Möt våra studenter

Här får du möta våra nuvarande och tidigare studenter, som berättar om hur det är att läsa vid Matematiska institutionen, varför de valde att läsa hos oss och vad de gör med sina kunskaper.

 

Varför matematik? Vi frågar några nuvarande och tidigare studenter

Här berättar några av våra nuvarande eller tidigare studenter varför de valde sin utbildning, vad de vill göra sen (eller redan gör nu när utbildningen är klar) och vad de har för tips till någon som funderar på att läsa en liknande utbildning.

Max
Max läser kandidatprogrammet i matematik och datavetenskap. Foto: privat

Varför valde du det program du läser?

Jag har alltid varit intresserad av matematik och alltid haft lätt för det. Dessutom är jag intresserad av programmering och vill bli bättre på det. De två sakerna bestämde vilken typ av utbildning jag skulle läsa. Att det blev just detta program är dels för att jag bor i Stockholm, dels för att studiegången på SU inte är lika fast som på andra lärosäten.

Vad är det bästa med din utbildning?

Det har varit lite speciellt för mig, eftersom jag började och har läst ungefär halva programmet under pandemi. En bra sak under pandemin var att det fanns mycket inspelat material, som man kunde ta del av i sin egen takt och även se om. Men det var kul att komma tillbaka till campus. Jag uppskattar att det är mer egenstudier och mindre klassrumstid än på andra lärosäten. Då "tvingas" man hitta en studiegrupp att plugga med.

Vad vill du göra sen?

Jag har inte funderat så mycket på det, men jag tycker om att plugga så jag kommer nog efter kandidatexamen i matematisk statistik att läsa kurser på avancerad nivå, eller kanske ett masterprogram. När jag kommer ut i arbetslivet vill jag arbeta med något inom matematisk statistik.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att välja samma utbildning?

Hitta en studiegrupp att plugga med.

Poängen med studierna är att lära sig, inte bara visa vad man kan på tentor, så se till att vara öppen för att lära dig!

Abir, med ljusgården i Albano hus 1 i bakgrunden
Abir läser kandidatprogrammet i matematik och ekonomi. Foto: Matematiska institutionen

Vilken utbildning går du och varför valde du den?

Jag läser kandidatprogrammet i matematik och ekonomi, tredje året. Jag gick till en början en civilingenjörsutbildning i teknisk fysik, men fastnade mer för matten så jag valde att fokusera på den. Matte har alltid funkat för mig i skolan och jag tycker att det är kul, och jag hörde också att denna utbildning ger bra jobbmöjligheter så det kändes som ett plus.

Vad är det bästa med din utbildning?

Möjligheten att välja inriktning, matematik eller matematisk statistik, och det måste inte göras på direkten utan man kan prova båda ämnena innan man väljer.

Vad vill du göra sen?

När jag först började ville jag bara ta en kandidat och sen vara klar, men nu när jag har pratat med andra i programmet så har jag blivit sugen på att läsa en master, så nu tänker jag aktuarieprogrammet.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att välja samma utbildning?

Jag började under corona så det var svårt att skaffa vänner, prata med folk, och be om hjälp. Mitt tips är: var tidig med att våga prata med folk, och våga samarbeta. Hitta lite folk!

Viktor
Viktor har studerat vid Matematiska institutionen, och jobbar nu som aktuarie. Foto: Matematiska institutionen

Vilken utbildning gick du och varför valde du den?

Jag gick Aktuarieprogrammet, och innan dess kandidat i matematisk statistik. Jag valde matematik för att jag var intresserad av det, det ingick kurser i sannolikhet och matematisk statistik och jag gillade det så jag ville läsa mer. Sen hörde jag talas om aktuarieprogrammet och hörde berättelser från aktuarier som trivdes med sina jobb.

Vad var det bästa med din utbildning?

Att den var så pass relevant för vad jag jobbar med. Och rekryterande chefer för de tjänster som var relevanta för mig kände till programmet. Programmet har starkt varumärke i försäkringsbranschen.

Vad jobbar du med nu?

Jag är prissättningsaktuarie för sakförsäkring, på Länsförsäkringar AB.

Var det något särskilt från utbildningen som du tycker är särskilt viktigt?

Aktuarieyrket är ett av få yrken där man löser exakt den typ av problem som man har övat på, inte ens civilingenjörer har nog läst något som är så nära det de faktiskt jobbar med sen. Man märker också att de som ansvarar för programmet ligger i framkant, och inte väntar tills material är inaktuellt med att uppdatera.

I programmet träffar man också ett antal yrkesverksamma aktuarier, och får chansen att prata med dem.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att välja samma utbildning?

Man kan börja med en kurs och se vad man tycker om det. Jag visste inte när jag läste första matematikkursen att jag skulle fortsätta med matematik, och visste inte vid första kursen i matematisk statistik att jag skulle fortsätta med det heller.

En aktuarie kan göra många andra jobb också, men det är inte lika lätt att gå åt andra hållet, och jobba i försäkringsbranschen utan försäkringsbakgrund. Exempelvis rekryteras ofta enhetschefer och ibland även verkställande direktörer på försäkringsbolag från aktuariegrupper.

Aliénor
Aliénor läser kandidatprogrammet i matematik och datavetenskap. Foto: privat

Varför valde du det program du läser?

Egentligen tänkte jag ta kandidat i matematik, jag gillar att lösa logiska problem och det kändes meningsfullt. Jag hade inte varit så mycket i kontakt med datavetenskap. Under första året behövde vi ta en kurs i programmering och jag tyckte det var så roligt att jag bytte inriktning för att ha med det!

Vad är det bästa med din utbildning?

Det är en väldigt balanserad utbildning och det är  givande att känna sin hjärna utvecklas med varje ny kurs. Sen är jag just nu på utbyte i Singapore och jag är super glad att utbildningen gav mig den möjligheten!

Vad vill du göra sen?

Jag har inte riktigt bestämt mig än, jag kanske fortsätter studera för att rikta mig mot forskning. Men det finns hur många möjligheter som helst, jag kanske ändrar mig.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att välja samma utbildning?

Gillar du teori och samtidigt praktisk problemlösning med konkreta lösningar så är den här utbildningen för dig. Det kanske blir svårt då och då men ge inte up, det kommer vara givande!

Alexander, porträttbild.
Alexander läser kandidaprogrammet i matematik och datavetenskap. Foto: privat

Varför valde du det program du läser?

Jag har alltid varit intresserad av datorer. När jag läste några online-kurser upptäckte jag att det i nästan alla ämnen, från nationalekonomi till data science, behövs kunskaper i matematik för att kunna lösa de intressanta problemen. Jag läste vid den här tiden dessutom Max Tegmarks bok "Liv 3.0", vilket var en stor inspiration för mig till att vilja bygga smarta system av olika slag. Jag vill bli bäst på att göra de beräkningar som krävs för sådana system.

Vad är det bästa med den utbildning du läser?

Att fokus ligger på att lösa svåra problem. Det kan förstås vara både en fördel och en nackdel, men jag tycker att det "pushar" en på ett bra sätt till att angripa de svåra problemen.

Dessutom ligger fokus på fundamental förståelse, inte bara att lära sig använda metoder. Om jag jämför kompisar som läser ingenjörsutbildningar märker jag att de inte har samma teoretiska förståelse. Som exempel kan jag nämna kursen Matematik II - Analys, del A, som vi läst under utbildningen, i vilken vi behövde lära oss definitioner, satser och bevis, vilket kompisarna på ingenjörsutbildningarna inte alls har samma förståelse.

Det är också ett brett program: vi läser matematik, matematisk statistik, programmering, numerisk analys med mera.

Vad vill du göra sen?

För att sammanfatta det i en mening: få datorer att göra smarta saker! Göra olika typer av beräkningar som krävs för att lösa intressanta problem.

Vilket är ditt bästa tips till någon som funderar på att välja samma utbildning som du?

Matematik kommer aldrig bli föråldrat. Kunskaper i matematik kommer alltid att vara värdefullt. Jag skulle säga att efterfrågan bara ökar och ökar.

Jag tycker programmet är brett, vilket ger en grund för att många olika saker och specialisera sig på olika sätt. Om man tycker något specifikt ämne inte är så kul kan man ta med sig det man ändå lärt sig och gå vidare till något annat.

Slutligen vill jag säga att matematik är ett intressant ämne!

Caroline
Caroline läser kandidatprogrammet i matematik och datavetenskap. Foto: Matematiska institutionen

Varför valde du det program du läser?

När jag läste upp mina gymnasiebetyg kom jag på hur roligt matte var. Jag valde kandidatprogrammet i matematik och datavetenskap framför kandidatprogrammet i matematik eftersom jag dessutom var intresserad av att lära mig programmera, både för att jag tyckte det verkade kul och intressant, men också för att vara mer attraktiv på arbetsmarknaden när jag studerat klart.

Vad är det bästa med din utbildning?

Flexibiliteten, som gör att man kan fokusera på det område man tycker är roligast.

Vad vill du göra sen?

Fortsätta plugga så länge det är roligt. Till att börja med planerar jag att läsa ett masterprogram.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att välja samma utbildning?

Våga söka! Våga välja din egen väg.

 

Vad drömmer du om? Filmer med studenter på kandidatprogrammen

Tre studenter på våra kandidatprogram berättar om sina framtidsdrömmar.

 
Tom Pedersen studerar kandidatprogrammet i matematik och berättar om sina framtidsdrömmar.

Intresserad av kandidatprogrammet i matematik? Här kan du läsa om programmet.

 
Anna Lindeberg studerar kandidatprogrammet i matematik och datavetenskap och berättar om sina framtidsdrömmar.

Intresserad av kandidatprogrammet i matematik och datavetenskap? Här kan du läsa om programmet.

 
Hampus Ohlander studerar kandidatprogrammet i matematik och ekonomi och berättar om sina framtidsdrömmar.

Kandidatprogrammet i matematik och ekonomi har från hösten 2023 ersatts av kandidatprogrammet i matematisk ekonomi och statistik.

Här kan du läsa mer om kandidatprogrammet i matematisk ekonomi och statistik

 

Möt studenter på masterprogram

Vi har fyra masterprogram: matematik, matematisk statistik och maskininlärning, Sveriges enda program i försäkringsmatematik - Aktuarieprogrammet (se även Vad är en aktuarie?), och biostatistik och datavetenskap. Här får du träffa tre av våra studenter från masterprogrammet i matematik, som ges gemensamt med KTH.

 

 

På denna sida