Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• Östersjöns dolda rörelser kartläggs 2020-02-27 Forskningsfartyget Electra befinner sig nu utanför Grisslehamn för att mäta turbulens och omblandning i havet. Forskarna ombord vill lära sig mer om processerna som styr omblandning i Östersjön – något som påverkar såväl algblomningar som utbredningen av syrefria bottnar.
  • Forskare: Förbjud bly i återvunnen PVC 2020-02-12 Forskare vid Stockholms universitet uppmanar EU-parlamentet att rösta nej till förslaget att tillåta bly i återvunnen PVC. Hör professor Christina Rudén förklara varför och läs forskarnas brev till EU-parlamentarikerna.
  • Havsmiljöinstitutets miljöpris 2020, Foto: Patric Borén, Båtbranschens Riksförbund Miljöpris till Havsmiljöinstitutet 2020-01-31 Havsmiljöinstitutet får Sweboats miljöpris 2020. Båtbranchens Riksförbund vill genom detta uppmuntra till mer forskning och arbete med att sprida kunskap om fritidsbåtars miljöpåverkan.
  • Temadagar om Östersjöns framtid på Skansen. Foto: Lisa Bergqvist Östersjöns framtid 2020-02-04 Kommer det att gå att bada i Östersjön om 30 år? Kommer vi att kunna äta mat från Östersjön? Vad behöver vi göra idag – och vad är faktiskt möjligt? Ett unikt tillfälle för gymnasieelever att träffa experter och forskare på Skansen.
  • Jättestudie om samproducerad kunskap 2020-02-11 För att hitta lösningar på dagens komplexa miljöproblem måste forskare samarbeta med de personer som berörs. I en stor internationell studie som idag publicerats i Nature Sustainability slår forskarna fast fyra viktiga principer för hur sådant samarbete bör gå till.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se