Att läsa delar av din kemiutbildning utomlands har många fördelar. Till att börja med kan du tillgodoräkna dig de poäng du läser vilket innebär att du inte behöver hamna efter i dina studier. Poängen överförs vid din hemkomst. Men det är inget krav i sig – vill du läsa andra kurser än de som går att kombinera med din utbildning går det också bra!

Erfarenheter från en annan kultur och kontakter i andra länder kommer att gynna dig när du söker arbete i framtiden. Förutom att bli bättre på språk kommer din tid utomlands även hjälpa dig att kunna hantera kulturella skillnader. Något många företag efterfrågar.

För att inte tala om den positiva utveckling som sker på ett personligt plan när du bor i ett annat land. Att anpassa sig till en ny kultur, hitta nya vänner och ett helt nytt sammanhang är lärdomar som kommer få dig att växa som person.

Om du väljer utbildningsalternativ utanför Sverige får du dessutom fler kurser att välja på. På våra partneruniversitet finns andra varianter och inriktningar av det ämne du är intresserad av.

I de allra flesta länder kostar det en betydlig summa att plugga på universitet och högskola men inte för dig som utbytesstudent. Kostnaden kvittas nämligen mot att en annan person kommer och studerar vid Stockholms universitet. Till vissa av programmen finns också stipendier att söka som kan hjälpa till att betala för resa och levnadsomkostnader under utbytet.

På helger, lov och mellan terminer finns ofta tid att resa iväg och uppleva ditt nya land och annat runtomkring. Att ta emot familj och vänner brukar också vara uppskattat – du kan passa på att visa dem hur man lever som en riktig lokalbo.

Någon som valt att läsa en termin på vårt partneruniversitet University of Illinois Urbana-Champaign är Lina Larsson. Här ger hon sina tre bästa tips till studenter som funderar på att åka iväg utomlands.

1. Planera. Börja med att fundera på var du vill åka och när i din utbildning det skulle passa bäst. Prata med den internationella koordinatorn om vilka avtal och valmöjligheter som finns. Fundera också på varför du vill åka, är det för att du vill bli bättre på engelska, för att du vill avancera akademiskt eller för att du helt enkelt inte orkar med den svenska vintern och mörkret?

2. Ta del av andras erfarenheter. Prata med studenter som har varit på platsen du vill åka till. Är du osäker på var du vill åka så prata med flera studenter som varit på olika platser. 3. Se till att komma iväg. Om du är sugen på att åka – åk! Du kommer aldrig att få en chans att bo i ett annat land på det här sättet igen. Det kan kännas lite läskigt att lämna vänner och familj, men det är det helt klart värt!

3. Se till att komma iväg. Om du är sugen på att åka – åk! Du kommer aldrig att få en chans att bo i ett annat land på det här sättet igen. Det kan kännas lite läskigt att lämna vänner och familj, men det är det helt klart värt!

Är du nyfiken på hur det är att vara naturvetare och utbytesstudent? Kika in på bloggen Naturvetare i världen:
https://naturvetareivarlden.wordpress.com/