Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• Långa tidsserier är ovärderliga för att kunna särskilja vilka förändringar i havsmiljön som är naturliga och vilka som orsakas av mänskliga aktiviteter. Här tas vattenprov utanför fältstationen Askölaboratoriet. Foto: Jakob Walve Policy brief: Bevara och utveckla miljö­övervakningens långa tidsserier 2019-12-03 Miljöövervakningens långa tidsserier av miljödata utgör den vetenskapliga grunden för förståelse av storskaliga förändringar i havet. De är också en förutsättning för kostnadseffektiva åtgärder för ett friskare hav.
  • Foto: Leif Ingvarsson/Mostphotos Fact sheet: Konsten att förstå MSY 2019-11-26 MSY står för maximal hållbar avkastning och kan beskrivas som det största årliga uttag ett fiskebestånd kan producera på lång sikt. Begreppet är ifrågasatt, men det är ändå viktigt att förstå för alla som är involverade i fiskeförvaltning.
  • Ekosystembaserad förvaltning som metod 2019-11-14 En ekosystembaserad förvaltning ska präglas av en helhetssyn på bevarande och hållbart nyttjande av ekosystemen. I en ny rapport från Havsmiljöinstitutet diskuteras ekosystembaserad förvaltning som metod för att hantera negativa miljötrender och oklara orsakssamband.
  • Baltic Breakfast: Att upptäcka smygande förändringar 2019-11-13 Välkomna på Baltic Breakfast onsdag 4 december 2019 om behovet av långa tidsserier i miljöövervakningen.
  • Askövistelse 2020 - samma pris för alla! 2019-11-19 Nu finns en uppdaterad prislista för Askölaboratoriet och R/V Electra inför 2020. En nyhet är att alla lärosäten och myndigheter betala samma pris för vistelse på Askölaboratoriet. Passa på att boka in kända kurser, fältförsök och havsmöten redan nu.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se