Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• Informationen från R/V Electras ekolod, och vattenprovtagningar ger syns direkt på skärmarna och kan övervakas av forskarna. Foto: Jonas Hentati Sundberg Ekolod spårar utbredning av syrefria havsområden 2020-11-24 Med akustiska metoder kan man spåra Östersjöns syrefria området. Det visar ny forskning från Västra Gotlandsbassängen. Metoden kan bli ett viktigt komplement till den miljöövervakning som finns i Östersjöregionen.
  • Skydda och restaurera – så kan vi rädda kustens ekosystem 2020-11-05 Mänskliga verksamheter har under lång tid minskat den biologiska mångfalden och försvagat ekosystemets naturliga funktioner vid kusten. I en ny policy brief beskriver vi vilka åtgärder som krävs för att ekosystemen ska kunna återhämta sig.
  • SU-forskare på unik plats i EU 2020-10-28 Professor Christina Rudén från Institutionen för miljövetenskap har blivit invald som observatör i den viktiga expertgruppen CARACAL i EU. Stockholms universitet är det enda lärosäte som deltar i denna grupp.
  • Brunalgen blåstång, Fucus vesiculosus, är en karaktärsart för Östersjön. Den dominerar grunda
hårda bottnar i nästan hela Östersjön och de flesta känner väl igen den på den breda, guldbruna
bålen och luftblåsorna som håller den upprätt i vattnet. Men det finns också en annan form av
blåstång, en frilevande form som lever helt lösliggande på botten. Den lösliggande tången har pekats
ut som en hotad form i Östersjön, men mycket är okänt om dess utbredning och ekologi. FunkVeg skriver om tång 2020-10-28 Projektet FunkVeg är en del av samarbetet Baltic Bridge. Projektet arbetar med att kartlägga och och dokumentera den frilevande blåstången som bildar viktiga livsmiljöer för många arter i Östersjöns kustnära vatten.
  • Smartare kemikaliehantering 2020-10-16 EU:s nya kemikaliestrategi har presenterats. Inför den har forskare, policyexperter och kommunikatörer gått samman med forskare på Stockholms universitet för att kommunicera viktiga forskningsresultat.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se