Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• Brunalgen blåstång, Fucus vesiculosus, är en karaktärsart för Östersjön. Den dominerar grunda
hårda bottnar i nästan hela Östersjön och de flesta känner väl igen den på den breda, guldbruna
bålen och luftblåsorna som håller den upprätt i vattnet. Men det finns också en annan form av
blåstång, en frilevande form som lever helt lösliggande på botten. Den lösliggande tången har pekats
ut som en hotad form i Östersjön, men mycket är okänt om dess utbredning och ekologi. FunkVeg skriver om tång 2020-10-22 Projektet FunkVeg är en del av samarbetet Baltic Bridge. Projektet arbetar med att kartlägga och och dokumentera den frilevande blåstången som bildar viktiga livsmiljöer för många arter i Östersjöns kustnära vatten.
  • Smartare kemikaliehantering 2020-10-16 EU:s nya kemikaliestrategi har presenterats. Inför den har forskare, policyexperter och kommunikatörer gått samman med forskare på Stockholms universitet för att kommunicera viktiga forskningsresultat.
  • Jonas Hentati-Sundberg Länken mellan Östersjöns havsbotten och himlens svalor 2020-09-23 På Stora Karlsös mäktiga klippväggar häckar 20 000 par sillgrisslor. Nu har ett gäng nyfikna unga forskare från tre olika lärosäten visat hur sillgrisslornas fiske göder mängder av fjädermygglarver, som i sin tur föder en stor koloni av svalor – näring från havsbotten till himlen.
  • En vision för Östersjöns fiske, BalticSea2020 BalticSea2020 släpper sin vision för Östersjöns fiske 2020-09-21 Som en avslutning på sitt miljöarbete publicerar stiftelsen BalticSea2020 nu en rapport över hur de vill att fisket i Östersjön ska utvecklas för att bli mer hållbart.
  • HÄSTHÅLLNINGEN ÄR SANNOLIKT EN KÄLLA DÄR DET GÅR ATT GÖRA MER Utredningen som upprörde häst-Sverige 2020-09-10 Hästhållarna vill att problem med gödselhantering och näringsläckage sköts frivilligt medan forskare bakom övergödningsutredningen menar att det också behövs regler.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se