This page in English.

Finansiering av öppen tillgång (APC)

För att publicera en artikel med öppen tillgång (open access) tar många förlag ut en publiceringsavgift (article processing charge, APC).  Du som forskare på Stockholms universitet behöver oftast inte betala någon publiceringsavgift eftersom dessa finansieras centralt på universitetet genom biblioteket. I de fall du eller din institution betalar publiceringsavgiften kan du vara berättigad till en reducerad avgift.

Sök tidskrifter och förlag där du kan publicera med öppen tillgång utan avgift.

 

Sök tidskrifter

 

Vad betalar biblioteket för

Vad betalar biblioteket inte för

  • Eventuella avgifter som har att göra med den tryckta tidskriften, till exempel page charges eller color charges.
  • I vissa avtal ingår inte särskilda artikeltyper, se Instruktioner och villkor per förlag.
  • Öppet tillgängliga böcker eller kapitel (Book publishing charges, BPC). Vårt avtal med Brill ger dock 20% rabatt till forskare från SU.

Villkor

  • Corresponding author måste vara knuten till Stockholms universitet.
    (Huvudansvarig författare, den person som skickar in manuskriptet och sköter kontakten med förlaget i samband med publicering.)

  • Stockholms universitet ska anges som huvudansvarige författarens affiliering i artikeln.

  • su.se e-postadress. Som corresponding author bör du använda din e-postadress från Stockholms universitet som slutar på ”su.se”, vilket säkerställer identifieringen av författare.

För öppet tillgänglig publicering av vetenskapliga artiklar används oftast CC-licenser. I vissa avtal är en viss licens förutbestämd, i andra avtal är det möjligt att välja mellan flera olika licenser. Vi rekommenderar licensen CC BY, men du som forskare är fri att välja den du tycker passar dig bäst. Läs mer om CC-licenser på Kungliga bibliotekets webbsida.

Publicering open access i helt öppet tillgängliga tidskrifter

I en helt öppet tillgänglig tidskrift (“fully open access journal”, även kallad “gold open access journal” eller “pure open access journal”) publiceras alla artiklar omedelbart öppet tillgängligt. Publiceringar i helt öppet tillgängliga tidskrifter finansieras centralt av Stockholms universitet genom biblioteket för Stockholms universitets forskare.

Inom bibliotekets avtal med specifika förlag skickas alla fakturor för artiklar, med en forskare från Stockholms universitets som corresponding author, direkt till biblioteket.

I andra fall behöver du själv kontakta openaccess@su.se för att biblioteket ska kunna betala publiceringsavgiften. OBS! Vi kan tyvärr inte ersätta kreditkortsutlägg eller fakturor som redan är betalda. Hör alltid av dig till oss innan betalning!

Publicering open access i så kallade hybridtidskrifter

Prenumerationsbaserade tidskrifter där endast enstaka artiklar publiceras med öppen tillgång mot en publiceringsavgift kallas hybridtidskrifter. Övriga artiklar i tidskriften är låsta bakom en betalvägg.

Biblioteket har ett antal avtal med ett flertal förlag som inkluderar publiceringsavgifter. Från dessa förlag får du ingen faktura när du väljer att publicera dig öppet tillgängligt. I de fall du eller din institution betalar kan du vara berättigad till en reducerad avgift genom avtalen.

Fråga oss!

Vill du veta på förhand vad som gäller för en viss tidskrift eller ett visst förlag? Har du fått en APC-faktura och undrar om biblioteket kan betala? Eller undrar du vilken Creative Commons-licens du ska välja för din artikel?

Kontakta biblioteket på openaccess@su.se, så hjälper vi dig med dina frågor!

 

Instruktioner och villkor per förlag

Tabellen ger en översikt över förlag med vilka biblioteket har avtal som inkluderar publicering. Läs mer om vad som gäller för respektive förlag och vad du som forskare på Stockholms universitet behöver göra för att nyttja avtalen.

FÖRLAG

Association for Computing Machinery (ACM)
American Chemical Society (ACS)
American Institute of Physics (AIP)
American Physical Society (APS)
American Physiological Society (APS)
American Society for Microbiology
BioMed Central
Brill Journals
Cold Spring Harbor Laboratory Press (CSHLP)
Cambridge University Press (CUP)
Cogitatio
Company of Biologists
Copernicus
De Gruyter
Elsevier
Emerald Journals
Frontiers
Institute of Physics (IOP)
IOS Press
JAMA Networks
John Benjamins Publishing
Karger
MDPI
Microbiology Society
MJS Publishing
Nature Journals
Open Library of Humanities (OLH)
Oxford University Press (OUP)
Public Library of Science (PLOS)
Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)
Royal Society (RS)
Royal Society of Chemistry (RSC)
SAGE
SciPost
Sponsoring Consortium for Open Access Publishing in Particle Physics (SCOAP3)
Springer Nature
Taylor & Francis​
Wiley

 

Stockholm University Press

Stockholm University Press är ett forskarstyrt öppet tillgängligt förlag som ger ut sakkunniggranskade böcker och tidskrifter. I samarbete med våra författare och redaktörer publicerar vi böcker och tidskrifter inom humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap.

Varför välja Stockholm University Press?

Vårt fokus ligger på rigorös sakkunniggranskning, öppen tillgång och global spridning. Vår ambition är att möjliggöra en större tillgång till våra böcker och tidskrifter för fler, och samtidigt få bredast möjligast spridning av dem. Att våra tidskrifter och böcker ges ut med öppen tillgång innebär att de finns tillgängliga i digitalt format gratis. Det innebär bland annat att forskare världen över kan hitta och få tillgång till den information de behöver utan några administrativa eller ekonomiska hinder.

Spridning

Genom att göra forskningen öppet tillgänglig får den global spridning. Kombinationen av öppen tillgång och våra nationella och internationella distributionskanaler (bland annat Amazon och Adlibris) gör att våra böcker och artiklar är lätta att hitta. Samtidigt blir de tillgängliga över hela världen snabbt och billigt, oavsett om läsaren vill läsa på skärm eller papper. Vi följer upp spridning och citering regelbundet. Vi nätverkar också nationellt och internationellt med andra universitetsförlag och intresseorganisationer för ökad spridning.

Kvalitet

Förlagets sakkunniggranskning följer internationella riktlinjer och ger en kvalitetsstämpel till forskningen, något som ofta krävs för finansiering av projekt. 90 procent av alla författare tycker också att sakkunniggranskning gjort deras publikationer bättre. Vi vet vad som krävs och kan hjälpa författarna att hamna i de rätta rankningarna och databaserna.

Forskarstyrt 

Som del av universitetet kan och måste vi driva verksamheten utan vinstintresse och med transparens. Vi publicerar därför böcker och tidskrifter baserat på dess kvalitet och inte på dess vinstmöjligheter. Forskare från Stockholms universitet sitter i samtliga redaktionsråd, som ansvarar för granskningens och publikationens vetenskapliga kvalitet. Alla beslut om publicering tas av förlagskommittén som består av forskare från samtliga fakulteter vid Stockholms universitet. 

Professionalism

På vår redaktion finns personal med många års erfarenhet av akademisk förlagsverksamhet som har arbetat med både böcker och tidskrifter. Det finns personal som själva har disputerat, samt erfarna kommunikatörer och formgivare.

Kostnadseffektivt

Vi kan publicera med öppen tillgång med samma basservice som de större förlagen, men till ett betydligt rimligare pris. Vi har en transparent kostnadsstruktur där du endast betalar de faktiska kostnaderna. Jämfört med många andra förlag kan vi erbjuda lägre priser utan att tumma på kvaliteten. Att släppa forskningen fri gör också att universitetet inte behöver betala igen för att köpa in forskningen via biblioteken.

Vill du veta mer eller publicera med oss?

Vi letar ständigt efter nya publiceringsprojekt. Vill du starta ett redaktionsråd för böcker eller tidskrifter? Hör av dig till oss eller besök vår hemsida för att läsa mer om befintliga böcker och tidskrifter och lära dig om hur vi arbetar.

Stockholm University Press

Skrivverktyg och formatmallar

Formatering av text är en del av den vetenskapliga kommunikationen. Många förlag har särskilda riktlinjer du måste följa när du publicerar med dem. För att underlätta skrivandet och formateringen av vetenskapliga texter i olika format (till exempel artiklar, uppsatser eller posters) erbjuder Stockholms universitet tre olika verktyg: Overleaf, Academic Writer och Produktionsverktyget.

Overleaf

Overleaf är ett LaTeX/Rich Text redigerings- och publiceringsverktyg. Stockholms universitet betalar för en licens så att du som forskare, medarbetare eller student kan använda detta gratis. I Overleaf kan du till exempel:

  • Skriva och redigera i Rich Text eller LaTeX direkt i online-verktyget. Det är enkelt att skifta mellan de olika varianterna.
  • Flera personer kan samarbeta direkt i webbgränssnittet genom att dela och redigera materialet med personer som också är godkända användare. Du kan ta bort användare från projektet när du vill.
  • Samtidigt som du skriver och redigerar ditt material till vänster kan du se det färdiga resultatet till höger.
  • Integrerad och enkel publicering gör så att du direkt kan skicka ditt material till en valfri tidskrift eftersom det finns ett integrerat system för submissions till dussintals förlag.

Overleaf
Introduktionskurs till Overleaf (på engelska) 
Hjälpvideo (på engelska)

Academic Writer

För dig som skriver olika typer av vetenskapliga arbeten finns verktyget Academic Writer. Stockholms universitet betalar en licens för dig som är intresserad av att använda det.

Academic Writer är den elektroniska versionen av Publication Manual of the American Psychological Association. Denna stilmall används av många tidskrifter inom samhällsvetenskap, framför allt psykologi. Manualen kan med fördel användas i studentuppsatser och forskningsarbeten samt för att skriva välstrukturerade manus till tidskriftsartiklar.

Du får tips och handledning via instruktioner och videoguider om exempelvis:

  • hur du hittar och redovisar olika typer av källor
  • skrivsätt och skrivuttryck
  • hur du undviker plagiat
  • strategier och forskningsdesign
  • att välja tidskrift

Att använda Academic Writer

Du måste skapa ett personligt konto för att använda Academic Writer (användarnamn: valfri e-postadress, samt eget lösenord). Du hittar Academic Writer via universitetsbibliotekets startsida. Om du arbetar hemifrån ombeds du först att logga in med ditt universitetskonto. Därefter kan du skapa ditt personliga Academic Writer-konto (via Welcome/Log in/Create an account).

Hitta Academic Writer via bibliotekets startsida/Databaser a-ö.

Produktionsverktyget

Produktionsverktyget är ett webbaserat verktyg som gör det snabbt och smidigt att producera enklare grafiskt material enligt Stockholms universitets visuella identitet. Med hjälp av mallar i universitetets färger och logotyper kan du till exempel skapa posters, omslag till rapporter och andra informationsblad. Du loggar in med ditt universitetskonto.

Produktionsverktyget
Stockholms universitets grafiska manual

Tryckeritjänster

Stockholms universitet har flera upphandlade tryckeritjänster för egenutgivning. För mer information om leverantörer, kontakta upphandlingsenheten.

En upphandlad tryckeritjänst för egenutgivning är Publit. Publit erbjuder digital publicering online och print-on-demand. Tjänsten inkluderar distribution via stora svenska bokförsäljare och möjliggör försäljning från valfri hemsida.

Upphandlade leverantörer för produktions- och kommunikationstjänster
Publicera själv med Publit

Beställ skanning för publicering i DiVA

Om du vill ha din avhandling, rapport eller övrig skrift från Stockholms universitet publicerad i DiVA, kan du beställa skanning hos universitetsbiblioteket. För sammanläggningsavhandlingar publicerar vi endast kappan. För rapporter och skrifter krävs oftast att du även bifogar ett exemplar för skanning. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Kontakt

Öppen tillgång och publiceringsavgifter (APC): openaccess@su.se
Vetenskaplig publicering, Stockholm University Press, upphovsrätt och öppna licenser: publish@su.se
Publicering av forskningsdata: opendata@su.se
Avhandlingsstöd: avhandlingssupport.sub@su.se
Beställ skanning för publicering i DiVA: sub_digitisering@su.se