
Efter varje laboration som du gör på kurs så ska du redovisa dina resultat. Det sker oftast skriftligt i form av en labbrapport. Kommunikation runt ditt arbete, att kunna kommunicera vad du har gjort och sett, hur du tänkte och hur du genomfört det är en naturlig del av att vara kemist. Självklart är det ingenting som du förväntas kunna från dag ett. Att få till en labbrapport är en konstform som du med vår hjälp kommer lära dig bemästra.
En genre
Vetenskapligt skrivande är en genre, precis som en faktabok, roman eller en debattartikel. Den ska ha ett visst upplägg som oftast börjar med en introduktion, en utförandedel, en resultatdel och avslutas med en diskussionsdel. Rapporten ska sätta scenen för ditt experiment, vara avskalad av känslor och vara så pass utförlig att någon som missat labben ska kunna upprepa den med bara din rapport som instruktion.
Du ska inte skriva:
”….vi gick 10 steg bort till en svart och grå maskin som kallas för spektrofotometer, öppnade locket och satte ned den fyrkantiga plastgrejen i den och tryckte på en knapp…”.
Istället ska du skriva:
”… absorbansen för provet mättes vid 650 nm till 0.460 (se tabellen nedan)”.
Du ska inte skriva:
”… grafen ser konstig ut för att min kompis gjorde fel när han mätte upp våra prover….”
Istället ska du skriva:
”…kurvan är inte rät i det linjära intervallet pga pipetteringsfel av substratet…”
Du blir en bättre kemist av att kunna skriva en rapport

Att sammanfatta dina resultat kommer göra att dig till en bättre laborant. Den fostrar dig i kritiskt tänkande och hjälper dig att se helheten. Du kommer med hjälp av labbrapportskrivande börja utvärdera ditt egna arbete. Du kommer kunna se dina svagheter, vad som gick fel i experimentet, notera vad du glömde att anteckna under arbetets gång, vilka felkällor påverkade ditt resultat och huruvida de var av relevans etc. Men du kommer också lättare komma ihåg vad som fungerade riktigt bra och minnas det till nästa gång du labbar. I och med att många av våra laborationer även knyter an till teori så kommer du enklare lära dig komplicerade delar av kemin. Du kommer bli bättre på att kunna kritiskt utvärdera andras arbete och strukturera upp ditt egna vetenskapliga tänkande. Men för att nå hit så måste du öva och öva och öva.
Konsten att slutföra i tid
En annan viktig aspekt av att skriftligen redogöra sitt arbete är att det ska göras inom en väl angiven tidsram. Att kunna respektera inlämningsdatum och leverera en välskriven rapport som man är stolt över är något som alla arbetsgivare förväntar sig. Här på Kemiska övningslaboratoriet har du tillfälle att öva. Vi har väl tilltagna deadlines med chans att lämna in flertalet returer innan kursen är slut.
Tips för att lyckas med din rapport
• Läs vetenskapliga rapporter och artiklar.
• Fråga din labbass om vad han eller hon förväntar sig. Oftast kommer din labbassistent gå igenom vad just han eller hon vill ska vara med i rapporten. Tänk på att din assistents instruktioner kan skilja sig från en annan assistent.
• Planera in ditt rapportskrivande och börja direkt efter labben (då har du tid att se om du missat några resultat och har chans att komplettera dessa).
• Lämna inte in skräp bara för att deadline närmar sig – kommunicera istället med din assistent om den del du har svårigheter med på ett sakligt och professionellt sätt.
Retur - gaaaaah!

Kom ihåg att kritik på en rapport inte är personligt. En retur ges för att du antagligen missat en eller flera viktiga komponenter som behövs för att göra din rapport komplett. Du kan ha räknat fel, använt fel ekvation, för många gällande siffror, feltolkat ditt data, missförstått syftet med labben, varit otydlig eller inte beskrivit tillräckligt mycket vad du gjort, refererat fel, förväxlat resultat med diskussion etc. etc. etc. Om du får en retur, vilket du med stor förmodan kommer att få: Läs igenom kommentarerna noggrant, åtgärda alla kommentarer, även stavfel och grammatiska fel. Lämna in igen och kommunicera med din assistent om det är något du tycker är oklart.
Det hör till extrem ovanlighet att få retur p g a endast stavfel eller grammatik. Tänk på att rätt tempus ska användas - perfekt eller imperfekt är rätt (dvs "då-tid"). Har du fått en retur och även kommentarer på stavfel, se till att rätta dem när du ändå ska lämna in din retur igen. Och var extra noggrann i nästa rapport så du och din assistent slipper lägga onödig tid på det.
Om du har problem med att planera din tid – kontakta studie och språkverkstan som kan ge råd om studieteknik. OM du har problem med att veta vad som ska skrivas var, kontakta din labass!
Plugga tillsammans men lämna in en egen rapport
Kemiska sektionen tar allvarligt på all typ av plagiering och fusk – samtidigt uppmuntrar vi våra studenter att plugga i grupp för att genom diskussion komma fram till insiktsfulla och korrekta slutsatser. Plugga och diskutera i grupp men kom ihåg att lämna in ditt egna arbete. Du får inte kopiera labbkompendiet, du får inte låna text av en kompis, du får inte översätta din kompis text som är skriven på svenska till engelska. Att låna en labbkompis rapport och arbeta om språket är plagiering. Misstanke om plagiering kan få rättsliga följder i form av en varning eller avstängning upp till sex månader. Om du har problem med att förstå teorin eller dina resultat – pratat med din labbass!

Att få till en riktigt bra rapport kan kännas som att bestiga ett berg - men vi vet att du med träning och vår hjälp kommer klara det!