Stockholms universitet

”Känslorna och förhållningssättet till språk kan variera i olika livsfaser”

Heidi Grönstrand är professor i finska vid Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska. Hon är en av de nya professorer som kommer att installeras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 29 september.

Heidi Grönstrand är professor i finska vid Stockholms universitet. Foto: Sören Andersson


– Under de senaste åren har min forskning varit främst inriktad på frågor om flerspråkighet. Jag är intresserad av litterär flerspråkighet och har belyst ämnet ur olika perspektiv och skrivit om finska författare som skriver eller har skrivit på två eller flera olika språk. Jag ser på flerspråkighet i en samhällelig kontext, som ett dynamiskt fenomen som uppstår i interaktion mellan författaren, texten, läsaren och det litterära fältet. 

 

Intresserad av sverigefinsk litteratur

Heidi Grönstrand har arbetat vid Stockholms universitet sedan 2016 och under sin tid i Sverige har hon blivit intresserad av att forska i den sverigefinska litteraturen. 

– I min aktuella forskning om den finske poeten Pentti Saarikoski använder jag mig av arkivmaterial. Han har sina rötter i modernismen och flyttade  till Sverige 1975 och bodde här ända till sin död 1983. Jag visar bland annat hur arkivforskning som metod preciserar synen på litterär flerspråkighet och dess litteraturhistoriska tradition som ofta sträcker sig långt över de nationella gränserna. 

 

Vad bidrar din forskning med?

– Jag har sysslat med de här frågorna i ungefär 15 år och under den här tiden har jag märkt hur intresset för flerspråkighet har ökat, inte enbart inom litteraturforskningen utan i hela samhället. Från att länge ha hört hemma i det privata eller att ha varit ett ämne som nästan enbart berörts i samband med minoritetsfrågor och invandrarfrågor – eller i modernismens kontext då det är frågan om litteraturforskning – har det blivit tydligare att flerspråkighet är en angelägenhet som har kopplingar till väldigt många områden i samhället. I Sverige följer jag med intresse språkdebatter och till exempel vilken ställning finskan som ett av Sveriges nationella minoritetsspråk har och hur den undervisas i skolan. 

 

Vilket resultat har varit mest spännande hittills? 

– Jag har bland annat kunnat visa att Pentti Saarikoski skrev mycket mera på svenska än man tidigare har vetat. Det var en oförglömlig känsla att upptäcka att han bara tre månader efter sin flytt till Sverige började skriva dagboksanteckningar på svenska. Språkbytet från finska till svenska får markera ett nytt liv i ett nytt land även om språkbytet inte varade så länge. Men så här är det ju ofta i livet: känslorna och förhållningssättet till språk kan variera i olika livsfaser och livssituationer och de kan vara allt annat än logiska och rationella. 

Årets Installations- och promotionshögtid i Stockholms stadshus äger rum den 29 september 2023. Foto: Ingmarie Andersson
 

Installations- och promotionshögtid i Stadshuset

Heidi Grönstrand är en av de nya professorer som anställts eller befordrats under 1 juli 2022 – 30 juni 2023. Alla nya professorer som tillträtt sin tjänst under denna period bjuds in till Installations- och promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 29 september 2023 och välkomnas på så sätt till universitetet. 

Läs mer om Heidi Grönstrands forskning.