Östersjöcentrum är en länk mellan vetenskapen och samhället

Vi är en länk mellan vetenskapen och samhället

Hos oss samlas en unik kombination av forskare och kommunikatörer som arbetar med att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem. Vi ger vetenskapligt stöd i Östersjörelaterade beslut och gör forskningsresultat användbara för samhället.

Vid Stockholms universitet har vi bedrivit framgångsrik marin forskning och utbildning i över fem decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som finns vid universitetet.

Fokus ligger på Östersjöns största miljöutmaningar; minska övergödningen, nå ett hållbart fiske, minska miljögiftsbelastningen och bevara den biologiska mångfalden.

Vårt uppdrag är att:

• utföra angelägen forskning och miljöanalys till stöd för förvaltningen
  • samla användbar kunskap och kommunicera den till rätt plats i samhället
  • stärka och synliggöra den marina verksamheten vid hela universitetet
  • tillhandahålla attraktiv infrastruktur för marin forskning och utbildning

Våra senaste nyheter

• Foto: Tomas Järnetun/Azote Baltic Breakfast: Framtidens Östersjön – hopp eller flopp? 2019-09-17 Välkomna på Baltic Breakfast den 2 oktober 2019 om övergödning och dess ekosystemeffekter i ett framtida Östersjön.
  • Hur mår Östersjön egentligen, och spelar det någon roll? 2019-09-11 Närmare 400 Östersjöforskare samlades under Baltic Sea Science Congress för att dela kunskap om Östersjön och staka ut en riktning för framtiden. Kongressen öppnades med en "mock press conference" där fem forskare frågades ut av välrenommerade journalister.
  • Nya Livet i havet - nu med havsarter från hela Sverige 2019-06-28 Sommaren är här, och många av havets invånare stöter du på när du badar, åker båt eller vandrar längs havsstränderna. Men vilka är dessa växter och djur? Över fyrahundra av dem presenteras på den nylanserade sajten Livet i havet, som nu uppdaterats med arter från Sveriges alla havsområden.
  • ALMEDALEN: Effekter av klimatförändring i haven - hur kan vi främja en ekosystembaserad förvaltning? 2019-06-20 Den globala klimatförändringen kommer att påverka haven och de marina ekosystemen under lång tid framöver. Hur tar vi hänsyn till klimatförändringar i havsplaneringen och i havsmiljöförvaltningen och hur kan vi arbeta med att främja en ekosystembaserad förvaltning av de svenska haven?
  • ALMEDALEN: Hur ska strandskyddet se ut i framtiden? 2019-07-05 Strandskyddet har funnits i Sverige sedan början av 1950-talet och innebär att våra stränder är fredade från byggnationer och annan exploatering. I Januariavtalet kom S, MP, C och L överens om att strandskyddslagstiftningen ska göras om i grunden. Vad händer nu med tillgången på orörda stränder?

Stockholms universitets Östersjöcentrum

E-post: ostersjocentrum@su.se