Konferenser och seminarier
Nationellt centrum för svenska som andraspråk anordnar konferenser och seminarier för pedagoger, rektorer, förvaltningschefer och politiker som arbetar för att förbättra förutsättningarna för flerspråkiga elevers lärande, från förskolan upp till vuxenutbildningen.
Här finner du information om konferenser och seminarier. Titta i vår kalender för att se vad som är på gång framöver.
Webbinarium om "läskrisen" och behovet av andraspråksperspektiv
När PIRLS 2021 offentliggjordes våren 2023, myntade skolminister Lotta Edholm (L) begreppet ”läskris”. Sedan dess har olika lösningsförslag på denna ”läskris” presenterats och debatterats från olika håll, inte minst rörande den tidiga läs- och skrivundervisningen. Nu vill vi på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) på Stockholms universitet fortsätta samtalet genom att bjuda in till ett webbinarium där vi lyfter viktiga perspektiv och förbättringsförslag som vi hittills saknat i debatten.
Läs mer om webbinariet om "läskrisen" och anmäl dig här
Webbinarier kring Bygga svenska
Under hösten 2024 erbjuder NC i samverkan med Skolverket flera webbinarer kring Bygga svenska.
Sambedömning för språkintroduktion
Välkommen till en webbinarieserie för sva-lärare som undervisar på språkintroduktion. Träffarna har fokus på bedömning av skriftlig färdighet och syftar till att du som lärare ska få möjlighet att prova på och utveckla din kunskap om att bedöma skrivna elevtexter utifrån Bygga svenska.
Webbinarieserien har två träffar och båda träffarna sker digitalt, i Zoom. Det går bra att anmäla sig till en av träffarna, men träff två kräver viss förskunskap av bygga svenska.
- Träff 1: 14.30–16.45, torsdag den 26 september 2024
- Träff 2: 14.30–16.45, tisdag den 5 november 2024
Träff 1 gör vi gemensamma bedömningar av elevtexter från elever på språkintroduktionsprogrammet. Träff 2 ges tid och utrymme för sambedömning av era egna elevers texter samt frågor och funderingar kring avnändndet av Bygga svenska.
Läs mer om Bygga svenska-webbinarierna och anmäl dig här
Distanskurs: Ökad läsförståelse – ökade ämneskunskaper
NC erbjuder HT24 en ny omgång av den uppskattade distanskursen där legitimerade ämneslärare som undervisar i grundskolans åk 7–9, i gymnasieskolan och på komvux får ökade kunskaper om och konkreta verktyg för hur man kan stötta elevers läsförståelse.
Distanskurs: Ökad läsförståelse – ökade ämneskunskaper
Bedömning inom språk- och yrkesintegrerande undervisning
Den 7–8 maj 2024 anordnar vi tillsammans med Skolverket en konferens kring bedömningsfrågor för kombinationsutbildningar. Konferensen är fulltecknad men du kan gärna ta kontakt med oss för att höra mer om hur vi kan ordna liknande upplägg i din region eller kommun.
Bedömning inom språk- och yrkesintegrerande undervisning
Yrkeslärare och språklärare – i samarbete för ett gemensamt uppdrag inom komvux
Den 8–9 november 2023 anordnade vi i samarbete med Skolverket en tvådagars konferens om kombinationsutbildningar inom komvux. Om du missade din chans att delta kan du läsa mer om dagarnas innehåll, samt om hur du tar kontakt med oss på NC för att genomföra liknande dagar i din region eller kommun.
Sfi-konferens hösten 2023
5 oktober 2023 bjöd NC in de som arbetar inom sfi till en dialogkonferens i Stockholm. Deltagarna fick ta del av aktuell forskning och nytt sfi-material, delta i workshops samt möta och samtala med kollegor från hela Sverige.
Alfakonferens 2023 – Vuxna invandrare med kort eller ingen tidigare skolgång
Den 19–21 april hölls den 15:e nordiska konferensen om grundläggande litteracitet för vuxna invandrare. Då samlades lärare, ledare, lärarutbildare och forskare som arbetar med språkutbildning och grundläggande läs- och skrivkunnighet för vuxna invandrare med kort eller ingen tidigare skolgång, på Gullbrannagården strax söder om Halmstad.
Ta del av program, intervjuer och material från konferensen
Vadan och varthän? Dåtid, nutid och framtid för svenska i ett andraspråksperspektiv.
NC bjöd den 16 januari 2020 in till en konferens "Vadan och varthän? Dåtid, nutid och framtid för svenska i ett andraspråksperspektiv". NC ville samla forskare och utbildningsaktörer för att ta avstamp i ämnets utveckling hittills och blicka framåt för att formulera vad som behöver göras framöver gällande forskning, undervisning och utbildningspolitiskt arbete kring svenska i ett andraspråksperspektiv. Här kan du ta del av konferensen i efterhand.
Ta del av presentationera från konferensen Vadan och Varthän?
Nyanlända ungdomars språkutveckling i en digital tid - organisation och undervisning
Under Språkintrokonferensen den 21–22 maj 2019 deltog bland annat Qarin Franker, Hülya Basaran, Monica Lindvall, Emmy-Linda Svensson & Stina Bauer och Mirjam Hagström. Under konferensdagarna förenades ny forskning med beprövade och goda undervisningserfarenheter. Vidare gavs under konferensen utrymme för workshoppar samt reflektion och erfarenhetsutbyte.
Symposium i svenska som andraspråk
Nationellt centrum för svenska som andraspråk anordnar vart tredje år en stor nationell konferens som riktar sig till lärare och skolledare inom grundskolan, gymnasieskolan, sfi och vuxenutbildningen. Det första symposiet gick av stapelen redan i oktober 1998, i Aula Magna på Stockholms universitet.
Vid dessa symposier har forskare, lärarutbildare och lärare hållit föreläsningar som vi sedan samlat i olika rapporter. Artiklar ur symposierapporterna används som kurslitteratur i lärarutbildning och kompetensutveckling i svenska som andraspråk. Flera av dem finns nedladdningsbara här på webben.
Senast uppdaterad: 30 augusti 2024
Sidansvarig: Nationellt centrum för svenska som andraspråk