Askölaboratoriet

Askölaboratoriet ligger på en ö mitt i ett naturreservat strax söder om Stockholm i Trosa skärgård. Fältstationen är en nationell resurs för alla som vill forska, bedriva miljöövervakning, ordna kurser eller hålla forskarmöten och workshops om havet. Askölaboratoriet är även del av nätverket European Marine Biological Resource Centre (EMBRC) och är tillgängligt för gästforskare inom nätverket, både nationellt och internationellt.

Stationens fasta personal består av fem personer som är på ön på vardagar mellan cirka 08:30-16:00. R/V Electra af Askö har sin hemmahamn på Askö.

Vi har flest inbokade forskare och kurser mellan maj och september men det pågår verksamhet året om, inte minst inom de nationella och regionala miljöövervakningsprogrammen. Ungefär 40 personer får plats att bo på fälstationen samtidigt och det finns två välutrustade kök för självhushåll.

 

Forskning och miljöövervakning

Fortfarande är kunskapen om livet under ytan närmast rudimentär för havet, jämfört med vad vi vet om landmiljöer. Till Askölaboratoriet kommer forskare med olika mål. Många arbetar för att förbättra vår grundläggande kunskap om ekologin i olika livsmiljöer. Andra arbetar med att specifikt påvisa vilken effekt olika typer av mänsklig störning har på olika arter och ekosystem. Ungefär en tredjedel av de som kommer till Askö är forskare, resten är kurser eller möten. 

På Askölaboratoriet erbjuds forskare flera möjligheter att studera havet; direkt i fält, inne på laboratoriet eller mitt emellan, i experimenthallen. Olika metoder passar olika typer av frågeställningar.

Läs mer om Östersjöcentrums arbete kopplat till miljöövervakningen

Ansök om plats för forskning

Väderstation på Askö. Foto: Carl-Magnus Wiltén.

Är du på väg ut till Askö, eller intresserad av mätdata från ön? Nu kan du se väderförhållanden, temperatur, ljusförhållanden och vindriktning i realtid, från Askös nya väderstation.

Askös väderstation

 

 

 

Möten och workshops

Med sin idylliska framtoning är Askö på många sätt en idealisk plats för kreativa möten. Det isolerade läget och de vackra omgivningarna ger bra möjligheter till att fokusera, utbyta erfarenheter och driva processer inom ett projekt framåt.

På stationen finns det som behövs för effektiva möten, en miljö som gör det lätt att bygga gemenskap och möjlighet till spännande aktiviteter. Prova snorkelleden på pausen? Ta en cykeltur till den vackraste stranden i hela skärgården? Grilla i kvällsolen och basta i månskenet? Kontakta oss gärna för tips inför ditt möte! 

Ansök om plats för möte

 

Kurser och utbildningar

Många olika kurser använder årligen Askölaboratoriet för att låta studenterna prova på fältarbete i praktiken. Huvuddelen är högskolestuderande som läser alltifrån grundutbildning till högspecialiserade doktorandkurser.

Ungefär 400 studenter spenderar årligen kortare eller längre tid på Askölaboratoriet. Sammanlagt är ett tjugotal olika kurser ute på ön i närmare 100 dagar per år.

Ansök om plats för kurs

 

 

 

Laboratoriet är väl utrustat för forskning och undervisning, både i fält och inomhus. Självklart har vi också bra utrymmen för att hålla olika typer av möten.

Hos oss finns exempelvis: rinnande brackvatten direkt från havet, klimatrum, experimenthall, flera välutrustade laboratorier, konferensrum och trådlöst internet. Självklart har vi även gott om fältutrustning, eget dykrum och komplett snorkelutrustning. 

Läs om stationens resurser för arbete i labb och i fält

Läs mer om våra fartyg och båtar

 

Naturen på Askö är mycket vacker, och där finns gott om bär, svamp och härliga bad vid både klipp- och sandstränder. Det finns också en trevlig liten bastu alldeles vid badberget.

Det finns ingen affär på Askö, de flesta som kommer hit har med sig mat som de lagar i något av våra kök. Det går också bra att få hjälp av oss att beställa catering för din grupp.

På ön får ungefär 40 personer plats att sova i enklare rum eller stugor. Kurser brukar bo i "kurskorridoren" där man delar rum, och forskargrupper brukar bo i våra stugor. Hör av er om du vill veta vad som passar er bäst! Medtag alltid egna lakan (OBS ej sovsäck!) och inneskor.

Läs mer om boende, mathållning och fritid på Askö här!

 

Båten ut till Askö går från Uttervik, strax söder om Trosa. Restiden till Uttervik från Stockholm är ca 1 timme och från Nyköping ca 45 minuter. Askölaboratoriet är inte öppet för allmänheten, och endast föranmälda forskare och kurser kan besöka fältstationen.

Vägbeskrivning

Tag av från E4 mot Trosa, trafikplatsnummer 138.
Tag höger mot Studsvik; in i, och igenom Vagnhärad.
Sväng vänster till väg 219 mot Studsvik och Västerljung.
Tag av till vänster vid skylten Trosa 5 km.
Sväng höger mot Uttervik 7 km, precis efter Tureholms slott.
Följ vägen ända ner till hamnen. Parkeringsplatser finns.

Ingen bil?

Om du inte har tillgång till bil, kan vi försöka hjälpa till att tipsa om andra som planerar att komma ut till ön, så kanske ni kan samåka. Hör av dig om du behöver hjälp med skjuts till Uttervik.

Annars går inga bussar till Uttervik. Närmaste ställena man kan komma till är Trosa eller Vagnhärad. Därifrån kan man åka taxi. Förboka taxi: exempelvis SverigeTaxi, tel 0156-10 000.

Till och från fältstationen på ön

Båtresan ut till ön tar ca 10-25 minuter, beroende på vilken av båtarna som kör transporten. Under kalla vintrar när inte ens den isbrytande Electra kan ta sig fram åker man med snöskoter fram och tillbaka från ön.

Kurser och möten hämtas och lämnas på överenskomna tider. Det ingår i priset.

Forskare m.fl. åker med ordinarie turer. (inga turer lördag-söndag samt helgdag)

 • från Uttervik till Askö kl. 8.00
 • från Askö till Uttervik kl. 16.00 under sommaren (1/5 -15/9)
 • kl. 16.30 under vintern (16/9-30/4)

EXTRATUR! Vid behov och när verksamheten så tillåter körs en gratis förmiddagstur:

 • från Askö till Uttervik vid 10-tiden
 • från Uttervik till Askö ca 30 minuter senare
 • Meddela ALLTID senast 14.00 dagen före om du vill åka med till Askö. Annars kan vi inte garantera att du får plats ombord. Förmiddagsturen körs bara vid behov!

Andra önskemål

Har du andra önskemål om tider, så hör gärna av dig. Vi ska göra vad vi kan för att tillgodose dem. Många gånger går turer på konstiga tider för att hämta eller lämna kurser, hantverkare eller studiebesök. Det kanske fungerar att åka med dem…

Ordinarie turer är dock de enda vi kan garantera. Den normala verksamheten på fältstationen gör att det inte alltid finns båtar och skeppare som kan hämta/lämna vid andra tider. Icke desto mindre försöker vi i möjligaste mån ordna så att rimliga önskemål kan tillgodoses och ev. samordnas med andra ärenden.

Taxibåt

I annat fall kan man alltid åka taxibåt. Det kostar ca 1000 sek:

 • Staffan Hammar, bor i Uttervik, 070-533 6979
 

Prislistor

Forskning, fältarbete, kurser, möten och workshops
På Askölaboratoriet debiteras vistelse och resursanvändning. Avboka i god tid. Bokade, ej utnyttjade resurser debiteras. Aktuell prislista för marint verksamma vid universitet och myndigheter anges nedan. Externa besökare debiteras efter överenskommelse. För examenasarbetare som gör fältarbeten är vistelsen gratis i upptill tre månader. För doktorander vid Stockholms universitet finns möjlighet att ansöka om Asköstöd.

Askö   Universitet Myndigheter
Dag dag 150 150
Dygn dygn 300 300
Extratur styck 1 200 1 200
Förvaring 1kvm (utöver faktiskisk projekttid) månad 100  
Assistens timme 350  
Farligt avfall   Faktisk kostnad  
I priset ingår resa till och från ön med ordniarie turer, nyttjande av konferensrum, lab, kylrum, experimenthall.       

 

Mer om det som ingår vid din vistelse:

 • Transport till och från Askö med ordinarie turer
 • Sängplats i flerbäddsrum, lakan medtages

Tillgång till:

 • Mäss, föreläsningssal med powerpoint-projektor, bibliotek och andra gemensamma utrymmen
 • Skrivplats, datautrustning med internet-uppkoppling
 • Laboratorielokaler med brackvatten och annan utrustning
 • Fält- och provtagningsutrustning
 • Småbåtar (efter genomgången utbildning)

Fartyg och båtar
På Askölaboratoriet finns flera fartyg och båtar. De används för forskning, utbildning och miljöundersökningar, samt för transporter till och från fältstationen. På fartygen medföljer alltid skeppare.

Läs mer om våra fartyg och båtar

Båtar   Universitet Myndigheter Fullkostnad
R/V Electra af Askö        
Dagsturer(1) timme 1 300 1 900 2 400
Expeditioner - riktpriser(2)        
För kurser Kontakta Eva Lindell
2 besättning dygn 18 000 24 000 33 000
3 besättning dygn 22 000 31 000 39 000
4 besättning dygn 26 000 37 000 48 000
         
Limanda timme 800    
Sprattus timme 500    
Perca timme 300    
         

1) Minsta debitering 4h
2) Kostnaden per expedition beräknas vid bokning 

       

 

Andra erbjudanden

 • Assistens vid forskning och provtagning
 • Hjälp vid fältprovtagning, transport med fyrhjuling, verkstadsservice, konstruktionsarbeten etc. Utföres i mån av tid. 350 kr/tim + eventuellt material
 • Införskaffande av biologiskt och annat material (fisk, musslor, sediment, vatten m.m.) Avgift enligt överenskommelse

Specialutrustning

Det finns möjlighet till undervattensfilmning med vår ROV. Avgift enligt överenskommelse.

 

Marina doktorander vid Stockholms universitet kan ansöka om Asköstöd för arbete vid Askölaboratoriet.

Ansökan kan göras när som helst under året, förslagsvis i samband med att man ansöker om plats för forskning på Askölaboratoriet. Högst 20 000 kr per person och kalenderår beviljas.

Täcker alla kostnader

Stödet kan användas för alla typer av kostnader på Askö:

 • Fartygs- och båtkostnader
 • Användning av Termokonstansrum och Experimenthall
 • Kostnader för assistens från Askö-personalen

Stödet kan inte användas till:

 • Resekostnader
 • Forskningsutrustning som inte finns på fältstationen
 • Mat och andra personliga saker

Hur gör man?

 • Ansök om Asköstöd i samband med att du (eller någon i projektgruppen) ansöker om plats för forskning på Askölaboratoriet.
 • Stödet finns att disponera under kalenderåret.
 • Specificera dina planer i ansökan.
 • Vi vill ha en kort rapport över uppnådda resultat när projektet är slut.

Ansök om Asköstöd

 

Som första fältstation på svenska ostkusten, på ön Askö i Trosa-Landsorts skärgård, anlades Askölaboratoriet 1961 av professor Lars Silén, prefekt för zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Det har skrivits flera böcker om forsknignen genom tiderna och labbets uppbyggnad och utveckling. 

Läs mer om stationens historia här!

 

Kontakt

Vi som arbetar på Askö har många olika arbetsuppgifter. Utöver vanligt underhåll av byggnader, båtar och utrustning tar vi emot bokningar och planerar allas vistelse på bästa sätt utifrån önskemål och möjligheter. Vi sköter transporter och provtagningar, visar er tillrätta och hjälper till om något problem uppstår.

Eva Lindell
Chef för Askölaboratoriet 

Thomas Strömsnäs
Befälhavare och chef över R/V Electra  

Mattias Murphy
Skeppare och tekniker R/V Electra

Henrik Andersson
Skeppare och tekniker

Markus Maxe
Skeppare och tekniker

Jesper Ström
Dykansvar

Organisationsnummer: 202100-3062

Tel: 08-5537 85 80
E-post: asko.ostersjocentrum@su.se

Faktureringsadress
Stockholms universitet
C8201
190 87 Rosersberg
OBS! Ange referens 484 på fakturan

Postadress
Askölaboratoriet
619 92 Trosa

 

På denna sida