Stockholms universitet

Ny digital plattform för hälsodata ger smartare behandlingar

Spetsforskning inom hälsodata från svenska universitet, regioner, innovationsmiljöer och forskningsinstitut från hela Sverige, bland andra Stockholms universitet, lanseras nu i den digitala tjänstekatalogen Health Data Sweden (HDS). Syftet är att spetskunskap, dataåtkomst, testbäddar och tidig finansiering blir tillgängliga som tjänster för både offentlig sektor och små och medelstora företag i Sverige och EU.

Genrebild: provrör med rosa vätska. Foto: Craig/Mostphotos.
Foto: Craig/Mostphotos.

– Vilka data är relevanta? Var finns de? Och hur kan vi suga ut data och använda dem i egna tillämpningar? Den typen av frågor ska vi hjälpa mindre företag med, säger Paul Johannesson, professor på Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet.

 

Mer innovation

Tanken med tjänsten är att företag ska kunna använda offentliga data för att skapa nya produkter och tjänster. Tjänsterna som tillhandahålls är indelade i fem kärnområden; 1) Kompetens och utbildning, 2) Access till finansiering, 3) Access till innovationsekosystem och nätverk, 4) Test innan investering och 5) Utveckling av hälsodata.

– Innovationshubbarna är inga rena forskningsprojekt, och det finns inte heller särskilt mycket forskningsmedel i detta. Men för oss är det ett värdefullt sammanhang att ingå i. Vi kommer i kontakt med intressanta parter och ser hur de arbetar: privata företag, regioner och andra universitet. Dessutom får vi tillgång till intressanta data att forska på, säger Paul Johannesson.

Fakta och mer läsning

Hitta katalogen Health Data Sweden här

 

Hälsodata

Hälsodata är all data som kan ge information som är relevant för människors hälsa.
Det kan vara allt från klinisk data från sjukhus och läkare, via gen- och proteindata,
till levnadsvanor.

Mer om Health Data Sweden

Health Data Sweden är ett treårigt projekt med huvudfinansiering från EU digital, samt medfinansiering från Vinnova och den europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).

Samarbete mellan 18 aktörer

HDS är ett samarbete mellan Kungliga tekniska högskolan (KTH), Blekinge Tekniska Högskola, Blue Science Park, Bron Innovation, DigitalWell Arena, eHealth Arena, EIT Digital, EIT Health, Halmstad Universitet, Karlstads Universitet, Karolinska Institutet, Linnéuniversitetet, Region Stockholm, Region Västerbotten, Stockholms Universitet, Stockholm Science City, STUNS Life Science och Uppsala Universitet.

 

Läs mer

Prestigeprojekt med stor samhällsnytta till DSV

Tillväxtverket koordinerar de nya innovationshubbarna i Sverige fram till 2025

Läs mer om de europeiska digitala innovationshubbarna