Forskargrupp Centrum för kustekosystem- och klimatforskning (CoastClim)
I den mångvetenskapliga satsningen CoastClim ingår Östersjöcentrum och Bolincentrum från Stockholms universitet och Tvärminne zoologiska Station och Centret för atmosfärsvetenskaper (INAR) från Helsingfors universitet.
Gruppbeskrivning
Centrum för kustekosystem- och klimatforskning (CoastClim) sammanför forskare i marinekologi, biogeokemi och atmosfärsforskning och bygger vidare på Helsingfors och Stockholms universitets strategiska samarbete inom Östersjöforskning, Baltic Bridge, som grundades 2014. Målet är att få mer integrerad kunskap om hur olika processer i Östersjöns hav- och kustmiljöer samverkar med processerna i atmosfären och ömsesidig påverkan mellan havet och klimatet.
Det är känt att havens förmåga att lagra värme spelar en viktig roll för klimatet. Världshaven har absorberat mer än 90 procent av den värme som är associerad med klimatförändringarna. Inom CoastClim kommer forskarna att undersöka vilken påverkan just Östersjön har på klimatet, genom att kombinera fältmätningar i luft, vatten, bottensediment, och i olika typer av habitat. Nyckelhabitat som sjögräs och algbälten i kustzonen är effektiva kolsänkor och kan spela en viktig roll i klimatarbetet. Det tvärvetenskapliga samarbetet inom CoastClim skapar en unik möjlighet att lära oss mer om dessa värdefulla ekosystem.
CoastClim ska undersöka hur en hög biologisk mångfald och hög förekomst av nyckelhabitat i kusten påverkar långtidsinlagring av kol, samt om miljöer med låg mångfald ökar bidragen av koldioxid och kraftfulla växthusgaser som metan, lustgas och halogenerade kolväten till atmosfären.
Ett friskt hav fungerar som en kolsänka. Det binder kol och bidrar till en god kolbalans i ekosystemet. Om ett övergött hav värms upp blir det i stället blir en kolkälla och avger koldioxid och metan till atmosfären. Nu ska CoastClim ta reda på om Östersjön är en kolsänka, som dämpar klimatförändringarna eller en kolkälla, som ytterligare förstärker den globala uppvärmningen.
Gruppmedlemmar
Gruppansvariga
Christoph Humborg
Professor
Camilla Gustafsson
Docent i marinbiologi
Medlemmar
Mikael Ehn
Professor i fysik
Bo Gustafsson
Forskare
Erik Gustafsson
Forskare
Christoph Humborg
Professor
Markku Kulmala
Professor i fysik
Aleksandra Lewandowska
Biträdande professor
Ivan Mammarella
Professor i fysik
Ilona Riipinen
Professor
Matthew Salter
Stabsforskare
Alexander Sokolov
Forskare
Anna Villnäs
Fil. Dr. i marinbiologi