Stockholms universitet

Östersjöcentrum tilldelas donation på 25 miljoner

Stockholms universitets miljöforskning tar betydande kliv framåt genom en donation på 25 miljoner kronor från entreprenören Sverker Lerhedens testamente. Donationen gör det möjligt för forskare att besvara fler frågor gällande Östersjöns klimatförändringar och biologiska mångfald.

Askölaboratoriet i Trosa
Östersjöcentrums forskning bedrivs bland annat på Askölaboratoriet i Trosa. Med donationen kommer forskare kunna besvara fler frågor gällande Östersjöns klimatförändringar. Foto: Robert Kautsky/Azote

Vid Stockholms universitet finns en bred och internationellt framstående miljövetenskaplig forskning. Ett forskningsområde som är avgörande för att förstå globala klimatförändringar är Östersjön. Genom ett strategiskt partnerskap med Helsingfors universitet har SU redan engagerat ett betydande antal forskare för att utforska utmaningar i området. Nu kommer forskningen att förstärkas ytterligare genom integrering av högteknologiska molekylära analyser från SciLifeLab som i Stockholm är lokaliserat till Campus Solna, ett samarbete mellan SU, KTH och KI, och som är hemvist för banbrytande forskning och infrastruktur inom livsvetenskap.

– Det är mycket glädjande att Stockholms universitet fått donationen som gör det möjligt att utveckla forskning kring Östersjön i samverkan med SciLifeLab. Det finns ett stort behov av att utveckla den miljövetenskapliga delen av deras verksamhet, ett område där Stockholms universitet har stor potential att bidra, inte minst genom forskningsfrågeställningar kring Östersjön, säger Lena Mäler, vicerektor för naturvetenskapliga området vid Stockholms universitet.

Medlen kommer att användas för att rekrytera specialiserade forskare och teknisk kunnig personal. Deras uppgift blir att driva forskningen framåt genom att utnyttja den senaste tekniken för molekylära analyser och bioinformatik.
– Vi har som uppdrag att vara en sammanhållande kraft för marina forskare och att stödja institutionerna, och detta blir också en vidareutveckling av stödet, säger Tina Elfwing, föreståndare för Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Sverker Lerheden på Uppsala slott
Sverker Lerheden på Uppsala slott i maj 2022. Foto: Mathias Burestam

Entreprenören Sverker Lerheden som gick bort i maj 2023, hade en framgångsrik karriär inom bland annat fastighetsbranschen. Han hade en stark önskan om att främja grundforskning och utveckling. Donationen på 25 miljoner kronor ska enligt hans testamente finansiera projekt av stort vetenskapligt intresse inom den naturvetenskapliga fakulteten och marknadsföra universitetets internationella status.

Läs även om hans donation på 100 miljoner kronor till matematiska institutionen: 

Matematiker tilldelas donation på 100 miljoner