Välkommen att använda våra resurser för forskning!
Östersjöcentrum har i uppdrag att samordnat
tillhandahålla infrastrukturresurser för alla som vill bedriva forskning
och utbildning i vårt närområde. Vår forskningsstation Askölaboratoriet ligger i Trosa skärgård. Härifrån
härstammar mycket av den kunskap vi
idag har om Östersjön. Här har också vårt toppmoderna
fartyg; R/V Electra af Askö, sin hemmahamn. Genom att tillhandahålla nödvändig infrastruktur och delta i arbetet med att tillgängliggöra resultat via rapporter och webbsidor, stödjer vi också nationell och regional marin miljöövervakning. Tidsserierna från Askö hör till de äldsta i världen.
Miljöövervakning, kontinuerlig datainsamling och långa tidsserier
Sök nationella medel för fartygstid
Dags att söka nationella medel från SWERVE för fartygstid för 2025 och 2026. Medlen gäller för forskning på något av de sex svenska forskningsfartygen, där R/V Electra finns med. Ansök senast 13 oktober, 2024.
Kustekosystem utforskas på molekylnivå
En stor expedition har landat på Askö. Längs Europas kuster och gör ”TREC – Traversing European Coastlines” stopp på utvalda platser för att provta både luft, land och vatten.
Framtidens undervattensrobotar testas vid Askölaboratoriet
Självstyrande undervattensrobotar kan bli banbrytande för marin miljöövervakning och forskning. I juni testades en ny generation farkoster från innovationscentret SMaRC vid Askölaboratoriet.
Från håvar till high-tech när framtidens miljövetare undersöker havsmiljön
Kursboken är en sak – verkligheten en annan. I masterkursen Miljövetenskapliga fältstudier får studenterna lära sig hur man praktiskt tar reda på hur havet mår, med både enkla och avancerade metoder.
Det mesta vi vet om hur havet mår börjar här
Miljöövervakning är en viktig bas för universitetets kärnverksamhet, forskning och utbildning. Följ med på miljöövervakning till havs med forskningsfartyget Electra af Askö.
Koldioxidupptag i blåstångsskogar motverkas av metanutsläpp
Blåstångsskogarna i Östersjön avger betydande mängder metan, vilket till viss del kan motverka algernas upptag av koldioxid från atmosfären, framgår av en ny studie från Askölaboratoriet.
Nu kan du läsa vår jubileumsbok om Askölaboratoriet
Jubileumsboken "Askölaboratoriet – 60 år av Östersjöforskning" gavs ut i samband med Askölaboratoriets 60-årsjubileum. Läs om laboratoriets historia och forskning, både pionjärer och blickar mot framtiden.
Storexpedition med R/V Electra för att kartlägga metan i Östersjön
– Det är jätteviktigt för att vi ska kunna förstå kustens roll i kolcykeln och för klimatet, säger Christoph Humborg, vetenskaplig ledare för Östersjöcentrum och ledare för expeditionen
Askölaboratoriet 60 år - jubileumsfirande med prisceremoni
Jubileet besöktes av särskilt inbjudna gäster och firades med prisutdelning, tal, och visningar av marin forskning. Med vid firandet fanns en av pionjärerna, från laboratoriets tidiga år.
Böcker om Askölaboratoriet
Som första fältstation på svenska ostkusten, på ön Askö i Trosa-Landsorts skärgård, anlades Askölaboratoriet 1961 av professor Lars Silén, prefekt för zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.