Studera hos oss

Havet täcker 70 procent av jordens yta och omfattar allt från korallrev och djuphav till våra egna Östersjön och Västerhavet. Vid Stockholms universitet finns ett brett utbud av marina kurser som ger dig rätt förutsättningar för arbetslivet. Du kan också välja att läsa ett fullständigt program på kandidat- eller masternivå.

 

Utbildning nära forskningen

Vid Stockholms universitet bedrivs forskning i världsklass, vilket betyder att föreläsningar, fältmoment och labbar på universitetets kurser ges av forskare som är experter inom sitt ämne! Du kan studera exempelvis marinbiologi, havets geologi, geovetenskap eller oceanografi genom att gå ett kandidat- eller masterprogram. Det går också att läsa fristående kurser och skapa din egna examen.

På flera institutioner erbjuds tvärvetenskapliga utbildningar. Marina studier på kandidat- eller masternivå vid Stockholms universitet gör dig väl förberedd för ett arbetsliv inom havsfrågor, men för den som vill fortsätta inom akademien finns möjlighet att söka en forskarutbildning. 

 

Undervisning med laboratorier och exkursioner i skärgårdsmiljö

Askölaboratoriet och de tillhörande fartygen utgör en samlingspunkt för de flesta kurser och program med marin inriktning vid Stockholms universitet. Här har forskning bedrivits i 60 år och många generationer studenter har fått lära sig grunderna i fältundersökningar och hur Östersjöns ekosystem fungerar.

Flera av våra kurser erbjuder också fältmoment på vår systerstation Tjärnö på västkusten. Tack vare de här resurserna får våra studenter en viktig och varmt uppskattad möjlighet att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.

 

Hur är det att läsa marina utbildningar vid Stockholms universitet

Jag har alltid varit mest intresserad av det som är på land, men nu har jag fått upp intresset för havet också.

Rebecca Edlund, som läser andra året på kandidatprogrammet i geovetenskap.

Vad säger våra studenter om att läsa marina utbildningar vid Stockholms universitet? Följ med ut på fältstudier i Östersjön och på forskningsfartyget R/V Electra af Askö.

Här kartlägger studenterna havsbotten

Master-studier vid havet

Här pågår praktisk oceanografi

En student spolar rent på utsidan av ett provtagningsrör, som just lyfts upp ur havsbotten, fylld med en lång sedimentkärna. Foto: Michaela Lundell.
 

Att läsa marinbiologi vid Stockholms universitet

Tove läser andra året på Kandidatprogrammet i marinbiologi. Här berättar hon om hur hon upplever att studera vid Stockholms universitet.

Ställ dina frågor till Tove

 

 

 

"Då ses vi i vattnet!"

Sepehr studerar marinbiologi och berättar om hur han upplever att studera vid Stockholms universitet.

Läs vad Sepehr säger om sin utbildning

 

 

 

Att läsa geografi vid Stockholms universitet

Emma och läser Masterprogram i polara landskap och kvartära klimat. Här berättar hon om hur hon upplever att studera vid Stockholms universitet.

Ställ dina frågor till Emma
 

 

 

På denna sida