Stockholms universitets Östersjöcentrum

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Stockholms universitets Östersjöcentrum

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus 

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra denna betydelsefulla verksamhet. Hos oss samarbetar forskare och kommunikatörer för att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem.

Corona0318

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Askö

Askö och coronaviruset

Eftersom vi på Askölaboratoriet följer rekommendationerna angående COVID-19 så kan det leda till snabba ändringar i planerad verksamhet. Kontakta oss innan det är dags för din bokade provtagning. 

LIvet i havet

Digitalt lärande om havet

Behöver du tips på vad du ska ägna dig åt nu när vardagen ser annorlunda ut? Vår digitala fälthandbok vänder sig både till skolungdomar och allmänhet. Oavsett om du sitter hemma framför datorn eller har möjlighet att gå till en strand nära dig så kan du ladda hem vår app eller besöka hemsidan: livet i havet. Är du lärare? Vi kan tipsa om mer digitalt material som baseras på forskning om havet. 

Forskargruppen ombord Electras akterdäck under expedition utanför Nynäshamn.

Klimatforskare testar metoder inför Arktisexpedition

För att bättre förutse framtida utsläpp av växthusgaser, deltar universitetets forskare i en stor Arktisexpedition i höst. Som förberedelse har teamet just genomfört en pilotvecka med R/V Electra.

zooplankton

Östersjöns ”döda bottnar” inte så döda som vi tror

Det finns levande djur även i de mest extrema syrefria bottenzonerna i Östersjön, visar en ny studie. Bland annat hittade forskarna rundmaskar som överlever där.

Tång och spigg i grunt vatten

Trädgårdstider i tångbältet

I mitten av mars hölls den fjärde nationella konferensen i marin restaurering här i Stockholm. I samband med den presenteras även den nya handboken; Restaurering av blåstångssamhällen i Östersjön.

Skansen puff
Askö ny puff 2020
webmagasin Östersjöcentrum

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Tel: 08 - 16 37 18
E-post: ostersjocentrum@su.se

Östersjöcentrum i sociala medierÖstersjöcentrum på Facebook Universitetet på Instagram Östersjöcentrum på Linkedin Östersjöcentrum på Twitter Östersjöcentrum på YouTube