Om lektionsbanken

Välkommen till Lektionsbanken om Östersjön, en resurs för dig som är gymnasie- eller högstadielärare och vill undervisa om hav och hållbar utveckling. Materialet är framtaget vid Stockholms universitets Östersjöcentrum, i samarbete med Baltic Sea Science Center på Skansen och med finansiering av stiftelsen BalticSea2020.

Ett urval av exempelbilder och texter från lektionsbanken visas

Materialet lämpar sig perfekt för dig som undervisar i biologi, naturkunskap och geografi. Flera delar passar också till övriga naturvetenskapliga ämnen och matematik, liksom ämnet hållbart samhälle, och vissa delar kan kopplas till hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, svenska och bild.

Frågor om hållbar utveckling genomsyrar hela materialet, och de tvärvetenskapliga perspektiven är många. Lektionsbanken om Östersjön kan därför med fördel användas i ämnesövergripande samarbeten mellan natur- och samhällsvetenskap. Med lektionsbanken kan du ge dina elever kunskaper om naturvetenskapligt arbetssätt och en god grund för att ta ställning till samhällsfrågor som har ett naturvetenskapligt innehåll.

Lektionsbanken är till för skolor i hela Sverige, även för er som inte har tillgång till kusten. Östersjön påverkas i mycket hög grad av det som händer på land och i stort sett hela Sveriges yta ligger inom Östersjöns avrinningsområde. Perspektivet "från källa till hav" (source to sea) är särskilt relevant för ett grunt och instängt hav som Östersjön.

Det som händer i Östersjön påverkar i sin tur alla oss som bor på land. Inte bara när vi kanske vistas i eller vid havet, utan också för bland annat vår matförsörjning, vår energiförsörjning och vårt klimat.

Testat och faktagranskat

Materialet i lektionsbanken är faktagranskat av forskare vid Stockholms universitet och testat av en referensgrupp av gymnasie- och högstadielärare. För formgivning och illustrationer står kommunikationsbyrån Azote, om inget annat anges.

Vi är fortsatt mycket intresserade av återkoppling från er som använder materialet!

Välkommen att lämna dina synpunkter i detta formulär eller mejla michaela.lundell@su.se

 

Lektionsbankens innehåll

Lektionsbanken består av tre delar med olika teman:

  1. Östersjöns geografi och historia
  2. Östersjöns ekologi och biologiska mångfald
  3. Övergödningen i Östersjön

Du kan välja att använda allihop, eller plocka ut de delar som passar din undervisning, ämne och elevgrupp. Materialet har stor flexibilitet och du kan gå olika djupt beroende på hur mycket tid ni har och vilken nivå som är rätt för er.

I lektionsbanken finns material och uppslag för att fylla hela temadagar eller ämnesövergripande samarbeten om Östersjön, hav och hållbarhet. Du kan också plocka ut enstaka övningar eller bilder som du vill använda för en lektion. Du får använda alla bilder och texter fritt i din undervisning, så länge du anger källan. Om du gillar materialet, sprid det gärna till fler kollegor!

Typ av material:

Filmer, animationer och ett rikt, aktuellt bildmaterial

Bildspelen innehåller aktuella kartor, grafik, illustrationer och fotografier. Du kan använda dem i sin helhet, till exempel för en genomgång, eller välja ut de bilder som passar dig.

Faktaunderlag

Faktaunderlagen är ett stöd för dig som lärare, för din egen inläsning, så att du bottnar i materialet när du håller en genomgång för eleverna eller leder en diskussion. 

Naturligtvis kan du ge delar eller hela faktaunderlagen till eleverna, men de är inte anpassade till dem, utan är i första hand fortbildning för dig som lärare, med referenser till fördjupning och även en del pedagogiska tips.

Övningar för klassrummet, exkursioner och digitala verktyg

Lektionsbanken innehåller flera övningar av olika karaktär. En del lämpar sig som demonstrationer eller enkla försök i klassrummet. Ingen avancerad utrustning krävs.

Det finns också helt digitala övningar, där eleverna får använda forskningsbaserade karttjänster och databaser.

Ytterligare övningar kräver tillgång till kusten, för att få tag på biologiskt material. En del material kan man också hitta i sötvattenmiljöer, då berättar vi det.

Vi ger också förslag på exkursioner, både inåt landet och vid kusten, för att utforska Östersjöns historia och biologiska mångfald.

Det finns också många tips på frågeställningar med referenser till fördjupande underlag, som kan användas vid till exempel grupparbeten och klassrumsdiskussioner.

I övningarna ingår förutom instruktioner och förslag på uppgifter, även begreppsförklaringar och faktabakgrund, som stöd för dig som lärare. En del av övningarna finns i en särskild elevversion, som du kan ge till eleverna digitalt eller i utskriven form.

Koppling till läroplaner

Längst bak i varje dokument beskrivs hur innehållet passar till de olika kurserna för gymnasiet (Lgy11) och högstadiet (Lgr22).

 

Östersjöns geografi och historia

Östersjön är ett särskilt känsligt och sårbart hav. Varför det? Denna del börjar ute i världshavet och zoomar in på Östersjön. Den ger eleverna havsmedvetenhet, och kunskap om vad som gör Östersjön så speciellt. Vilka är de geografiska förutsättningarna? Hur har Östersjön utvecklats? Och vad kan vi vänta oss av framtiden?

Gå till materialet

 

Ekologi och biologisk mångfald

Östersjön är ett ungt och relativt artfattigt hav – men här lever ändå tusentals arter, många på gränsen för sin förmåga. Denna del handlar om havet som livsmiljö, och ger både känsla och förståelse för livet under ytan, de ekologiska sambanden och hur människan påverkar.

Gå till materialet

 

Övergödningen i Östersjön

Övergödningen är fortfarande Östersjöns största miljöproblem. I denna del finns allt du behöver för att ge eleverna kunskaper om övergödningens orsaker, konsekvenser – och  lösningar. Den innehåller också ett escape room-inspirerat spel där eleverna själva får rädda en skärgårdsvik från övergödning.

Gå till materialet

 

 

Kontakt

På denna sida