Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• Foto: Gunnar Aneer/Azote Regeringen måste skydda strömmingen 2020-08-04 Vill vi verkligen riskera ett övergrepp på hela kustekosystemet för att hålla liv i industrifiskets jakt på foderfisk? Det som nu sker hotar att spoliera mer än femtio års miljöarbete längs östkusten, skriver tre forskare i en debattartikel.
  • Foto: Gunnar Aneer/Azote Stoppat fiske och mer kunskap krävs för att rädda den europeiska ålen 2020-07-02 Om det hotade europeiska ålbeståndet ska kunna återhämta sig krävs omedelbart fiskestopp, ökad miljöövervakning och färre vandringshinder. Dessutom bör de uppskattningar av lekbiomassa och kustfiskets påverkan som används inom dagens ålförvaltning genomgå en oberoende granskning och revidering.
  • Satellitbild av en cyanobakterieblomning 19 juli i Egentliga Östersjön Sommarens algblomningar i Östersjön 2020-06-29 De senaste åren har rapporter och forskning visat att sommarens algblomningar kommer tidigare och har blivit mer omfattande än för 40 år sedan. Cyanobakterier gynnas både av övergödning och varmare klimat, men är de bara till besvär? Här får du en snabbkurs i blomningarna, och tips på hur du håller dig uppdaterad på algläget inför badsäsongen!
  • Algrapport från Askö 2020-06-26 Återigen har vi haft en ovanligt varm vår där vattnet har värmts upp tidigt, likt början av den varma sommaren 2018. Från Askö kom rapporter om algblomningar redan kring midsommarhelgen.
  • SE FILM FRÅN ÖN: https://www.wwf.se/sillgrissla/#medborgarforskning Slow TV med medborgarforskning 2020-06-11 Nu har den populära live-sändningen av sillgrisslornas liv på Stora Karlsö startat igen! Om du ser något speciellt intressant på filmen så kan du skicka in det till forskarna som tar hjälp av artificiell intelligens för att analysera alla observationer.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se