Studera hos oss
Hos oss kan du fördjupa dig i kemi på alla nivåer – från kandidatprogram till forskarutbildning inom flera olika spännande kemidiscipliner. Du studerar i en inspirerande och internationell miljö, där våra forskare är dina lärare.
Våra lärare kommer från hela världen och kurser ges på engelska från kandidatnivå. Vi är pionjärer inom problembaserad utbildning och välkända för att ge både en djup och bred utbildning inom såväl den teoretiska som den praktiska delen av kemi. Som student kommer du att tillbringa ungefär hälften av din tid i laboratorierna där det finns tillgång till avancerad utrustning för både forskare och studenter.
Utbildning på grundnivå
Vårt kandidatprogram i kemi erbjuds i samarbete med Institutionen för biokemi och biofysik. Programmet ger dig en solid grund inom kemi och biokemi och du får de teoretiska och praktiska verktyg som krävs för att förstå och lösa dagens och morgondagens kemiska utmaningar.
Utbildning på avancerad nivå
För dig som vill fördjupa dina kunskaper ytterligare erbjuder vi flera mastersprogram. Under två intensiva år får du studera i nära samarbete med framstående forskare och använda samma toppmoderna utrustning som våra experter. Våra program kombinerar teori och praktik och avslutas med ett forskningsprojekt inom antingen akademin eller näringslivet.
Forskarutbildning
Våra forskarutbildningar ger dig möjlighet att fördjupa dig i avancerad forskning och aktivt bidra till lösningar på globala utmaningar inom energi, miljö och hälsa. Vår forskning fokuserar på att skapa lösningar för en hållbar framtid, och som doktorand blir du en del av denna viktiga utveckling. Utöver programkurserna erbjuder vi valbara doktorandkurser, vilket ger dig flexibilitet och möjlighet att specialisera dig inom ditt intresseområde.
Om våra program och forskarstudier
Läs mer om vår forskning på engelska
Träffa våra studenter och alumner!

Forska, undervisa eller göra karriär – våra studenter har alla kemi som huvudintresse, men helt olika drömmar och mål för sin framtid. Här nedan träffar du några av dem.
Linus, glasmästaren som blev miljövetare och sedan analytisk kemist

Hej Linus! Berätta lite om dig själv och varför du valt att läsa en masterexamen i kemi?
– Jag är en före detta glasmästare som valde att gå tillbaka till skolbänken. Jag har en kandidat i miljövetenskap med inriktning mot kemi och läser just nu en master i analytisk kemi. Att jag har inriktat mig mot just analytisk kemi beror på att jag vill höja miljöfrågan, framför allt kemikalie-exponering och utsläpp av miljöfarliga substanser.
Linnea, maratonlöpande analytisk kemist med siktet inställt på att forska

Hej Linnea, varför valde du att läsa kemi?
– Jag upptäckte kemins spännande värld när jag läste ett naturvetenskapligt basår för att bredda min behörighet. Jag har en bakgrund i hotell- och restaurangbranschen men när det var dags att plugga var det kemi jag tyckte var roligast och därför valde jag att läsa kandidatprogrammet på Stockholms universitet.
Linnea, maratonlöpande analytisk kemist med siktet inställt på att forska
Lovisa, valde en karriär inom sälj

Efter ett spännande år på ett dopinglabb ville Lovisa Österlind träffa mer människor. Idag ansvarar hon för försäljning av förbrukningsartiklar och instrument för provupparbetning – det bästa av två världar menar Lovisa.
”Jag ville träffa mer människor – därför bytte jag labbjobbet mot en roll inom försäljning”
Helen, VD på Sandvik Coromant, från kemistudier till chefskap i tillverkningsindustrin

Helen Blomqvist har utsetts till ny chef för Sandvik Coromant. I rollen ansvarar hon för att förstärka företagets position i framkant för tillverkningsindustrin. Men allt startade med kemistudier vid Stockholms universitet. ”Jag drivs av att lära mig nya saker och att ständigt se ett kundvärde i det jag gör. Det och kunskaper i kemi har tagit mig till ledande roller”, berättar Helen.
Kontakt

- Besöksadress
Kemiska övningslaboratoriet, M345
Svante Arrhenius väg 16 A-D
Via den här adressen når du följande funktioner: Studievägledare, studieadministratör, internationell koordinator, studierektor och intendent.
- Mottagningstider
Måndagar, tisdagar och onsdagar 09.00-11.30, 12.30-15.00
- Telefontider
Onsdagar 10.00-11.30, 12.30-15.00
Senast uppdaterad: 24 mars 2025
Sidansvarig: Kemikum