Stockholms universitet

Magisterpromotion

Magisterpromotionen är en examensceremoni för att fira nyblivna mastrar, magistrar och andra som tagit ut en examen på avancerad nivå vid Stockholms universitet.

Kommande ceremonier

 • Fredag 15 november 2024
  För dig som har ansökt om examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen, psykologexamen, vissa lärarexamina m.fl.) senast 15 juli 2024.
 • Fredag 23 maj 2025
  För dig som har ansökt om examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen, psykologexamen, vissa lärarexamina m.fl.) senast 28 februari 2025.
 • Fredag 21 november 2025
  För dig som har ansökt om examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen, psykologexamen, vissa lärarexamina m.fl.) senast 15 juli 2025.
 

Magisterpromotion 24 maj 2024

Läs nyhetsartikeln om ceremonierna den 24 maj 2024.

Högtidligt firande i Aula Magna

 

En högtid med traditioner

Promotionstraditionerna går ända bak till medeltidens europeiska universitet. Ordet promovera kommer också av det latinska verbet promovere, som betyder föra fram, skjuta fram, men här i överförd bemärkelse närmast befordra. Magisterpromotionen är dock, till skillnad från doktorspromotionen, en förhållandevis ny högtid vid universitetet. Den första ägde rum 1997 och genomförs normalt två gånger per år i Aula Magna, Frescati. I november 2020 och i juni 2021 hölls ceremonierna digitalt på grund av coronapandemin.

Magisterpromotion i Aula Magna. Foto: Ingmarie Andersson
Foto: Ingmarie Andersson

Ceremonin i Aula Magna inleds den med en fanborg som består av studentrepresentanter från universitetets studentkårer och fakultetsföreningar. Rektor håller därefter ett välkomsttal varefter ceremonin fortsätter med omväxlande underhållning och tal till de nyexaminerade. De medverkande får komma upp på scenen fakultetsvis, i grupper, för att ta emot ett diplom av promotor, som är utsedd av respektive fakultet.

Akten, att stiga upp på ena sidan av scenen och, efter att ha tagit emot diplomet som tecken på den nya värdigheten, gå ner igen på den andra sidan, symboliserade förr att man nu kunde gå vidare i livet, med egen rätt att undervisa. Numera är det ingen formell ceremoni, eftersom det formella examensbeviset skickas på annat sätt, utan istället är det ett pampigt tillfälle att fira sin examen vid Stockholms universitet.

 

Information om anmälan

Här får du information om till exempel hur du blir inbjuden till Magisterpromotionen, hur många gäster du kan ta med dig och att det genomförs en obligatorisk repetition inför ceremonin.

Tre steg för att delta i högtiden

För att kunna delta i Magisterpromotionen behöver du vara helt färdig med dina studier och ha fått ditt formella, digitala, examensbevis.

1. Ansök om examen

Du behöver själv aktivt ansöka om examen senaste ett visst datum för att din ansökan ska handläggas och din examen utfärdas i tid.

 • Ceremoni 15 november 2024: ansökt om examen senast 15 juli 2024
 • Ceremoni 23 maj 2025: ansökt om examen senast 28 februari 2025

Du ansöker om examen på Studentavdelningen.
 

2. Inbjudan via e-post

Se till att din e-postadress hos Stockholms universitet är aktuell. Inbjudan skickas till den e-postadress som finns registrerad i Ladok, ungefär 4-6 veckor innan högtiden.
 

3. Anmäl dig via länken i din inbjudan

Du anmäler dig online via en länk som finns i din inbjudan. Det innebär alltså att du behöver ha fått en inbjudan för att kunna anmäla dig.

 

Obligatorisk repetition en timme innan

För att ceremonin ska flyta på och för att du ska veta hur du ska gå och stå så repeterar vi tillsammans med start en timme innan respektive ceremoni.

Gäster

Du är välkommen att ta med två medföljande gäster till ceremonin och därutöver sätta en gäst på väntelista. Du anger namn på din(a) gäster när du anmäler dig. När sista anmälningsdag har passerat och antalet deltagare har fastställts ser vi hur många platser vi har möjlighet att fördela till gäster. Du får besked om du kan ta med alla gäster eller inte per e-post ca en vecka efter att sista anmälningsdagen passerat.

Barn är välkomna! Om du har ett litet barn med dig, var vänlig ta med något som kan roa det utan att störa andra, om det skulle behövas, under ceremonin. Barn som är gamla nog att behöva en sittplats räknas som en person på din gästlista.

Du som deltar i ceremonin har reserverad plats i hörsalen. Medföljande gäster har fri placering.

Dina nära och kära som inte har möjlighet att fira med dig på plats kan följa ceremonin på su.se/magisterpromotion.

Diplomet

Du som närvarar under ceremonin kommer att få gå upp på scenen för att ta emot ett diplom som ett minne från magisterpromotionen och tiden vid universitetet. Observera att diplomet inte ska användas som ett bevis på examen och ska alltså inte blandas ihop med det formella examensbeviset som skickats per post tidigare. Diplomet skickas inte ut till icke närvarande.

Foto och direktsändning

Magisterpromotionen direktsänds via su.se/magisterpromotion och du kommer att förekomma på filmen då det är din tur att ta emot diplomet på scenen. Filmen finns tillgänglig på samma sida en kort tid efter högtiden. En nedladdningslänk kommer att skickas till alla deltagare efteråt.

Gruppfotografier på alla som deltar i ceremonin kommer att tas på scenen. En länk till dessa foton kommer att skickas till alla deltagare och länken kommer att vara öppen under två veckor.

Filmen och fotografier kan komma att användas för marknadsföring av Stockholms universitets verksamhet i egna kommunikationskanaler. Genom att anmäla ditt deltagande i ceremonin godkänner du detta.

Mingel efter ceremonin

Efter ceremonin bjuds alla närvarande på mingel med mousserande vin och alkoholfritt alternativ samt vegetariskt tilltugg i Foajén och på Galleriet i Aula Magna. I anmälningsformuläret anger du om du eller någon av dina gäster har någon allergi eller behöver någon annan alternativ kost.

Minglet pågår i 50 minuter efter ceremonins slut.

Klädkod och garderob

Klädkoden för dig som tar emot diplom är kavaj. Det betyder kostym (gärna mörk), klänning eller dräkt alternativt snygga långbyxor och kavaj eller motsvarande. För övriga gäster gäller valfri vårdad klädsel.

Bevakad garderob kommer att finnas i Rotundan i Allhuset.

Återbud

Återbud görs via epost till magisterpromotion@su.se. Det kostar inget att delta men om du lämnar återbud senare än två veckor innan eller uteblir från ceremonin kommer vi ta ut en administrativ avgift om 200 kr.

Vi reserverar oss för att, om det skulle bli nödvändigt, göra förändringar i programmet.

 

Kontakt

E-post: magisterpromotion@su.se

Ingrid Harris, ceremonimästare
Telefon: 08-164908

Postadress:
Stockholms universitet
Ledningssekretariatet
106 91 Stockholm 

På denna sida