Forskningsprojekt Östersjöobservatoriet för studiet av kustekosystem och klimatförändring
Östersjöobservatoriet för studiet av kustekosystem och klimatförändring (CoastClim) är en ny satsning på forskningsinfrastruktur på Askölaboratoriet, som kopplar marin biodiversitets- och klimatforskning, för att för första gången kvantifiera produktionen av växthusgaser och aerosoler från olika habitat i kustzonen.
Klimatkrisen och biodiversitetskrisen är tätt sammankopplade, och bägge fortsätter att försämra hälsan i våra kustekosystem. Kustekosystemen är mycket produktiva och dynamiska i termer av upptag och/eller utsläpp av växthusgaser till atmosfären. Det är en vida spridd hypotes att vi genom försämringen av funktionen i kustekosystemen går miste om en viktig sänka för växthusgaser, men det saknas fortfarande en heltäckande kunskap om betydelsen av kustekosystemen i klimatsystemet i allmänhet vilket försvårar möjligheten att bekämpa klimatförändringen och förvaltningen av våra kustområden.
Huvudmålet med forskningsprojektet är att studera flöden av växthusgaser och aerosoler i ekosystemet och specifikt kvantifiera betydelsen av olika habitat för dessa flöden och hur flödena påverkas av om habitaten är friska eller nedsatta. Potentialen för kolinlagring och reduktion av växthusgasutsläpp från kustzonen kommer att utredas genom integrerade mätplattformar, i ett av världens mest undersökta kustekosystem.
Projektbeskrivning
Vi saknar idag detaljerad information om nyckelhabitat i de grunda kustområdena, som är mycket viktiga kolsänkor, samtidigt som de också är källor för växthusgaser t.ex. metan. För att utöka kunskapen om grunda kustområden i relation till växthusgaser, kommer vi att komplettera vår existerande infrastruktur med nyskapande utrustning som gör geofysisk kartläggning av habitat och atmosfäriska mätningar av flöden av växthusgaser, aerosoler och lättflyktiga organiska ämnen (VOC) möjligt.
Inom projektet kommer vi att bygga ett komplett observatorium på Askölaboratoriet, för mätningar av luft–vatten-utbyte som också inkluderar portabla komponenter som kan installeras på forskningsfartyget R/V Electra. På så vis kommer vi att kunna göra unika mätningar av kopplingarna mellan marin biogeokemi och hav–luft utbytet av växthusgaser och aerosoler.
Specifikt för att undersöka aerosoler kommer vi att installera en ny masspektrometer för att analysera kemiska sammansättningen hos aerosoler, en ”Potential Aerosol Mass chamber” för att undersöka potentialen för aerosolbildning och partikelräknare för att kvantifiera storleksfördelningen hos aerosolen och dess potential som molnkondensationskärnor.
Forskningsprojektet är en del av CoastClim, som samlar expertisen och den senaste teknologin inom marin ekologi, biogeokemi, geofysik och atmosfärsfysik. Projektet kommer både att bygga ny forskningsinfrastruktur och lägga en intellektuell grund för akut samhällsviktig forskning.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Christoph Humborg
Professor