Om MFS
Vill du veta mer om Minor Field Studies (MFS)-programmet och hur det bidrar till svenskt utvecklingssamarbete? Här hittar du generell information om programmet, en beskrivning av svenskt utvecklingssamarbete samt möjliga samarbetsländer.
Vad är Minor Field Studies?
Minor Field Studies (MFS) är ett Sida-finansierat stipendieprogram som ger studenter vid svenska lärosäten och högskolor möjlighet att genomföra fältstudier i länder där Sverige bedriver utvecklingssamarbete. Programmet lanserades 1985 som en utveckling av föregående Minor Research Task som initierades 1968. Sedan starten har MFS erbjudit studenter en unik chans att samla in data till examensarbete/uppsats i låg- och medelinkomstländer.
Från och med 2024 samordnas programmet nationellt av Stockholms universitet.
Målet med MFS är att genom att ge studenter erfarenhet av fältarbete i de länder där den svenska regeringen har beslutat om strategier för svenskt utvecklingssamarbete, främja spridning av kunskap om internationellt utvecklingssamarbete inom svenska lärosäten och till externa aktörer både i Sverige och i utlandet. Programmet förväntas leda till en ökad och mer systematisk användning av svenska studenters kompetenser och erfarenheter inom svenskt internationellt utvecklingssamarbete.
Svenskt utvecklingssamarbete
Sveriges utvecklingssamarbete har som mål att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Det svenska biståndet syftar inte bara till att lindra akuta behov utan även till att bygga långsiktiga och hållbara samhällen där individer ges möjlighet att leva ett liv i värdighet, frihet och säkerhet.
Sveriges utvecklingssamarbete och humanitära bistånd styrs av regeringen genom olika strategier som kan vara riktade mot ett land, en region eller ett specifikt tematiskt område. Myndigheter som Sida ansvarar för att genomföra dessa strategier.
Läs mer om hur biståndet fungerar på Sidas hemsida:
Agenda 2030 och Sveriges biståndspolitik
Agenda 2030 beskriver de globala målen för hållbar utveckling, medan de nationella riktlinjerna för Sveriges bistånd presenteras i den nya reformagendan "Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt", som lanserades den 14 december 2023. Sveriges tematiska prioriteringar inom biståndet inkluderar:
1. Bekämpa fattigdom genom jobbskapande, handel och utbildning.
2. Förbättra hälsa för de mest sårbara.
3. Främja frihet och bekämpa förtryck.
4. Utvidga klimatbistånd och hantera miljöutmaningar.
5. Stärka jämställdheten och ge kvinnor och flickor mer makt.
6. Ansluta utvecklingsbistånd till migrationspolitik.
7. Erbjuda förbättrat humanitärt stöd.
Läs mer om regeringens reformagenda:
Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt - Regeringen.se
Hur utvecklingsbiståndet levereras
Svenskt utvecklingssamarbete genomförs på flera nivåer, och det finns två huvudsakliga sätt att leverera biståndet:
Långsiktigt utvecklingssamarbete
Det långsiktiga utvecklingssamarbetet syftar till att bekämpa fattigdom och främja demokratisering. Insatserna bygger på fleråriga strategier som beslutas av Sveriges regering och kan genomföras antingen multilateralt eller bilateralt.
- Multilateralt bistånd: Stöd ges till internationella organisationer som fördelar det till olika länder och regioner. Detta hanteras nästan uteslutande av Utrikesdepartementet.
- Bilateralt bistånd: Sverige ger direkt stöd till ett specifikt land eller en region, där Sida är den huvudsakliga aktören.
Humanitärt bistånd
Humanitärt bistånd innebär akuta insatser vid nödsituationer för att rädda liv, lindra lidande och återställa värdighet för dem som drabbas av kriser som väpnade konflikter eller naturkatastrofer.
Läs mer om Två sorters bistånd på Sidas hemsida:
Två sorters bistånd - Sida
Möjliga värdländer
MFS-stipendiet ger studenter möjlighet att genomföra sina fältstudier i länder där den svenska regeringen har aktiva strategier för utvecklingssamarbete. Länder och regioner där Sverige bedriver utvecklingssamarbete finns listade på Openaid under Länder och Regioner - Openaid . Strategierna beskriver vilka länder och tematiska områden som det svenska utvecklingssamarbetet prioriterar samt de mål som ska uppnås.
Det finns två typer av strategier:
- Geografiska strategier: gäller enskilda länder eller regioner.
- Tematiska strategier: handlar om specifika frågor, såsom mänskliga rättigheter, demokrati eller utveckling av rättssektorn.
Användbara resurser för att hitta svenska strategier för utvecklingssamarbete:
- Utforska de aktiva strategierna hos den svenska regeringen: Regeringens strategier - Regeringen.se
- Kontrollera strategier per land på Openaid-webbplatsen: Openaid - Sida
- Läs aktuella bilaterala, regionala och tematiska strategier på Sidas webbplats: Strategier - Sida
Läs mer om hur du kan koppla ditt projekt till en strategi:
Information för studenter: Hur kan jag koppla min MFS till strategier?
Utrikesdepartementet (UD) avråder
Observera att MFS inte kan beviljas till ett land eller en region dit Utrikesdepartementet (UD) avråder från alla resor.
UD-avrådan då en MFS-studie inte får genomföras:
- ”alla resor i hela landet”
- ”uppmanar alla svenskar att lämna landet/del av land”
Obs! Om avrådan från alla resor gäller endast en del av ett land, kan studenter genomföra MFS-studier i en annan del av landet så länge studenten kan ta sig dit/hem utan att resa genom del av land som omfattas av avrådan.
Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och avser ”alla resor” ska studenten resa hem inom 30 dagar.
Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och ”uppmanar till att lämna land/del av land” ska lärosätet säkerställa att studenten omedelbart följer avrådan och lämnar landet/del av land.
Fältstudier som avbryts före eller efter avresa baserat på införd avrådan från UD är ej grund för återbetalningskrav. Detta anges i MFS allmänna villkor.
Lärosäten ska även säkerställa att studenter inte vistas i ett giltigt land/del av land om det bedöms medföra stor risk för studentens, eller berörda personer i vistelselandets, personliga säkerhet och hälsa - även om det inte finns några restriktioner eller någon avrådan från UD.
Stipendiebelopp
MFS-stipendiet är på 35 000 kronor som studenten kan använda till bland annat resor, boende, vaccinationer och visum. Stipendiet är inte avsett att täcka alla utgifter under tiden utomlands, utan beräknas behöva kompletteras med till exempel studiemedel från CSN.
Senast uppdaterad: 24 januari 2025
Sidansvarig: MFS programkontor