Civis – ett europeiskt universitetssamarbete
Civis – European Civic University Alliance, är en allians mellan flera europeiska universitet som syftar till att underlätta samarbeten över nationsgränserna och öka mobiliteten hos studenter, lärare och övrig personal.
CIVIS – European Civic University Alliance samlar elva ledande universitet i Europa för att tillsammans bygga ett gemensamt europeiskt område för högre utbildning och forskning. Samarbetet vilar på gemensamma värderingar såsom inkludering, medborgarengagemang, hållbarhet och akademisk excellens:

- Université d’Aix-Marseille (France)
- National and Kapodistrian University of Athens (Greece)
- University of Bucharest (Romania)
- Université libre de Bruxelles (Belgium)
- Universidad Autonoma de Madrid (Spain)
- Sapienza Università di Roma (Italy)
- Stockholm University
- Eberhard Karls Universität Tübingen (Germany)
- University of Glasgow (UK)
- Paris Lodron University of Salzburg (Austria)
- University of Lausanne (Switzerland)
Alliansen främjar gemensamma utbildningsprogram, tvärvetenskapliga forskningsinitiativ, mobilitetsprogram och partnerskap med lokala och internationella aktörer. Genom detta strävar CIVIS efter att stärka universitetens roll i att möta globala utmaningar och bidra till ett mer enat och hållbart Europa.
Förändring av högre utbildning
CIVIS bygger på ambitionen att omvandla högre utbildning genom att:
- Möjliggöra sömlös mobilitet och akademiskt utbyte mellan medlemsuniversiteten.
- Utveckla transdisciplinära program för att möta stora samhällsutmaningar.
- Stärka samarbetet med civilsamhället och lokalsamhällen.
- Främja inkludering, flerspråkighet och interkulturell kompetens.
Utmaningsbaserat lärande
Utmaningsbaserat lärande är en pedagogisk metod som bygger på tvärvetenskaplig kunskap och samarbete med intressenter. Det gör det möjligt för studenter att tillämpa sina kunskaper genom att ta sig an verkliga samhällsproblem. Centrala delar är transdisciplinaritet, teamarbete, tillämpad kunskap, självreflektion samt aktivt och kollaborativt lärande.
Studenter arbetar med en aktuell, verklighetsförankrad utmaning som kräver handling. Genom denna process undersöker de problemet, samarbetar med berörda grupper och utvecklar en lösning – oftast i projektform – genom analys, design och praktiska förslag.
Alliansen fokuserar på fem globala utmaningar:
- Hälsa
- Städer och mobilitet
- Klimat, miljö, energi
- Digitala och teknologiska omvandlingar
- Samhälle, kulturer och kulturarv
Samarbete över nationsgränser
Syftet med CIVIS är att underlätta samarbete över nationsgränser och öka mobiliteten bland studenter, lärare och annan personal. Samarbetet skapar möjligheter till forskning, undervisning, kulturellt utbyte och medborgarengagemang från Medelhavet till Östersjön, med kopplingar till hela världen.
Den 11 mars 2022 undertecknade CIVIS ett ambitiöst partnerskapsavtal med sex framstående afrikanska universitet. Sedan september 2024 är dessa universitet associerade medlemmar i CIVIS. De europeiska och afrikanska universiteten inom CIVIS åtar sig att utveckla gemensamma program och aktiviteter inom utbildning, forskning och samhällsengagemang.
- Makerere University
- Eduardo Mondlane University
- Université Hassan II de Casablanca
- University of Sfax
- Université Cheikh Anta Diop de Dakar
- University of the Witwatersrand, Johannesburg
Visit from six African universities sparks academic exchange - Stockholm University
Initiativ från Stockholms universitet
Som en del av CIVIS-alliansen har Stockholms universitet lett ett antal riktade projekt, bland annat:
CIVIS lanserar MOOC om klimat och energi
Master's Programme in Transdisciplinary Studies of Climate, Environment and Energy
Stockholms universitet deltar också regelbundet i samskapandet av flera Blended Intensive Programmes (BIP). För en fullständig lista över tillgängliga kurser, se: CIVIS Courses
Studentutbyte inom Civis
Civis ger stora möjligheter till Stockholms universitets studenter att läsa kurser och program vid alliansens övriga lärosäten via Erasmus+. Civis erbjuder tvärvetenskapliga och utmaningsbaserade korttidskurser samt blandade intensivkurser (BIP), som är korta kurser där en del av kursen utförs virtuellt och en del fysiskt på plats under en vecka vid ett Civislärosäte. CIVIS mobilitetsprogram är kostnadsfria och öppna för alla SU-studenter (särskilda villkor kan finnas för internationella studenter). Här presenterar vi de lärosäten som Stockholms universitet samarbetar med och förklarar hur du som student gör för att ansöka om utbyte till ett Civis-universitet: su.se/civis/student.
Europeiska universitet

Alliansen får stöd av EU-kommissionen via Erasmus + utlysning ”European Universities” som syftar till att öka samverkan mellan europeiska universitet och därigenom öka kvaliteten och attraktionskraften inom högre utbildning i Europa.
Mer information
- CIVIS website: civis.eu
- Prenumerera på CIVIS nyhetsbrev
- Rapporter, resultat och material kopplade till uppbyggnaden och implementeringen av alliansen finns på:CIVIS resources
Kontakt
Generella frågor om Civis: civis@su.se.
Frågor om utbyte inom ramen för Civis: exchange@su.se
Senast uppdaterad: 25 juni 2025
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen (SN)