Spanar på fiskar i Östersjöakvariet på Skansen
Temadagar om Östersjöns framtid på Skansen. Foto: Lisa Bergqvist

Mer information om evenemanget och frågestunden hittar du här.

Kommer det att gå att bada i Östersjön om 30 år? Kommer vi att kunna äta mat från Östersjön? Vad behöver vi göra idag – och vad är faktiskt möjligt? Ett unikt tillfälle för gymnasieelever att träffa experter och forskare på Skansen.

Vårens temadagar på Skansens Baltic Sea Science Center handlar om Östersjöns framtid. Gymnasieklasser har bjudits in till ett unikt tillfälle att lära sig mer om vad vi kan och måste göra för att kunna fortsätta nyttja vårt unika innanhav. 

Forskare på plats

Forskare från Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet samt representanter från Stockholm Vatten och Avfall finns på plats. De kommer att tillsammans med Skansens akvarister och pedagogiska personal låta gymnasieeleverna och deras lärare utforska några aspekter på hur vi ska nå en hållbar framtid för livet i och kring Östersjön.

Reflektera tillsammans

Utifrån Östersjöns tillstånd idag får eleverna tillsammans med forskare reflektera över vart vi är på väg och hur vi kan påverka framtidens Östersjö. Det handlar om klimat, övergödning, gifter, fiske och matproduktion.

Tina Elfwing, föreståndare på Östersjöcentrum, kommer att hålla den introducerande föreläsningen med en beskrivning av läget i Östersjön och vart vi är på väg.

Bokas på Skansen

Ett besök varar ca 2 timmar och innehåller både teori och praktiska moment i akvarium och utställningar. 

Det ingår arbetsmaterial att förbereda klassen med samt förslag på hur klassen kan arbeta vidare med temat i skolan.

Först till kvarn!