Pål Stenmark och hans forskargrupp arbetar med Botulinum toxin, som är en familj av gifter där den mest kända produkten är Botox. De har bland annat hittat nya toxiner, de första på nästan 50 år, som kan användas som nya läkemedel. Tillsammans med forskare i USA har de också utvecklat nya förbättrade varianter av de gamla toxinerna, så att de fungerar bättre som läkemedel för människor. 

Innovationskontoret var till stor hjälp

För att forskning ska kunna komma till praktisk nytta behöver forskare ofta patentera sina upptäcker, något som kan vara både krångligt och dyrt.
– Här kommer Innovationskontoret in, de har varit till extremt stor hjälp framför allt i början, men även nu. Jag kan ju grundforskning och utveckling men jag hade ingen aning om hur man patenterar en upptäckt eller hur man får avtal på plats, säger Pål Stenmark. 
– Jag fick hjälp med allt det och även ekonomisk hjälp, fortsätter han.

Det ledde till flera framstående publikationer med de läkemedelsföretag som han samarbetar med. Trots deras önskan om att visa upp pågående projekt betonar han att det är avgörande att ha patent och avtal på plats först. 

Våga mer med ekonomiskt stöd 

Pål Stenmark och hans forskargrupp fick också ekonomiskt stöd från Innovationskontoret som bland annat användes för att täcka kostnader som uppstod i början av processen. Det ekonomiska stödet bidrog till att de vågade mer längs vägen. De dessutom juristhjälp med avtal, patent och ekonomi. Patentskyddet är nödvändigt för att forskning kring läkemedel ska komma vidare och bidra. För Pål Stenmarks del resulterade det i mer forskningsmedel till hans grupp som tillsammans med Harvard University patenterat och licenserat flera patent till ett stort läkemedelsföretag. Nu har han även tagit flera patent på egen hand och startat två små företag, samtidigt som arbetet med att driva gruppens grundforskning till praktisk nytta fortgår. 

– Stödet jag har fått har gjort det möjligt med forskning som jag inte skulle haft möjlighet till utan samarbeten med företag. Är det något jag vill trycka på så är det hur viktigt och bra arbete Innovationskontoret gör, avslutar han.

En översiktlig bild av Botox.
En översiktlig bild av Botox. Den gula delen binder till cellen, den blå delen transporterar den röda delen in i cellen, den röda domänen är den aktiva delen.


Här kan man läsa mer om Pål, och andras, forskning kring toxinerna:

Dong M, Masuyer G, Stenmark P.

Botulinum and Tetanus Neurotoxins.

Annual Review of Biochemistry. 2019 Jun 20;88:811-837.

Exempel på publikationer från samarbeten med företag:

 

Zhang S, Masuyer G, Zhang J, Shen Y, Lundin D, Henriksson L, Miyashita S, Martinez M, Dong M*, Stenmark P*

Identification and Characterization of a Novel Botulinum Neurotoxin

Nature Communications. 2017 Aug 3;8:14130.

 

Yin L, Masuyer G, Zhang S, Zhang J, Miyashita SI, Burgin D, Lovelock L, Coker SF, Fu TM, Stenmark P*, Dong M*.

Characterization of a membrane binding loop leads to engineering botulinum neurotoxin B with improved therapeutic efficacy.

PLoS Biology. 2020 Mar 17;18(3):e3000618.

 

Elliott M, Favre-Guilmard C, Liu S, Maigne J, Masuyer G, Beard M, Boone B, Carré D, Kalinichev M, Lezmi S, Mir I, Nicoleau C, Palan S, Perier C, Raban E, Zhang S, Dong M*, Stenmark P*, Krupp J*.

Engineered botulinum neurotoxin B with improved binding to human receptors has enhanced efficacy in preclinical models

Science Advances. 2019 Jan 16;5(1):eaau7196.

Fullständig lista över Pål Stenmarks publikationer (totalt 81) hittar du här.