Ansvarig enhet: Personalavdelningen
Kontaktperson: Claes Strandlund
1 Inledning
Stockholms universitet har högt kvalificerade medarbetare vars arbete på olika sätt stödjer och utvecklar de tekniska och metodmässiga förutsättningarna för andras forskning. Deras kompetens har stor betydelse för möjligheten att bedriva forskning och forskarutbildning av högsta internationella kvalitet.
Dessa medarbetare bedriver ofta, men inte alltid, egen forskning, vilket är viktigt för att de på bästa sätt ska kunna vidareutveckla instrumentering, metoder och protokoll. Det är heller inte ovanligt att de har ansvar för drift och tillgänglighet av forskningsinfrastrukturer eller forskningsplattformar inklusive så kallade ”core facilities".
Dessa regler anger vilka anställningsbenämningar, med behörighetskrav och arbetsuppgifter, som ska användas för denna kategori av anställda. Syftet med reglerna är att skapa en tydlighet och attraktivitet i fråga om anställning och på så sätt skapa goda förutsättningar för kompetensförsörjning av dessa nyckelfunktioner. En ökad tydlighet kring dessa anställningar underlättar också kontakten med användare, forskningsfinansiärer och andra externa aktörer.
2 Anställningsbenämningar, behörighetskrav samt arbetsuppgifter
För denna kategori av anställningar ska anställningsbenämning stabsforskare/Staff Scientist samt senior stabsforskare/Senior Staff Scientist användas.
2.1 Stabsforskare/Staff Scientist
2.1.1 Behörighetskrav
Behörig att anställas som stabsforskare/Staff Scientist är den som har uppvisat vetenskaplig och teknisk skicklighet med stor betydelse för verksamheten vid en forskningsinfrastruktur eller teknikplattform och har avlagt doktorsexamen inom ett för anställningen relevant ämne. Därutöver kan annan skicklighet av betydelse för anställningen ställas som krav för behörighet.
2.1.2 Arbetsuppgifter
I en stabsforskares/Staff Scientists arbetsuppgifter ingår utvecklings- och annat forskningsstödjande arbete samt forskning i anslutning till forskningsinfrastruktur och/eller en eller flera teknikplattformar. Därutöver kan arbetsuppgifter av annat slag förekomma.
2.2 Senior stabsforskare/Senior Staff Scientist
2.2.1 Behörighetskrav
Behörig att anställas som senior stabsforskare/Senior Staff Scientist är den som har uppvisat särskild vetenskaplig och teknisk skicklighet med avgörande betydelse för verksamheten vid en forskningsinfrastruktur eller teknikplattform och har avlagt doktorsexamen inom ett för anställningen relevant ämne. Skickligheten ska ha visats genom egen nyskapande instrument- och/eller metodutveckling och vara dokumenterad i den vetenskapliga litteraturen. Därutöver kan annan skicklighet av betydelse för anställningen ställas som krav för behörighet. Anställning som senior stabsforskare/Senior Staff Scientist ska i normalfallet ha föregåtts av anställning som stabsforskare/Staff Scientist inom universitetet.
2.2.2 Arbetsuppgifter
I en senior stabsforskares/Senior Staff Scientists arbetsuppgifter ingår avancerat utvecklings- och forskningsstödjande arbete samt forskning i anslutning till forskningsinfrastruktur och/eller teknikplattformar. Vidare ingår i arbetsuppgifterna att fortlöpande dokumentera utvecklingsarbetet i internationella referee-granskade tidskrifter samt att ge användarna avancerat stöd under så väl planeringsfasen som under och efter genomförandet av experimentet eller studien. Därutöver kan arbetsuppgifter av annat slag förekomma.
3. Anvisningar
Beslut om kravprofil, anställning och anställningsvillkor sker i enlighet med gällande besluts- och delegationsordning.
Nyanställning ska alltid ske med beaktande av regeringsformens krav på förtjänst och skicklighet. Information om lediga anställningar ska på lämpligt sätt lämnas i enlighet med bestämmelserna i 6 § anställningsförordningen (utlysning).
För redan anställd stabsforskare/Staff Scientist som bedöms uppfylla kraven för anställning som senior stabsforskare/Senior Staff Scientist kan beslut fattas utan att föregås av utlysning. Ett sådant beslut innebär inte någon ändring av anställningsvillkoren. Respektive institution och centrumbildning under fakultet ansvarar för att fastställa riktlinjer och kriterier för dessa bedömningar.