Sommarens stora Östersjönyhet har varit att sill- och strömmingbestånd kollapsat. Surströmmingsproduktion har tvingats lägga ner och samtidigt hotar en ekologisk katastrof Östersjöns ekosystem när sillen försvinner.
Doften av hoppkräfta, blåmusslornas försvinnande och att rädda havet med kunskap. Det och mycket mer kan du läsa om i det senaste numret av tidskriften Havsutsikt.
”Mycket glädjande”, säger fiskforskare Henrik Svedäng om HaVs besked att man upphör med import och utsättningar av glasål. Fler åtgärder krävs dock för att skydda den hotade ålen.
Fortsatta åtgärder på land krävs för att nå de ambitiösa övergödningsmålen
De senaste decennierna har tillförseln av näring till Östersjön minskat kraftigt. På sikt väntas det leda till förbättringar i havet, men eftersom stora mängder näring lagrats tar det tid innan effekterna syns.
Nu är arbetet med provtagningar, åtgärder och fallstudier i full gång inom projekt Levande vikar och det pågår ett intensivt arbete med undersökningar och provtagning.
Askölaboratoriet 60 år - jubileumsfirande med prisceremoni
Jubileet besöktes av särskilt inbjudna gäster och firades med prisutdelning, tal, och visningar av marin forskning. Med vid firandet fanns en av pionjärerna, från laboratoriets tidiga år.
Samarbetet inom kust- och klimatcentrumet CoastClim signerat vid Askölaboratoriets 60-årsjubileum
Rektorerna Astrid Söderbergh Widding, Stockholms universitet, och Sari Lindblom, Helsingfors universitet har skrivit under ett samarbetsavtal mellan lärosätena.
Forskare i Almedalen: Regeringen borde utöva ledarskap när det gäller klimatkrisen
Forskaren Mikael Karlsson menade att regeringen borde ta sitt ledaransvar i klimatfrågan och, liksom under coronapandemin, uppmana medborgarna att ”hålla i och hålla ut”.
Forskare varnar för risker med regeringens beslut om utflyttad trålgräns
Trålgränsen ska flyttas ut på prov, men forskare varnar för att försöket kan leda till ökat trålfiske på andra ställen. De tycker också att gränsen bör flyttas längre ut än tolv sjömil på vissa ställen.
Forskare vid Baltic Breakfast: Förvaltningen av fisket i Östersjön är en katastrof
Fortsatt arbete med att minska läckagen av näring från land, stopp för industriellt fisket nära kusten och kraftfull implementering av EU:s nya kemikaliestrategi. Det är åtgärder som forskarna ser som särskilt viktiga.
Analys: Ställningstaganden på Stockholm+50 pinsamma för den svenska regeringen
Havet lyste med sin frånvaro under Stockholm+50. För lite tid ägnades åt handfasta förslag om vad som kan göras nu. Det skriver Östersjöcentrums omvärldsanalytiker i en analys.
Östersjön viktig för att minska klimatkänsligheten
Ett varmare klimat driver på negativa processer i Östersjön. Men genom att minska övergödningen, återskapa havsbottnar och minska fisket kan klimatkänsligheten minska och stora mängder kol lagras in.
Forskarnas varning: Dumpning av förorenat sediment kan sprida ut gifter i ekosystemet
Vid Östersjöcentrums senaste Baltic Breakfast, om dumpning av förorenade muddermassor, berättade forskarna om hur dumpningen hotar livet i havet. Nu rapporterar medier om forskningen.
Sommarens stora Östersjönyhet har varit att sill- och strömmingbestånd kollapsat. Surströmmingsproduktion har tvingats lägga ner och samtidigt hotar en ekologisk katastrof Östersjöns ekosystem när sillen och strömmingen, som är en viktig motor i det marina ekosystemet, försvinner.
Minskad övergödning är centralt för att öka kolinlagringen i Östersjön, och de svenska riksdagspartier är överens om att hav och klimat hör ihop. Det framkom vid ett seminarium som Östersjöcentrum ordnade i Almedalen. Forskaren Mikael Karlsson menade att regeringen borde ta sitt ledaransvar i klimatfrågan och, liksom under coronapandemin, uppmana medborgarna att ”hålla i och hålla ut”.
Havs- och vattenmyndigheten upphör med import och utsättningar av glasål i svenska vatten. Det meddelade avdelningschef Mats Svensson under ett seminarium som Östersjöcentrum ordnade i Almedalen. ”Mycket glädjande”, säger fiskforskare Henrik Svedäng.
FN:s havskonferens i Lissabon genomsyrades av otålighet och engagemang. Klimatet var en startpunkt och kriget i Ukraina inramningen. Krav på handling nu efterfrågades av alla och i den antagna deklarationen utlovar länderna tidssatta åtgärder, skriver Östersjöcentrums policychef Gun Rudquist i en krönika.
Fortsatt arbete med att minska läckagen av näring från land, stopp för det industriella fisket nära kusten och kraftfull implementering av EU:s nya kemikaliestrategi. Det är några av de åtgärder som Östersjöforskarna vid Stockholms universitet, som deltog i senaste Baltic Breakfast, lyfter fram som särskilt viktiga inför det kommande riksdagsvalet.
Här hittar du alla Stockholms universitets nyheter och evenemang om Sjöar och hav
Våra områden och verksamhet
Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över sex decennier. Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra denna betydelsefulla verksamhet. Hos oss samarbetar forskare, omvärldsanalytiker och kommunikatörer för att öka kunskapen om havet och förbättra samhällets åtgärder mot olika miljöproblem.