Stockholms universitet

Kemister blandade handsprit för akuta behov inom sjukvården

Drygt 20 000 liter nyproducerad handsprit samt plasthandskar, munskydd och andra efterfrågade engångsartiklar. Det är resultatet av ett initiativ från kemister vid Stockholms universitet för att möta behov inom sjukvården.

 

Film om tillverkningen av handsprit vid Stockholms universitet.

Artikeln är uppdaterad 26 oktober.

Från sjukvården kom i mars larm om materielbrist på grund av coronaepidemin. Behovet av skyddsutrustning, som munskydd och engångshandskar, samt handsprit var stort. Lennart Bergström, professor vid Institutionen för material- och miljökemi, ville att Stockholms universitet skulle agera.
– När bristen på material inom sjukvården blev uppenbar frågade jag mig själv vad universitetet och särskilt vi kemister skulle kunna bidra med, säger Lennart Bergström.

 

Förfrågan om material som kan skänkas

Han talade med Berit Olofsson, professor i organisk kemi och sektionsdekan, och frågade vad som kunde göras. Hon kontaktade då Danderyds sjukhus för att höra vilka akuta behov de hade, och fick veta att det främst rörde sig om handsprit och viss skyddsutrustning. Den 17 mars skickade Berit Olofsson ut en förfrågan till de naturvetenskapliga institutionerna vid universitetet om att inventera vilken engångsutrustning de har och som omgående kan skickas till sjukvården. Exempel på sådan utrustning är handsprit i pumpflaskor, skyddsmasker, skyddsglasögon, genomskinliga förkläden och skyddshandskar.

I mejlet fanns även en förfrågan hur mycket man kan avvara av etanol, isopropanol, väteperoxid och glycerol samt dunkar och flaskor. När hon sedan fick svar från sjukhuset att det sade ja till att ta emot handsprit om universitetet skulle tillverka den enligt WHO:s recept påbörjades även insamling av ingredienserna för sprittillverkningen. Ett mejl gick ut till kemiinstitutionerna om att produktionen av handsprit kunde påbörjas och med en förfråga om vilka medarbetare de hade tillgängliga för detta. Snabbt kom svar in och även uppgifter hur mycket kemikalier som fanns.

– Gensvaret från kollegor och institutioner varit fantastiskt; på bara några timmar hade mer än 250 liter samlats in, säger Lennart Bergström.

 

Första leverans till Danderyds sjukhus

Redan samma dag påbörjades produktionen av handsprit i ett laboratorium vid Institutionen för material- och miljökemi och hos en forskargrupp vid Institutionen för biokemi och biofysik vid SciLifeLab. Samtidigt pågick insamling av engångsartiklar och flaskor med handsprit under ledning av forskningsingenjör Hanna Gustavsson. Till kvällen kunde Danderyds sjukhus hämta bland annat tre flyttlådor med handsprit på pumpflaskor, 200 förpackningar handskar, 40-50 ansiktsmasker, 200 munskydd och 30 liter egentillverkad handsprit.

– En anledning till att vi fick så effektiv insamling var aktiveringen av universitetets lokala labbsäkerhetsnätverk. Det är personer som vanligtvis jobbar med labbsäkerhetsfrågor på institutionerna. De släppte allt vad de hade för händerna och började sprida vidare, samla in engångsmaterial och inventera tillgången på kemikalieråvaror. De förtjänar en eloge hela gänget, säger Hanna Gustavsson.

 

Fortsatt produktion av handsprit

Foto: Konstantin Kriechbaum
Ehsan Hadi, Tamara Church och Konstantin Kriechbaum i labbet. Foto: Konstantin Kriechbaum

Kemisterna vid Stockholms universitet har fortsatt att producera handsprit och flera institutioner har bidragit med ingredienser. SU Butiken (universitetets interna butik där bland annat kemikalier säljs) skänkte det mesta av sitt lager av etanol till tillverkningen av handsprit och skickade även engångshandskar till Danderyds sjukhus. Lokalvårdarna vid universitetet samlade in utställda flaskor med handsprit så de kunde skickas till sjukvården. Naturhistoriska riksmuseet levererade 1 900 liter etanol.

 

Uppmärksammat av media och minister

Initiativet fick snabbt uppmärksamhet i såväl traditionell media, som Expressen och Dagens Nyheter, som i sociala medier. Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, forskning och rymdfrågor, lyfte det på Twitter och skrev att det är ett viktigt initiativ och uppmanade andra lärosäten att följa SU-kemisternas exempel. Ministern bjöd även in de ansvariga för produktionen till ett videomöte där hon tackade för deras insatser och den 30 mars besökte Stockholms finansborgarråd Anna Körnig Jerlmyr kemisterna.
Stöd från företag och privatpersoner

Uppmärksamheten i media gjorde att företag och privatpersoner hörde av sig och ville hjälpa till. Petrolia, som tillverkar bland annat spolarvätska, skänkte tomma plastdunkar. Brandmännens solidaritetsrörelse erbjöd sig att hämta dessa dunkar och kom även att transportera dunkar med handsprit. Veckan efteråt gick Runa Vodka, GE Health och Absolut Vodka in som leverantörer av etanol. Några privatpersoner hörde av sig och undrade om de kan bidra med pengar.

De första leveranserna av handsprit gick direkt till sjukhusen - och ambulansvården, som hade akuta behov. Därefter gick leveranserna till Stockholms Stads nyuppsatta distributionscentral , för vidare distribution till kommuner enligt Länsstyrelsens prioritering.

 

Drygt 20 000 liter nyproducerad handsprit

Foto: Anna Allegren
Leverans av alkohol från Absolut Vodka. Foto: Anna Allegren

I början av den andra produktionsveckan blev det ett tillfälligt bakslag i väntan på att olika myndigheter löser frågor om tillstånd för verksamheten. Stockholms universitet sökte undantag och dispenser från olika regelverk. Produktionen av handsprit stod still ett par dagar men återupptogs under onsdagen. Sedan dessa har fyra labb varit igång och producerat handsprit. Leveranserna av etanol säkrades genom GE Health och en tankbil från Absolut Vodka har även levererat. När produktionen avbröts i början av april hade kemisterna totalt producerat och levererat drygt 20 000 liter handsprit.

 

Flera lärosäten hjälpte vården

Berit Olofsson uppmanade i ett tidigt skede andra universitet och företag att bidra för att sjukvården ska klara situationen. Inom några dagar var även produktion av handsprit igång på bland andra Umeå universitet och Lunds universitet. Flera lärosäten, till exempel KTH och Malmö universitet, började även producera skyddsutrustning som visir.

Det har varit en hektisk tid för Berit Olofsson och hennes kolleger. Hon har haft fullt upp med att samordna leveranser, produktion samt kontakter med sjukhusen, krisledningen hos staden och länsstyrelsen samt med andra myndigheter. Lägg därtill samtal och mejl från journalister, företag och privatpersoner som vill hjälpa till.

– Det är fantastiskt att det gick så fort att göra inventeringen och att komma igång med produktionen. Detta är ett lagarbete där många personer gör ett fantastiskt arbete, säger Berit Olofsson.

I ett av labben står Ehsan Hadi och blandar handsprit. På frågan varför han valt att göra det svarar han att vi alla sitter i samma båt nu:
– Det jag som kemist kan göra är att använda min kunskap för att producera vad samhället behöver.