng i varje ämne som du behöver för att bli ämnesbehörig>>
Jag vill söka KPU, men vet inte om jag har tillräckligt med poäng i kemi för att vara ämnesbehörig, kan jag skicka in mina meriter till er för en förbedömning?
Vi gör inga förhandsbedömningar på ansökningshandlingar. Vårt råd till dig är att söka programmet KPU, då görs en fullständig behörighetsbedömning av antagningsenheten. Om du har frågor om KPU så ska du vända dig till MND.
Psst! Vill du läsa mer om den nya ämneslärarutbildningen besök Institutionen för matematikämnet och naturvetenskapsämnenas didaktik. För att kika på utbildningsplanen för Ämneslärarutbildning 90-120 hp med KPU - matematik, naturvetenskap och teknik klicka här.