Stockholms universitet

Forskningen i högsätet när universitetet fyllde stadshuset

I slutet av september hyllades bildning och kunskap i Stockholms stadshus när Stockholms universitet uppmärksammade nyblivna doktorer och nya professorer vid den årliga promotionshögtiden. Under kvällen promoverades även jubeldoktorer och hedersdoktorer och det pedagogiska priset Årets lärare och universitetets stora guldmedalj delades ut.

Marskalkar visar gästerna vägen upp till banketten i Gyllene salen efter ceremonin. Foto: Rickard Kilström

2023 års högtid ägde rum fredagen den 29 september och samlade omkring tusen inbjudna gäster i Blå hallen i Stockholms stadshus. I sitt inledande tal sade rektor Astrid Söderbergh Widding att det var lite extra högtidligt med ceremonin i stadshuset just i år när också själva byggnaden firar hundraårsjubileum.

– Jag vill gärna ta tillfället i akt att uttrycka min tacksamhet till Stockholms stad som upplåter den för så många ändamål av vikt för stadens invånare, inte minst då Stockholmsuniversitetens högtider.

I sitt tal påminde rektor om universitetets roll att vara drivande i framväxten av ny kunskap, genom fri forskning och utbildning på forskarnivå, och i formandet av framtidens samhälle. Hon sade också att Stockholms universitets kärnvärden kunskap, upplysning och sanningssökande – utöver de grundläggande värdena autonomi och akademisk frihet som slås fast i Magna Charta Universitatum – får en särskild tyngd och ett särskilt allvar i tider av samhällelig oro där vetenskapens legitimitet ibland ifrågasätts.

– Samtidigt befinner vi oss i ett kritiskt skede där forskning och högre utbildning har stora möjligheter att på ett avgörande sätt bidra till utvecklingen.

Rektor Astrid Söderbergh Widding höll det inledande talet vid högtiden i stadshuset. Foto: Rickard Kilström

I sin tillbakablick på det gångna verksamhetsåret lyfte rektor bland annat fram utvecklingen av samarbetet inom Stockholm trio där de tre lärosätena Karolinska Institutet, KTH och Stockholms universitet har lanserat ett nytt gemensamt masterprogram inom biostatistik och datavetenskap. Hon nämnde också hedersuppdraget som Stockholms universitet har haft för andra året, att arrangera det ukrainska högskoleprovet för ukrainska blivande studenter som befinner sig i Sverige.

– Det är svårt att i dessa dagar tänka sig ett uppdrag som känns mer meningsfullt.

Astrid Söderbergh Widding tog också upp att universiteten har beretts möjlighet att lämna inspel till nästa forskningspolitiska proposition vilket är ett viktigt tillfälle att föra fram universitetsperspektivet.

– I denna tid av stora utmaningar kring klimat och miljö, geopolitik och säkerhet, demokrati och yttrandefrihet – listan kunde göras betydligt längre – ser vi också på ett särskilt sätt vikten av vår unika roll som universitet.

 

158 nya doktorer deltog

Under ceremonin i Blå hallen promoverades de som under perioden 1 juli 2022–30 juni 2023 disputerat och tagit ut sin examen vid universitetet. Sammanlagt deltog 158 nya doktorer och 35 nya professorer installerades.
Under kvällen promoverades även 39 jubeldoktorer, varav 16 i sin frånvaro. Jubeldoktorer är personer som för 50 år sedan tog sin doktorsexamen vid Stockholms universitet.

I sin installationsföreläsning talade Love Dalén, professor i evolutionär genomik, om sin forskning om förhistoriskt DNA. Han visade även bilder från forskningen som bland annat handlar om mammutens evolution. Foto: Rickard Kilström
 

Vill förstå processer bakom biodiversitet

Installationsföreläsningen hölls av Love Dalén, professor i evolutionär genomik vid Zoologiska institutionen. Han talade om hur förhistoriskt DNA kan ge nya kunskaper om livets mångfald och biodiversitet, med exempel från sitt arbete vid Centrum för paleogenetik som samlar de forskare som arbetar med förhistoriskt DNA i Stockholm på en och samma plats.

– Vi sitter tillsammans med några av världens ledande forskare inom arkeologisk genetik, experter på sedimentärt DNA, och med specialister på genetiska beräkningsanalyser. Denna mix av tvärvetenskapliga kompetenser skapar synnerligen spännande synergier och har tagit vår forskning i andra riktningar.

Många av centrets studier inleds med fältstudier, bland annat i Arktis, för att samla in prover som hittas i permafrosten, förklarade Love Dalén.

– Det jag gör i min forskning är att jag försöker förstå de olika processer som lett fram till den biodiversitet vi har idag. I min forskargrupp så forskar vi på en stor bredd av organismer, där vi ofta använder paleogenetiska metoder för att sekvensera DNA som vi tar fram från gamla ben och tänder.

Ett av forskningsprojekten handlar om att studera mammutens evolution, något som undersöks genom att kartlägga mammutens arvsmassa. Ett annat projekt är att studera artbildning hos mammut liksom hur den ullhåriga mammuten dog ut.

– Detta lär oss något om de arter som är hotade idag. Nu när vi har den kunskapen så kan vi förhoppningsvis vidta åtgärder och utveckla nya metoder för att motverka effekterna av genetiska sjukdomar och bromsa förlusten av genetisk variation i framtiden.

Det pedagogiska priset Årets lärare 2023 gick till Maja Torres Madzar, Institutionen för ämnesdidaktik, och Jordi Solsona Belenguer, Institutionen för data- och systemvetenskap. Foto: Rickard Kilström
 

Två lärare fick pedagogiskt pris

Under högtiden delade rektor ut det pedagogiska priset Årets lärare för att uppmärksamma goda pedagogiska insatser och deras betydelse för studenters lärande. 2023 års pristagare är Jordi Solsona Belenguer, Institutionen för data- och systemvetenskap, och Maja Torres Madzar, Institutionen för ämnesdidaktik.

Richard Dyer och Susanne Ljung var två av årets tio hedersdoktorer. Foto: Rickard Kilström
 

Tio hedersdoktorer promoverades

Vid högtiden på fredagen promoverades också tio hedersdoktorer, personer som på ett utmärkande sätt bidragit till universitetets verksamhet inom forskning och utbildning. Årets tio hedersdoktorer är: Jim Albrecht, Ian Brooks, Richard Dyer, Jan Ellenberg, Janet Gornick, Birke Häcker, Susanne Ljung, Peter Sarnak, Janet M. Thornton och Susan Vroman.
 

Robert Weil, finansman och mecenat för konst och kultur, tilldelades Stockholms universitets stora guldmedalj. Foto: Rickard Kilström
 

Stora guldmedaljen till Robert Weil

Stockholms universitets stora guldmedalj 2023 delades ut till Robert Weil, finansman och mecenat för konst och kultur. Medaljen tilldelas den som genom långvarigt och betydande arbete verkat för att främja universitetet, dess forskning eller dess undervisning.

Vid Stockholms universitet är Robert Weil en av grundarna och en central bidragsgivare till konsthallen Accelerator, en mötesplats för konst, vetenskap och samhälle vid universitetet och i motiveringen står bland annat:

”Stockholms universitet har med glädje och tacksamhet gått in i arbetet med att utveckla denna viktiga samverkansarena. Men när Robert Weil nu hedras med Stockholms universitets stora medalj är det ändå inte främst på grund av sitt ekonomiska bidrag, hur välkommet och viktigt detta än må vara, och avgörande för tillkomsten av Accelerator. Det är för sin vision av universitetet, dess omistliga roll i omvärlden och dess nödvändiga bidrag till samhällsutvecklingen, som han förlänas utmärkelsen.”
 

Promotionshögtid i Stockholms stadshus 2023. Foto: Rickard Kilström

Ceremonin i stadshuset följdes av en bankett i Gyllene salen. För underhållningen under kvällen stod Kungl. Musikshögskolans Brassensemble, Stockholms konstnärliga högskola/Opera och Stockholms studentsångare.
 
Se högtiden i efterhand.