Östersjöcentrums forskning fokuserar på vetenskapliga frågor som är betydelsefulla för förståelse och förvaltning av Östersjön och dess avrinningsområde.
Våra forskare bildar tillsammans ett ämnesövergripande team vars forskningsfrågor och projekt har stort fokus på att vara tillämpade och kunna stödja beslutsfattande och förvaltningsprocesser.
De miljöutmaningar vi fokuserar på är övergödning, miljögifter, kommersiellt fiske, kustexploatering och klimatförändringar.
Vi utgår från ansatsen "från källa till hav" (source to sea) eftersom många miljöproblem i Östersjön orsakas av mänskliga aktiviteter i avrinningsområdet.
Åsa Nilsson Austin är en av nio utvalda forskare som får sin forskning omsatt i ett musikaliskt verk under Östersjöfestivalen. "Nytt, utvecklande och framförallt jättespännande och jättekul!"
Åsa Nilsson Austin, forskare vid Östersjöcentrum, har fått stipendium till forskare i början av karriären. ”Jag är jätteglad och väldigt tacksam, nu blev det ännu roligare att forska”.
Gäddan tillbringar en stor del av sin livstid bland vass och undervattensvegetation. Där kan den få skydd och hitta bytesdjur. I en nyligen publicerad studie har forskare tittat på hur mängden vass påverkar gäddan.
Sedimentbakterier betydelsefulla för omsättningen av fosfor i Östersjön
En ny studie visar att frodiga bakteriesamhällen i havsbottnarna binder fosfor, som annars skulle läcka tillbaka till vattnet, och bakterierna är i sin tur beroende av att bottenlevande djur blandar om sedimenten.
Vår forskningsverksamhet stödjer en bättre förvaltning av Östersjöns miljö. Vi deltar som experter i olika sammanhang, gör prioriterade analyser och synteser och ger tekniskt stöd.
Östersjöcentrum hjälper journalister, media och allmänhet att komma i kontakt med rätt expert inom havsforskning och Östersjöfrågor här vid Stockholms universitet.
Östersjöcentrums forskare och deras kollegor utgör ett stort nätverk av experter, både i Sverige och internationellt, inom vilket det produceras många vetenskapliga publikationer.
Mänskliga aktiviteter bidrar till flera förorenande belastningar i havet. Vid Östersjöcentrum studeras transporten av olika typer av föroreningar, som näringsämnen eller miljögifter, från land till hav.
Östersjöns kustområde
Vår kustforskning kombinerar flera discipliner för en bred och tvärvetenskaplig förståelse av Östersjöns kustekosystem och hur det påverkas av mänskliga aktiviteter, föroreningar och klimatförändringar.
Östersjöns öppna hav
Forskningen om det öppna havet fokuserar på hur Östersjöns storskaliga ekosystemdynamik förändras av mänsklig påverkan. Frågorna rör övergödning, fiske och hur miljögifter transporteras och sprids i havet.
Infrastrukturresurser för marin forskning
Östersjöcentrum erbjuder infrastruktur, som fältstationen Askölaboratoriet och forskningsfartyget R/V Electra för alla som vill bedriva marin forskning och utbildning i vårt närområde.